maanantai 7. kesäkuuta 2010

Simpsonit - 6. kausi

Alkuperäinen nimi: The Simpsons – Season 6
Ohjaus: Jim Reardon, Mark Kirkland, David Silverman, ym.
Käsikirjoitus: Dan McCraft, Mike Scully, Penny Wise, ym.
Pääosissa: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, ym.
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1995

Jaksojen määrä: 25

- They're only using you for your pool, you know.
- Shut up, brain! I got friends now. I don't need you anymore.
 
Simpsonien kuudes kausi viimein katsottu. Tämän katsominen on kestänyt kauan ihan vain siksi, että on ollut niin paljon muuta tekemistä (viisuja, viisuja ja mainitsinko jo viisut), eikä siksi, että kausi olisi varsinaisesti huono ollut. Ei, ei missään tapauksessa, vaikka ihan parasta antia kausi ei tarjonnut, mutta oli siitä huolimatta tasaisen vahvaa pääosin alusta loppuun.

Aloitetaan tuttuun tyyliin Kauhujen talolla, jossa nyt on vuorossa jo viides sellainen (Treehouse of Terror V). Vaikka itse en arvostakaan Hohtoa niin korkealle kuin ”useimmat”, niin siitä tehty parodia The Shinning onnistui kuitenkin viihdyttämään ja naurattamaan oikein kunnolla. Harmi vain, että eräs parhaimmista kohtauksista oli leikattu pois (oli poistetuissa kohtauksissa). Jakson toinen tarina Time and Punishment oli niin ikää taattua Kauhujen talo -laatua tarjoten monet hauskat hetket aikamatkailun parissa. Sen sijaan jakson viimeinen tarina Nightmare Cafeteria ei juuri jaksanut innostaa. Jotenkin tämä ihmissyöntikuvio ei ollut vain kiinnostavin mahdollinen, vaikka vähän senkin aikana sai nauraa.

Noin yleisesti ottaen huippujaksoja on paljon, mutta ei riittävästi tämän parempaan arvosanaan, sillä osa jaksoista meni vähän niin kuin muiden siivellä, esimerkiksi Homer the Great ei todellakaan tarjonnut ihan niin paljon hupia kuin mitä aiheesta (salaseurat) ehkä olisi voinut saada. Myöskään Two Dozen and One Greyhounds ei kunnolla uponnut meikäläiseen. Sen sijaan selvästi kauden parhaimmasta päästä olivat (Kauhujen talo V:n lisäksi, tietty) naapurikaupunkikaunoja käsittelevä Lemon of Troy, Margen poliisiurasta kertova The Springfield Connection, Maggien syntymästä kertova And Maggie Makes Three, Takaikkuna-parodia Bart of Darkness sekä Homer Badman, jossa Homeria syytetään seksuaalisesta ahdistelusta. Muut olivat myöskin hyviä, mutta ei ihan parhaalla tavalla. Näiden lisäksi pitää tietenkin mainita vielä yksi kauden jaksoista... se viimeinen.

Kauden päättää kaksiosaisen salapoliisimysteerin ensimmäinen jakso Who Shot Mr. Burns?: Part 1, jossa nimensä mukaisesti käsitellään Burnsin ampumista, vaikka häntä ammutaankin vasta jakson lopussa. Sitä ennen Burns saa kuitenkin koko kaupungin vihat niskoilleen, joten mahdollisia epäiltyjä on joukoittain. Jaksossa ei tietenkään paljasteta vielä syyllistä ja syyllinen selviääkin vasta seitsemännen kauden ensimmäisessä jaksossa. Itsehän olen toki nähnyt nämä jaksot monta kertaa aiemminkin, joten tiesin syyllisen, mutta siitä huolimatta en huomannut annettuja vihjeitä ennen kuin ne mainittiin jakson kommenttiraidalla. Tämä jaksohan sai ilmeisesti suuren kuhinan aikaan Yhdysvalloissa ja ampujan henkilöllisyys yritettiin saada ulos tekijöiltä, mutta turhaan, vaan fanit joutuivat kärvistelemään mysteerin parissa koko kesän. Raukkaparat.

Kauden aikana nähdään tuttuun tyyliin iso joukko vierastähtiä, joista minun on nostettava yksi erityisesti esiin. Arvaatteko kenet? Aivan oikein: Meryl Streep. Hän esittää Bart's Girlfriend -jaksossa pastorin tytärtä Jessicaa, minkä vuoksi Streepin ääntä on vaikea, minulle jopa mahdotonta tunnistaa, vaikka tiesinkin jo ennen kauden alkua, missä jaksossa Streep on. Mieluiten olisin nähnyt hänet kyllä omana tunnistettavana itsenään, jolloin olisi ollut jännä nähdä, kuinka tunnistettava hänen äänensä olisi ollut. Muita vierailijoita olivat muun muassa Mel Brooks (omana itsenään), Anne Bancroft, Dennis Franz, Ted Danson, Woody Harrelson, Susan Sarandon ja Patrick Stewart.

Ekstroista pitää vielä sen verran sanoa, että lisämateriaalina nähtiin America's Most Wanted -sarjan parodia Springfield's Most Wanted, joka esitettiin juuri ennen seitsemännen kauden ensimmäistä jaksoa ja siten käsitteli tietenkin jo mainittua Burnsin ampumista. Tämän lisäksi näytettiin vielä Simpsonien väreissä lentävästä lentokoneesta kommenttiraidan kera sekä niin ikään kommenttiraidat sisältävät poistetut kohtaukset kuten myös joidenkin jaksojen animaatioiden työvaiheita... tai jotain. Tästä en tietenkään vähentänyt pisteitä (arvostelun kohteena kuitenkin itse sarja, ei lisämateriaalit), mutta nyt ensimmäistä kertaa jaksojen(kin) kommenttiraidat tulivat ilman tekstitystä, mikä välillä häiritsi keskittymistä niihin.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti