perjantai 21. toukokuuta 2010

Eurovision laulukilpailu 2009

Alkuperäinen nimi: Eurovision Song Contest 2009
Pitopaikka: Moskova, Venäjä
Ilmestymisvuosi: 2009


Viisuvuosi 2009 jäi minun osaltani hyvin vähälle huomiolle ja kaikki kappaleetkini taisin kuunnella vasta joskus toukokuun jo lähestyessä ja tuolloin ainakin puolet, ellei peräti 2/3 viisuista (eli 28!) oli vielä kuuntelematta. Ei siis vuosi sitten ollut viisuinnostus ihan kohdillaan. Tämän DVD:nkin ostin vasta nyt alkuviikosta viisuhuumassa. Tuossa edellisen viisuvuoden DVD:n arvostelussa mainitsin, että kappaleet iskivät lujemmin kuin lähetysten muu anti, mutta nyt tilanne meni hivenen päinvastoin. Yllättävän tutuilta nämä kaikki kappaleet kuitenkin kuulostivat.

Ensimmäinen semifinaali oli selkeästi se parempi semi noin kokonaisuudessaan, vaikka niitä omia suosikkeja ei ollutkaan juurikaan sen enempää kuin toisessa semissä. Ikävä kyllä jättivät Montenegron (Andrea Demirović - Just Get Out of My Life) finaalipaikasta, mutta muut neljä suosikkiani eli Turkki (Hadise - Düm Tek Tek), Islanti (Jóhanna Guðrún Jónsdóttir - Is it true?), Romania (Elena Gheorghe - The Balkan Girls) sekä Suomi (Waldo's People - Lose Control) tiensä lopulta finaaliin selvittivät. Mainittakoon tässä kohtaa nyt sitten sekin, että Lose Control kuuluu minun kaikkien aikojen suosikkeihini, mitä tulee Suomi-viisuihin; eihän tällainen ysärimusan ystävä voinut tuostakaan olla pitämättä. Oli tässä semissä vielä muutama muukin ihan hyvä jatkoonmenijä, mutta noi muut oli ehkä Tshekin (Gipsy.cz - Aven Romale) kappaletta lukuun ottamatta jossain määrin tyydyttäviä. Gipsy.cz oli juuri sellaista kuraa, että melkein olisi voinut luulla katsovansa kakkossemiä.

Näin ovelan aasinsillan kautta sitten siirrytäänkin kakkoserän antiin. Kyllä, tästäkin erästä löytyi viitisen suosikkia, joista tosin Unkari (Zoli Ádok - Dance with me) ja Irlanti (Sinéad Mulvey & Black Daisy - Et Cetera) jäivät ikävä kyllä vaille finaalipaikkaa. Muut suosikit olivat sitten Albania (Kejsi Tola - Carry Me in your Dreams), Kreikka (Sakis Rouvas - This is our night) sekä Ukraina (Svetlana Loboda - Be my Valentine (Anti-Crisis Girl)). Muuten semi ei sitten juuri vakuuttanut. Edelleen oli pari "ihan kiva" -osastoa, mutta sitten loput olikin aikamoista huttua, enkä todellakaan voi sanoa nauttineeni tästä semistä. Niitä täysin mielenkiinnottomia esityksiä nimittäin mahtui joukkoon sen verran monta ja varsinkin semin alussa oli sellainen tylsyysputki.

Finaalissa nähtiin sitten ensimmäistä kertaa niin Big Four (Espanja, Iso-Britannia, Saksa ja Ranska) sekä isäntämaan Venäjän viisu. Näistä on ehdottomasti nostettava esiin Espanja (Soraya Arnelas - La noche es para mi), joka jäi ehdottomasti ihan liian alas tulostaulukossa, vaikka olikin yksi suosikeistani koko kisassa. Muut isot maat pärjäsivätkin sitten aikalailla juuri niin kuin kappaleilleen sopikin ja itse asiassa näin äkkiseltään ilman tarkistusta tuli sellainen olo, että näin hyvin Big Four ei ole pitkään aikaan pärjännyt noin niin kuin maiden keskiarvoa ajatellut. En tosin lähtenyt tarkistamaan asiaa. Venäjän kappalekin oli ihan ok.

Mitä tulee sitten viisuvoittaja Alexander Rybakiin Fairytale-kappaleellaan, niin en muista, että olisi koskaan aiemmin minun viisujen seuraamisen aikana viisuvoittaja tuntunut näin huonolta valinnalta, vaan aina vuodesta 1998 (katsoin kisoja aiemminkin, mutta ennen tuota vuotta ei voittajat jääneet tuoreeltaan mieleen) lähtien olen pitänyt voittajista edes jonkin verran. Jotenkin Rybak oli vaan hajuton ja turhan teeskennellyn oloinen, enkä minä kappaleestakaan oikein ole saanut mitään irti. No, herran viisuvoiton ansiosta tästä nyt kuitenkin on edessä ensimmäinen ulkomaille suuntautuva viisumatka, joten sikäli ei pitäisi liikaa valittaa.

Pistelaskusta nyt sen verran, että Norjahan lähti heti alusta karkuun, eikä muilla mailla ollut juuri mahdollisuutta vastata siihen. Kyllä oli vain niin ylivoimainen tuo Rybak, ettei mitään rajaa. Islanti ja Azerbaidžan tulivat toiseksi ja kolmanneksi, mutta Islantikin jäi Norjasta 169 pistettä. Suomi jäikin sitten joukon hännille 22 pisteellä. Jee. Mutta minkäs teet, kun eurooppalaiset eivät ymmärrä hyvän päälle. Pitäkööt tunkkinsa! Azerbaidžanin pisteidenannon aikana siellä Azerbaidžanin päässä oli pieniä teknisiä ongelmia.

Noin muuten lähetysten huonoimmat seikat löytyvät juontajapuolelta. En pitänyt laisinkaan siitä, että semifinaalissa ja finaalissa oli eri juontajat. En, vaikka semifinaalien juontajat olivat kauttaaltaan huonoja ja heittivät ihan onnettomia vitsejä. Olisi saanut olla se finaalijuontajapari semifinaaleissakin, niin olisi ollut hyvät juontajat. Muuta huonoa? No, postikortit olivat selvästi normaalista kaavasta poikkeavia ja tuntuivat kyllä ihan piristäviltä ja toteutuskin sinänsä ihan ok, mutta... siitä huolimatta en jaksanut kuitenkaan lainkaan innostua näissä, vaikka näyttikin sinänsä ihan hyviltä. En vain tiedä, miksi näin kävi. Ehkä ne vain tuntuivat liian samanlaisilta toisiinsa nähden? Mene ja tiedä.

Nyt kun on negailtu tarpeeksi, niin täytyy sanoa, että noin muuten show oli hyvin toteutettu niin semifinaalissa kuin kuin finaalissakin. Visuaalisesti lava oli varsin upea pakkaus ja kyllä siinä kelpasi esiintyjien esiintyä. Alku- ja välishow'tkin olivat hyvin toteutettuja ja olivat selvästi erilaisia. Okei, ensimmäisen semifinaalin alkusadusta en nyt niin hirveästi innostunut, mutta kyllä senkin kuunteli, kun ei joka lähetyksessä tarvinnut kuunnella. Myös tämä musiikkisotakoulun (käännetäänköhän) väliaikashow oli varsin komea ja lisäpisteitä täytyy antaa t.A.T.u.:sta. Muutenkin nämä alku- ja välishowt olivat harvinaisen hyvin toteutettuja ja niitä olikin ilo seurata. Finaalin väliaikashow "kattouimareineen" oli sekin hyvin vangitsevaa katseltavaa. Myös nämä "mainoskatkot" olivat hauskoja. Alkuvideo oli sekin ihan mielenkiintoinen.
Niin, kuten tuli tuolla ylempänä mainittua, niin tällä kertaa show itsessään ansaitsisi ylemmät pisteet, mutta lopputulosta heikentävät kuitenkin itse viisujen musiikillinen anti vähäsen.

Pisteitä: 3,5/5

PS. Älkää peljätkö, ei tule enää vähään aikaan viisujuttuja tänne. Jotain muita musiikki-DVD:itä kyllä olisi tarkoitus kesän aikana katsastaa ja itse asiassa jo hyvin piankin. :)

PS2. Niin ja jos joku jaksoi lukea tänne alas asti, niin mainostetaanpa nyt sitten vielä viisublogianikin, jos jotain kiinnostaa lukea kuulumisiani viisu-Oslosta. Kuviakin olisi tarkoitus napsia Oslossa ja seuraavan puolitoista viikkoa päivystänkin pääasiassa tuossa blogissa (tähän blogiin saattaa kuitenkin olla tulossa vielä yksi postaus ennen Osloon pääsemistä, mutta saa nyt nähdä, ehtiikö sitä). Kesäkuussa kuitenkin palataan viimeistään tähänkin blogiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti