keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Eurovision laulukilpailu 2008

Alkuperäinen nimi: Eurovision Song Contest 2008
Pitopaikka: Belgrad, Serbia
Ilmestymisvuosi: 2008


Muistan, että olisin pitänyt 2008 viisuvuotta jotenkin heikkona, mutta nyt on otettava sanojaan jonkin verran takaisin. 2008 kun oli kuin olikin ihan hyvä viisuvuosikerta. Ehkä tämä tuolloinen mielipide oli muodostunut siitä faktasta, että muutamana aiempana vuonna oli ollut sen verran loistavat kokonaisuudet, että tämä vuosi tuntui jotenkin pettymykseltä, mene ja tiedä. Ainakin nyt huomasin, että kyllä niitä suosikkeja löytyi sen verran paljon, että tästä vuodesta piti ihan kivasti.

Euroviisuihin on koko ajan vain enemmän halukkaita (no, nythän osallistujamäärät ovat vähän laskussa), minkä vuoksi EBU (Euroopan yleisradiojärjestö) päätti vuodesta 2008 alkaen jakaa semifinaalin kahtia ja niinpä tästä vuodesta ollaan nähty kaksi semifinaalia yhden sijasta. 2008 osallistujia oli kaiken lisäksi 43 ja kohta isoimmat rahoittajamaat (Iso-Britannia, Ranska, Saksa ja Espanja)  ja edellisvuoden voittaja (Serbia) pääsee automaattisesti finaaliin, riitti semifinaaleihin kaiken kaikkiaan 38 maata eli 19 maata kumpaiseenkin, joten käsitellään kumpaakin semiä erikseen, vaikka vähän pieniä kappaleita tulisikin.

Ensimmäisessä semissä oli loppujen lopuksi vain kourallinen huonoja esityksiä ja löysinkin semistä kaiken kaikkiaan viisi supersuosikkia, joista Kreikka (Kalomira - Secret Combination), Norja (Maria - Hold on be strong) ja Armenia (Sirusho - Qele Qele) pääsivät jatkoon. Myös joitakin muitakin hyviä jatkoon menijöitä oli, kuten ihastuttavalla tavalla outo Bosnia ja Hertsegovina (Elvir Laković Laka - Pokušaj). Tietenkin olisin toivonut myös Andorran (Gisela - Casanova), Hollannin (Hind - Your Heart Belongs to Me) sekä Slovenian (Rebeca Dremelj - Vrag naj vzame) jatkoonpääsyä, mutta kaikkea ei voi saada. Finaalista puolestaan olisin pudottanut pois ainakin Israelin (Boaz - The Fire in Your Eyes) ja Puolan (Isis Gee - For Life). Sentään nämä huonojen vitsiviisujen lähettäjät Viro (Kreisiraadio - Leto Svet)  (no, kyllä se kesävaloilu vähän pisti huvittamaan) ja Irlanti (Dustin the Turkey - Irelande Douze Pointe) jäivät finaalipaikasta. Jälkimmäinen näistä biiseistä tosin oli ihan hyvä silloin, kun Dustin ei ollut äänessä. Myös Teräsbetoni pääsi finaaliin Missä miehet ratsastaa -kappaleellaan ja vaikka ihan seminsä parhaimpia kappaleita ei ollutkaan, niin ihan kiva jatkoonpääsijä oli.

Toisessa semifinaalissa sitten niitä suosikkeja oli muutama enemmän kuin ensimmäisessä ja useampi niistä pääsi myös finaaliin. Finaalista olisin mielelläni jättänyt pois Kroatian (Kraljevi Ulice & 75 Cents - Romanca), Portugalin (Vânia Fernandes - Senhora do mar (Negras Águas)) sekä Turkin (Mor ve Ötesi - Deli), mutta muuten jatkoonpääsijät olivat ihan oikeita. Ehkä myöskin Maltan (Morena - Vodka) ja Tshekin (Tereza Kerndlová - Have Some Fun) olisin halunnut finaaliin, mutta kaikkea ei voi saada. Suurimmat suosikit semistä oli ehdottomasti Latvia (Pirates of the Sea - Wolves of the Sea) energisellä ja hyvin toteutetulla merirosvoshow'llaan (pidin tätä aikoinaan vitsiviisuna, mutta eihän tämä sellainen ollutkaan), Ukraina (Ani Lorak - Shady Lady) sekä tuon vuoden suurin suosikkini Islanti (Eurobandið - This is my life) ja tästä jälkimmäisestä pieni aasinsilta ensi viikolle: Arvatkaapa, minkä bändin luultavasti näen livenä!

Finaalissa sitten tosiaan nähtiin viisi uuttakin biisiä, mutta näistä yksikään ei onnistunut oikein vakuuttamaan. Itse asiassa Espanjan (vitsi)viisu (Rodolfo Chikilicuatre - Baila el Chiki Chiki) on ainoa, josta keksii mitään sanottavaa ja sekin on vain negatiivista. Itse mainitsemisen arvoisista kappaleista siis tulikin jo sanottua kaikki oleellinen edellisissä kappaleissa (poikkeavatpa nämä arvostelut toisistaan paljonkin, näin sivuhuomiona), joten hypätään suoraan pistelaskuun. Pistelasku oli lopultakin aika tasainen Venäjän ja Kreikan välillä aina siihen asti, kun 30 maata oli antanut pisteensä (ero muistaakseni vain 17 pistettä), mutta sen jälkeen Venäjä karkasi Kreikalta tuntuvasti ja menipä lopulta Ukrainakin vielä Kreikan ohi, vaikka pitkään näytti siltä, että Ukraina ja Armenia jäävät kärkikaksikosta selvästi jälkeen. Ruotsi muuten päihitti Suomen, ei kiva (no, olihan Ruotsilla kyllä parempi biisi (Charlotte Petrelli - Hero), se myönnettäköön). Mitä tulee sitten Venäjän viisuvoittoon, niin vaikka minusta on ihan kiva, ettei lyhyen ajan sisällä kisan voitto mene useamman kerran samaan maahan (Kreikka voitti 2005, Ukraina 2004) ja siten Venäjän viisuvoitto oli ihan piristävä juttu, mutta en minä voittoviisusta (Dima Bilan - Believe) ihan voiton arvoisesti tykännyt, vaikka ihan kohtuullinen olikin.

Mitä tulee sitten lähetyksien visuaaliseen puoleen ja muuhun vastaavaan, niin ei nyt ihan parhaiten onnistunut Serbia kisojen järjestämisessä. Okei, lava oli kyllä ihan mieleinen, joten siitä ei valittamista ollut. Ensimmäisessä semifinaalissa kameramies oli puolittain kameran edess Azerbaidžanin esityksen aikana, mikä häiritsi vähän, kuten myös finaalissa yhdessä kohtaa "väpättävä" yläreunapalkki. Lisäksi postikortit olivat todella tylsiä ja oikeastaan voisi sanoa mielikuvituksettomia. Lisäksi semifinaalien alku- ja välishow't eivät oikein herättäneet suuria tunteita puolesta, mutta vastaan kylläkin. Tosin ensimmäisen semifinaalin alkushow'sta pidin vähäsen, sillä siinä kuultiin vanhoja viisuklassikoita hieman totutusta poikkeavalla tavalla. Finaalin alkushow oli niin ikään kiva, kun homma aloitettiin heti viimevuotisella voittokappaleella eli Molitvalla. Jälleen ärsytti vähän se, että äänestysaikana näytettiin kertaus kappaleista kahteen otteeseen. Myös pistelaskussa sattui pieni kämmi, kun Tshekin pisteidenantaja antoi pisteet vähän väärässä järjestyksessä.

Kappaleiden valossa siis tämä vuosi olisi ansainnut puoli pistettä enemmän, mutta järjestelyjen vuoksi piti hieman pudottaa kokonaisarvosanaa.

Pisteitä: 3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti