keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Eurovision laulukilpailu 2006

Alkuperäinen nimi: Eurovision Song Contest 2006
Pitopaikka: Ateena, Kreikka
Ilmestymisvuosi: 2006


Muistan, kun Suomelle sateli pisteitä finaalissa ja olin ihan silleen, että "Ei tää oo mahdollista", mutta niin vain Lordi meni ja voitti ja oikeasti Lordin voitto tuntui siltä kuin itse olisi voittanut lotosta. Iho meni kananlihalle ja koko loppuillan toisteli tuota edellä mainittua fraasia. Vielä nukkumaan mennessä olo oli hyvin epätodellinen, eikä seuraavakaan päivä huono ollut. Lordin viisuvoitto = muisto, joka ei koskaan katoa pois mielistäni.

2006 oli käänteentekevä vuosi mun viisuilulle, sillä Lordin voiton jälkeen vasta kunnolla rupesin viisuja kuuntelemaan (poislukien nyt se fakta, että vasta tänä keväänä olen kunnolla käynyt viisumaiden edustajia läpi). Tosin puolustuksekseni sanon, että jos olisin tiennyt (suomalaistenkin) viisupiirien olemassaolosta jo aiemmin, niin minutkin niissä olisi taatusti nähty. Tuohon Lordin voittoon asti siis olin kuvitellut olevani tyyliin ainoa viisuista oikeasti tykkäävä, enkä osannut laskea 1+1 tv-ruudussa näkemissäni viisufaneista, jotka ovat olleet paikan päällä. Hih, ihmeellinen on ihmismieli.

Mutta itse viisuihin. En osaa oikein päättää, kuinka paljon pitäisi pisteiden osalta rokottaa huonoista kilpailijoista, mutta noin kokonaisuudessaan sanoisin kuitenkin vuoden 2006 olleen erittäin hyvä viisuvuosi ja kisatkin olivat järjestetty hienosti, mitä nyt joitakin teknisiä mokia nähtiin niin semifinaali- kuin myös finaalilähetyksessäkin, mutta kyllä pääasiassa kyllä nautin tämän vuoden tarjonnasta.

Semifinaaliin toki mahtui niitä joitakin heikkojakin esityksiä, mutta kun vuoden aikana oli kaiken kaikkiaan 37 maata, niin täysin ei huonoilta mailta voinut tietenkään välttyä, mutta pääasiassa pidin kyllä semifinaalin tasostakin. Lordi oli tietenkin semin suurin poikkeus ja löytyihän tarjonnasta myös balladia, mutta pääasiassa tämän vuoden tasoa kokonaisuudessaan kuvasi selkeä tanssittavuuden hakeminen ja minusta useimpien kohdalla tämä onnistui hyvin ja no... minä tykkäänkin tanssittavista kappaleista selvästi eniten. Finaaliin menivät minusta ihan oikeat maat, mitä nyt olisin halunnut mahduttaa Andorran Jennyn Sense tu -kappaleensa kera finaaliin, mutta en nyt sitten tiedä, kenet olisin halunnut pudottaa pois finaalipaikasta.

Tehdään nyt yksi asia selväksi: Lordi oli mielestäni hyvä, mutta ei kuitenkaan vuotensa paras, mutta tietenkin olin enemmän kuin tyytyväinen Lordin voitosta, vaikka sinänsä tuohon aikaan vielä nykyistäkin enemmän vierastin hevin mukanaoloa Viisuissa. Itse finaaliin ei mahtunutkaan kuin pari heikompaa esitystä, joista Ranskan Virginie Pouchain oli vielä ihan siedettävä, mutta sitten Latvian Vocal Group Cosmos olikin sellaista kuraa, ettei huonommasta väliä. Noin muuten finaalikappaleet olivatkin aikalailla rautaa. Erityisesti pitää mainita Liettuan LT Unitedin We are the winners, joka onnistuu olemaan samaan aikaan hyvä, hauska ja viihdyttävä, Kroatian Severinan Moja štikla, joka saa viisubileissä aina aikaan todellisen hysterian aikaan tanssilattialla (no, ehkä vähän liioittelin), Bosnia & Herzegovinan Hari Mata Harin Lejla, joka on todella kaunis balladi, Romanian Mihai Trăistariun Tornerón, jota ei tarvitse kuulla vuosiin, mutta silti se pyörii mielessä aina silloin tällöin ja... oikeastaan kaikki pitäisi mainita erikseen, mutta sanottakoon nyt vielä näin nopeasti ihanat Ruotsin ja Kreikan esittäjät kappaleineen. Noita Latvian ja Ranskan viisuja lukuun ottamatta siis todella nautin näkemästäni/kuulemastani.

Noin puitteiltaan viisut olivat myös upeat ja varsinkin lava oli oikein hienon näköinen. Semifinaali aloitettiin kivalla viisupotpurilla, jossa kuultiin monet vanhat ja ei niin vanhatkaan tutut kappaleet hienojen esitysten kera. Myös väliesitys oli kiva samoin kuin finaalissa, mutta siitä, mistä täytyy antaa vähän noottia, oli jälleen finaalin alkuesitys. Okei, se esitys siinä alussa oli ihan ok, mutta kun edellisen vuoden voittaja Helena Paparizou puuttui siitä, niin ei ihan paras vaikutus ollut. Tai siis, ensin oli tämä esitys, sitten "lennätettiin" juontajapari Sakis Rouvas & Maria Menounos lavalle ja sen jälkeen he juonsivat vasta Paparizoun laulamaan edellisvuoden voittokappaleen vielä kerran. Paljon parempi ratkaisu olisi ollut se, että Paparizou olisi laulanut kappaleensa sen alkuesityksen päätteeksi ja sitten vasta juontajat tulleet paikalle. Teknisistä ongelmista myös välillä kärsittiin, sillä semifinaalissa Marialta tippui mikrofoni paikoiltaan tai jotain ja Sakis joutui korjailemaan sitä ja finaalissakin oli omat ongelmansa. Green roomissa ollessaan Marian puhe katkesi kesken kaiken tulleeseen euroviisulogoon, jonka jälkeen juontajat luulivat kameran kääntyvän takaisin Sakikseen lavalle, mutta se jatkuikin green roomissa. Myös ainakin DVD:ssä ääni katosi hetkeksi pistelaskun aikana. Kuitenkaan nämä tekniset ongelmat eivät kunnolla haitanneet, kun muuten show oli täyttä rautaa.

Pisteitä: 4,5/5

PS. Niin kuin sitä viisuja arvioitaessa kuunneltaisiin ysäribiisejä (ei viisuja), hih.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti