lauantai 17. huhtikuuta 2010

The Yes Men

Alkuperäinen nimi: The Yes Men
Ohjaus: Dan Ollman, Sarah Price, Chris Smith
Pääosissa: Mike Bonanno, Andy Bichlbaum
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2003
Kesto: 82 min
 
The Yes Men on pääasiassa kahden miehen, Mike Bonannon ja Andy Bichlbaumin,  ryhmä, jonka tarkoitus on höynäyttää yritysjohtajia ja mediaa tekaistuilla nettisivuilla ja absurdeilla luennoilla. Nyt he ovat ottaneet haltuunsa Maailman talousjärjestön WTO:n entisen nimen GATT:in sisältävän nettisivuston ja tekeytyvät WTO:n edustajiksi, minkä vuoksi heidät kutsutaankin puhumaan eri puolille maailmaa. He matkaavatkin maailmaa ristiin rastiin ja päätyvät niin Salzburgiin, Australiaan kuin myös eksoottiselle Tampereellekin...

Tämän kirjoitushetkellä tuossa muutaman tunnin päästä alkaa Porin Kinokellarissa The Yes Men Fix the World, jota ennen tietenkin halusin katsoa tämän elokuvan ensin, ja jonka sinänsä huonosti valitusta näytösajankohdasta puhun sitten sen arvostelun yhteydessä. En siis ollut nähnyt tätä elokuvaa ennen, mutta koska olen suuri käytännön pilojen ystävä, niin arvasin viihtyväni The Yes Menin parissa... ja olin oikeassa.

Elokuvan aluksi suunniteltiin Tampereen matkaa ja tähän jaksoon sisältyivät elokuvan heikoimmat hetket, sillä vaiikka minä katselin näiden tyyppien taustoja ihan mielenkiinnolla, niin jotenkin tämä alkujakso oli vähän sekavan oloinen. Tässä suunnittelujaksossa parasta antia olivat nämä herrojen omat mokailut, joista paras moka nähtiin itse asiassa vasta Tampereella, jossa he luulivat olevansa samalla aikavyöhykkeellä kuin Länsi-Euroopassa. Tämän kaksikon absurdeille luennoille sai nauraa oikein olan takaa, eikä sillä oikeastaan ollut mitään väliä, missä oltiin, sillä aina nämä luennot onnistuivat kutkuttamaan nauruhermoja. Niin kuin sitä mennään luennoimaan orjuuden mahdollisuuksista WTO:n nimissä tai kerrotaan WTO:n lakkauttamisesta sellaisessa pienessä koulutustilassa... toki! Samoin myös tämä Andy Bichlbaumin tv-väittely oli hyvin hulvatonta katsottavaa, kuten myös se helppous, jolla kaksikko sai höynäytettyä myös mediat. Vaikka en sinänsä Tampereella olemisesta voi - harvinaista kyllä - antaa pisteitä, niin tämä Aamulehden uutisointi sai kyllä repeilemään oikein kunnolla. Myös tämä Andyn aiemman tv-väittelykumppanin, jonka nimeä en nyt saanut päähäni, tapaaminen livenä oli hyvinkin hauska, mutta lähinnä siksi, ettei tämä heti tunnistanut Andya.  Kokonaisuutena siis varsin hauska dokumentti, joka kyllä kannattaa katsoa, kun eteen tulee.

Andy Bichlbaum on kaksikosta se varsinainen esiintyjä ja Mike Bonnano onkin sitten enemmän siinä taustalla hänen apurinaan. Kuitenkin juttuja suunniteltaessa molemmat (ja jotkut muutkin) olivat hyvin tiiiviisti yhdessä. Tämä illallinen siellä Tampereella osoitti myös sen, ettei kaksikko ihan täysin kykene kaikissa tilanteissa pitämään pokkaansa, mutta itse luennot kyllä luonnistuivat kaksikolta oikein mallikkaasti.
Oli sen verran hyvä pätkä, että innolla odotan tuon kaksikon toisen elokuvan näkemistä, mutta siitä sitten lisää, kun joskus illalla pääsen kotiin tämän elokuvatäyteisen "superlauantain" jälkeen.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti