sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

The Yes Men Fix the World

Alkuperäinen nimi: The Yes Men Fix the World
Ohjaus: Andy Bichlbaum, Mike Bonanno, Kurt Engfehr

Käsikirjoitus: Andy Bichlbaum, Mike Bonanno
Pääosissa: Mike Bonanno, Andy Bichlbaum
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2009
Kesto: 86 min

 
The Yes Men jatkaa suuryritysten piikkinä lihassa ja jatkavat kepposteluaan. Tällä kerralla tavoitteena ei ole enempää eikä vähempää kuin tehdä maailmasta parempi paikka elää. Aluksi he tekeytyvtä Dow-yhtiön edustajiksi, sillä Dow on vain muutamaa vuotta aiemmin ostanut yrityksen, joka oli vastuussa tuhansien ihmisten kuolemasta Intian Bhopalissa 1984. Lopulta he pääsevät puhumaan BBC:n uutislähetykseen, mutta kun tämänkään keikan jälkeen maailma ei ole parempi paikka, on heidän nostettava panoksia...

Tämä Porin Kinokellarin viikon elokuva ei olisi voinut tulla pahempaan paikkaan, sillä vasta keskiviikkona elokuva esitettiin televisiosta ja tänään tuo tulee vielä uusintana (klo 16.20, TV2). Sain tietää keskiviikon ohjelmasta vasta keskiviikkoaamuna ja silloin oli liian myöhäistä enää katsoa The Yes Meniä ennen tätä elokuvaa, kun olin alunperin ajatellut katsoa sen perjantaina eli juuri tuon Kinokellarin esityksen edellä. Tuosta uusinnastakin kuulin sitten vasta elokuvasalissa, johon oli sentään vaivautunut paikalla parikymmentä katsojaa tv-esityksestä huolimatta. Oli miten oli, niin leffasuperlauantain käynnistäjänä The Yes Men Fix the World oli ihan hyvä, mutta ei ihan yhtä hyvä kuin edeltäjänsä.

Elokuvan tekoon mennessä Yes Men oli ehtinyt tehdä yhtä ja toista ja alkupuolella nähtiinkin pieni kooste herrojen tekemisistä ja reaktioista ja mahtuipa mukaan myös ensimmäisestä elokuvasta pätkiä. Kuitenkin asiaan päästyään elokuva tarjosikin paljon... noh, asiaa. Nimittäin varsinkin ensimmäistä jäynää edelsi iso tietopaketti Dow-yhtiöstä ja Bhopalista (sinänsä kiinnostava tapaus, josta en ollut ennen kuullut) ja tästä en oikein kyennyt nauttimaan, sillä huumori loisti poissaolollaan. Muutenkin elokuva oli selvästi asiapitoisempi kuin ensimmäinen elokuva. Sitten vielä yhdessä vaiheessa haastatellaan isoja pankkitoimihenkilöitä tai muita ja vaikka nyt taustalle heijastettiinkin Tom of Finland- ja Katrina-kuvia, niin ei ne parantaneet juttujen viihdyttävyyttä. Sitten kun päästiin itse kepposiin ja niiden suunnitteluihin, niin elokuvaan tuli sitä kaivattua huumoria ja sitten elokuvaa jaksoikin katsoa vähän paremmin. Tämä Dow-lähetys oli kuitenkin ehkä se elokuvan paras juttu, mutta eipä ne muutkaan niin huonoja olleet, mitä nyt kaksikon jekut paljastuivat jokseenkin nopeasti. Myös käynti Bhopalissa oli mielenkiintoinen ottaen nyt huomioon sen, että kuinka paljon media riepotteli kaksikkoa vedoten Bhopalin asukkaiden turhiin toiveisiin. Oli muuten hupaisaa nähdä tämä The New York Times -lehti, kun itse muistaa siitä lehdestä käydyn keskustelun silloin aikoinana.

Kaksikko oli jälleen kerran ihan hyviä hahmoissaan, vaikka oletettavaa olikin, etteivät he pysty toimimaan ihan samalla tavalla kuiin ennen, sillä tunnistamisriski oli suurempi kuin ensimmäisen elokuvan jekkuja tehdessä, vaikka heidän paljastumisensa ei johtunutkaan siitä, että heidät olisi tunnistettu nimenomaan Yes Men  -ryhmän jäseniksi. Oli myös kiintoisa nähdä, kuinka hermostunut Andy oli ennen tuota BBC-visiittiä.

Pisteitä: 3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti