keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

S.O.S. avaruuslaiva

Alkuperäinen nimi: The Invisible Boy
Ohjaus: Herman Hoffman
Käsikirjoitus: Cyril Hume
Pääosissa: Richard Eyer, Philip Abbott, Diane Brewster
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1957

Kesto: 85 min

- Can you see around corners?
- No, no, merely through walls.
 
Timmie (Richard Eyer) on nuori poika, joka tiedemiehenä toimivan isänsä Tomin (Philip Abbott) mielestä suhtautuu turhan laiskasti opiskeluun ja varsinkin murto-lukujen opiskeluun. Niinpä hän passittaa Timmien kehittelemänsä supertietokoneen oppiin ja pian Timmie hakkaakin isänsä shakissa mennen tullen, vaikka peliä ei ennen osannutkaan. Tällä supertietokoneella on kuitenkin omat julmat suunnitelmat, joihin sisältyy myös liikkumaan pystyvä robotti Robby (Robby the Robot), jonka kanssa Timmie ystävystyy...

Joskus elokuvatietokannan ylläpitäminen käy työstä, myös henkisellä puolella. Toisaalta olen esimerkiksi doublepackien kohdalla listannut molemmat kotelon elokuvat erikseen, mutta miten pitäisi toimia, kun mukana tullutta elokuvaa ei pidetäkään sinänsä omana teoksenaan, vaan toisen elokuvan lisämateriaalina. Sellainen S.O.S avaruuslaiva (älkää naurako, samanlainen käännös on käytössä muutamissa muissakin maissa) nimittäin on, sillä elokuva kerrotaan kuuluvan Kielletyn planeetan lisämateriaaleihin, mutta on silti kohtuullisen itsenäinen elokuva kuitenkin (tästä myöhemmin). Kannessa (Warnerin oma julkaisu? Muita mahdollisia julkaisijoita ei näkynyt) oli kyllä Kiellettyä planeettaa pienemmällä fontilla elokuvan tekijätiedot, joten siitä olisi voinut päätellä jotain, mutta eihän moista tullut aiemmin huomattua, kun ei niihin tekijätietoihin silleen kiinnitä huomiota. Tietenkin vielä pienemmällä elokuva mainittiin tekijänoikeuskohdassa, mutta siihen se sitten jäikin. Itse levyssäkin luki niin ikään hyvin pienellä reunassa, että kyseinen elokuva levyltä löytyy; samoin oli Kielletyn planeetan kohdalla ja kun en heti löytänyt sitä nimeä, mietin, kumpi oli se varsinainen elokuva, kun luulin silloin, että julkaisu sisältää vain yhden elokuvan ja toinen olisi vain lisämateriaalilevy. Loppujen lopuksi kyllä annoin tietokannassani elokuvalle oman nimikkeen ja lisäsin sen myös näiden sivujen DVD-listallekin.

No itse asiaan. Edellisestä kappaleesta – jonka piti olla alun perin vain muutaman virkkeen mittainen - voi päätellä, etten tiennyt elokuvan olemassaolosta mitään ennen eilistä ja alunperin pitikin katsoa jotain ihan muuta, mutta nyt kun elokuva kerran kotelosta löytyi, niin olihan se otettava heti katseluun. Kiellettyyn planeettaan tämän elokuvan yhdistää Robby the Robot (no, käsikirjoittajakin oli elokuvilla sama), minkä vuoksi elokuva ilmeisesti mukana oli julkaisussa, vaikka toisaalta Robby on esiintynyt niin monessa elokuvassa, että sinänsä en nähnyt pointtia tämän elokuvan mukanaololle Kielletyn planeetan julkaisussa (ja vielä vähemmän lisämateriaalina), mutta olihan se myönnettävä, että S.O.S avaruuslaiva oli ihan viihdyttävä tapaus, vaikka en oikein tiennytkään, miten siihen tulisi suhtautua.

Elokuvassa siis on Robby ja mukaan mahtuu tämä supertietokone ja ollaanpa elokuvassa matkaamassa myös avaruuteen, minkä vuoksi elokuvaa voisi pitää scifi-elokuvana. Kuitenkin elokuva sisältää niin paljon sellaista vanhoille perhe-elokuville/sarjoille tyypillisiä lämmintä huumoria, että välillä kyllä tuntui kuin olisi katsonut jonkinasteista komediaa; myös jonkinlaisesta seikkailuelokuvastakin tämä olisi saattanut mennä. No, toivottavasti onnistuin luokittelemaan elokuvan kaikkia tyydyttävällä tavalla. Jo itse elokuvan idea on, jos ei hupaisa, niin ainakin hassu, kun Timmie tuosta noin vaan supertietokoneen hypnotisoimana korjaa Robbyn käyttökuntoon. Sitten joudutaankin monenkirjaviin seikkailuihin ja pian on Robby muutettu näkymättömäksi koneiden avulla. Monet vastaan tulleet tilanteet olivat todella absurdeja, mutta en voi vähentää siitä hyvästä pisteen pistettä, sillä nämä hetket olivat kuitenkin hyvin viihdyttäviä. Robbyn seikkailut näkymättömänäkin saivat hymyn naamalle. En ole (vanhoja) perhe-elokuvia juurikaan nähnyt, mutta mielestäni viimeistään tämä rakettijakson aikana mentiin selvästi pois perhe-elokuvien maailmasta ja siirryttiin johonkin muuhun (mm. scifiin), kun Timmie tuntui joutuneen todelliseen hengenvaaraan. Loppuratkaisu oli sinänsä ihan ennalta-arvattava, mutta sekin hyvin viihdyttävä. Sitä minä vain jäin elokuvan aikana miettimään, että yhtäkkiä ihmisten joukossa pyörii robotti, mutta ihmiset suhtautuvat siihen kuin johonkin vanhaan tuttuun. Kaiken kaikkiaan minulle tulikin se tunne, että elokuva, toisin kuin Kielletty planeetta, olikin suunnattu nimenomaan nuoremmille pojille (ehkä 10-15-vuotiaille), mutta kyllä tämän parissa tällainen aikuisempikin mies viihtyi oikein hyvin.

Näyttelijöistä minulla ei ole oikein mitään sanottavaa, mutta sen verran kuitenkin on sanottava, että minusta on pikku hiljaa tulossa Robby the Robotin fani, vaikka en tiennytkään siitä mitään vielä viime viikolla, ja vaikka minusta tuntuukin hullulta, että sitä käsitellään oikeana näyttelijänä; ilmeisesti jonkin sortin sisäpiirivitsi. Robby on tehnyt pitkän uran ja ainakin minun rupesi tekemään mieli nähdä ne loputkin elokuvat, vaikka kyseessä onkin eloton olento. Kummallista!

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti