sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Salaiset kansiot - 9. kausi

Alkuperäinen nimi: The X Files - Season 9
Ohjaus: Kim Manners, Tony Wharmby, Frank Spotnitz, ym.
Käsikirjoitus: Chris Carter, Frank Spotnitz, Steve Maeda, ym.
Pääosissa: Gillian Anderson, Robert Patrick, Annabeth Gish
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2002
Jaksojen määrä: 19

- This is somebody giving us a way that can make it safe for Mulder to come home.
- That's the operative word here: somebody. Somebody that we don't know.

- You don't wanna check it out?
- What I don't want is Agent Mulder's life to be endangered any more than it already is.

Mulder (David Duchovny) on jälleen kerran kadonnut, toisn tällä kertaa omasta tahdostaan, eikä Scully (Gillian Anderson) suostu paljastamaan kellekään Mulderin olinpaikkaa. Scully myös saa huomata, että hänen pojallaan Williamilla on yliluonnollisia ominaisuuksia. Agentti Doggett (Robert Patrick) puolestaan tekee kaikkensa saadakseen apulaisjohtaja Alvin Kershin (James Pickens Jr) pään vadille super-sotillaista ja salaliitosta. Kun sitten eräs naispuolinen murhaaja (Lucy Lawless) osoittautuu supersotilaaksi, Doggett tuntuisi olevan lähempänä totuutta, mutta onko totuuden julkistaminen sittenkään niin helppoa?

Loppusuora häämöttää Salaisten kansioiden osalta, sillä vuorossa on sarjan viimeinen kausi. Kausi oli selvästi näistä kaikista kausista heikoin, mutta ei nyt varsinaisesti huono ollut tämäkään kausi, sillä mukaan mahtui kuitenkin sen verran hyviä jaksoja, että kyllä tämänkin kauden aika vaivatta katsoi läpi.
Aloitetaan sarjan alkuteksteistä. Nyt oli vihdoin ja viimein saanut Mitch Pileggikin nimensä siihen, mutta vain jaksoihin, joissa hän oli mukana, eikä ollut loppujen lopuksi mukana kovin monessa jaksossa. Myös Monica Reyesiä näytellyt Annabeth Gish sai nimensä alkuteksteihin, vaikka, kuten edellisen kauden arvostelussa mainitsinkin, olinkin unohtanut koko hahmon olemassaolon. Kuitenkin isoimman muutoksen oli kokenut itse alkuintro. Edellisellä kaudella alkuintro oli kokenut lähinnä hyvin kosmeettisia muutoksia niin, että vanha tuttu alkuintro oli selkeästi havaittavissa siitä, mutta tällä kaudellla alkuintro oli uusittu kokonaan ja sitä olikin vaikeaa tuntea enää entisekseen. Huomasin muuten, että intron loppuosissa oleva paperin teksti muuttuu jaksosta toiseen ja ainakin yhdessä jaksossa tässä paperissa luki Rose Red, josta minulle tulee mieleen vain Stephen Kingin minisarja!

Sanoin tuossa edellisen kauden arvostelun yhteydessä, että MotW-jaksojen (Monster of the Week) kohdalla minulle tärkeintä ovat itse tapaukset, eivätkä niitä tutkivat agentit, mutta nyt täytyy ottaa sanoja jonkin verran takaisin. Agentti Doggett on edelleenkin huipputyyppi ja häntä jaksoinhyvin katsoa, mutta Monica Reyes tuntui jotenkin tylsältä ratkaisulta hänen parikseen, varsinkin kun Scully oli vielä hyvin vahvasti mukana kuvioissa. Ehkä Scully ei ollut tekijöiden mielestä tarpeeksi skeptikko, joten hänet päätettiin vaihtaa agentti Monica Reyesiin, mikä minusta ei ollut ihan kiinnostavin ratkaisu, vaikka Scully heidän mukanaan tämän tästä olikin, vaikka hänen toimenkuvansa olikin muuttunut opettajaksi. Niinpä en oikein saanut ihan kaikkea irti näistä MotW-jaksoista, mutta kyllä minä sen myönnän, että olivat nämäkin kuitenkin ihan seurattavia jaksoja, mutta kaukana hyvistä. Tai no, pari hyvää jaksoa tälläkin kaudella nähtiin ja toinen niistä oli Improbable, joka ei vain leiki numerologialla hyvin mielenkiintoisella tavalla, vaan myös tarjoaa Burt Reynoldsin hyvin mehukkaassa roolissa ja hän todella teki tästä jaksosta näinkin hauskan. Toinen jakso puolestaan oli John Doe, jossa agentti Doggett herää Meksikosta muistinsa menettäneenä. Minusta oli todella mielenkiintoista seurata, miten Doggettin muisti palailee pätkittäin ja jännätä sitä, mikä sen aiheutti. Loppu ei kuitenkaan ollut ihan niin tehokas kuin olisin halunnut. Noin muuten kauden jaksot olivat ihan seurattavia niin, ettei aika varsinaisesti tylsäksi tullut, vaikka kaukana aiempien kausien MotW-jaksojen tasosta jäätiinkin ja tuntuikin hieman väkinäiseltä meno paikoittain. Esimerkiksi Sunshine Days oli vedetty kunnolla yli niin, ettei jakso ihan kaikin osin napannutkaan.

Yllättävää kyllä kauden heikoimmat jaksot löytyy mytologiapuolelta. Mulderin kadottua kausi liikkuu supersotilaiden ja William-vauvan ympärillä ja ei tässä vain ollut sitä samaa intoa kuin aiemmin. Jotenkin rupesi jossain vaiheessa nyppimään nämä aiheet toden teolla ja toivoin, että oltaisiin palattu avaruusolioiden ja "perussalaliiton" pariin, mutta ei. Pakko jatkuvalla syötöllä tapella näiden supersotilaiden kanssa, vaikka niitä olikin mahdotonta saada hengiltä. Mitä tulee sitten Williamiin, niin pääosin häntäkin koskevat jaksot olivat jokseenkin tylsänpuoleisia, mutta tämä hänen viimeinen jaksonsa William oli varsin mielenkiintoinen. Tämä johtui osittain siitä, että Scullya kävi sääliksi, kun joutui antamaan oman lapsensa pois, mutta myös siitä syystä, että jaksossa leikittiin tämän tunnistamattoman miehen henkilöllisyydellä, vaikka totuuden nimissä tajusinkin sen jo hyvin varhaisessa vaiheessa, kiitos erään aiemman kauden ekstramateriaalissa olleen vihjeen. Tosin pieni epäilys syntyi siitä tosiasiasta, että DaVid Duchovny niin ohjasi jakson kuin oli mukana kirjoittamassa sitä. Yksi todellinen heikko jakso myös mytologiapuolellakin löytyi ja se oli tämä Lone Gunmenien viimeinen jakso Jump the Shark. Sinänsä jakson päätös oli sopiva kolmikolle, mutta kun sitä edeltävissä tapahtumissa viitattiin monesti Salaisten kansioiden spin off -sarjaan (The) Lone Gunmen, jota en ole (vielä) katsonut, niin olin välillä pihalla kuin lumiukko jakson tapahtumien ja henkilöiden suhteen.

Kauden aikana nähdään jakso 4-D, jossa agentti Doggett joutuu jonkinlaiseen vaihtoehtotodellisuuteen oudon näkymättömän portin/oven kautta ja voin vaikka vannoa, että minäkin olen kävellyt sellaisesta. Nimittäin olin pitänyt sarjan loppua yhtenä heikoimpina koskaan loppuun asti saatettujen sarjojen joukossa (ei siis lakkautuksen seurauksena) ja sen loppu olikin syöpynyt mieliini lähtemättömäksi... tai niin ainakin olin luullut. Nimittäin viimeinen jakso tarjosi todellisen yllätyksen siinä suhteessa, että se päättyikin ihan eri tavalla kuin olin muistellut ja jos totta puhutaan, niin "minun versioni" oli vieläkin hölmömpi; tästä vielä alempana. Viimeinen jakso The Truth oli tuplapitkä eli melkein puolitoista tuntia ja siitä saisi melkein aikaan oman täyspitkän arvostelun, mutta jos tässä nyt lyhyesti kirjoittaisi.

Jakso alkoi Mulderin paluulla sarjaan, kun hän käyskentelee jossain armeijan huippusalaisessa laitoksessa ja siellä tulee muka tappaneeksi aiemminkin nähnyn Knowle Rohrerin (Adam Baldwin), minkä vuoksi Mulder joutuu oikeuden eteen, jossa hänen syyllisyydestään on päätetty jo etukäteen. Tuon oikeudenkäynti täyttää jakson ensimmäisen puoliskon ja itse asiassa vähän enemmänkin ja sen aikana nähdään välähdyksiä sarjan tapahtumista. Vaikka en nyt ihan täysin tätä koostetta olisi tarvinnutkaan, niin kyllä minä ymmärrän, että näin haluttiin summata sarjan tapahtumat. Viimeiseen jaksoon oli saatu mukaan iso osa vanhoista tutuista ja mukana nähdäänkin jo mainitun Knowle Rohrerin lisäksi Alex Krycek, Mr. X, Marita Govarrubias, Gibson Praise, Alvin Kersh, Jeffrey Spender, Tupakkamies (tässä järjestyksessä Nicholas Lea, Steven Wiliams, Laurie Holden, Jeff Gulka, James Pickens Jr, Chris Owens ja William B. Davis). Vain Albert Hosteenia ja Deepthroatia jäin oikeastaan kaipaamaan. Mitä sitten itse tapahtumiin tulee, niin kyllä vähän köyhemmänpuoleiselta tuntui, kun Mulder ei voinut kertoa edes Scullylle, mitä tämä oli tehnyt ja missä; tuntui kuin käsikirjoittajat eivät olisi tienneet sitä itsekään. Tupakkamies oli yksi sarjan tärkeimmistä sivuhahmoista ja olihan se pakko tuoda hänet takaisin viimeiseen jaksoon, mutta aika vähän hänellä oli sanottavaa lopuksi ja se mitä hän sanoi, ei ollut ihan kiehtovimmista päästä. Itse lopetus ei ollut lähelläkään edellisen kauden tasoa, vaan olihan tämä vähän köyhä lopetus, mutta ei tosiaan ihan niin köyhä kuin olin muistanut, vaan oli "ihan okei", vaikka ei kunnolla tyydyttänytkään.

Kuten lopetuskappaleesta hyvin käy ilmi, sarjan aikana nähdään paljon vanhoja tuttuja ja nähtiinpä jopa Nicholas Lea Alex Krycekina, vaikka hän edellisen kauden lopuksi kuolikin. Tupakkamies oli lopussa niin surullisen näköinen hahmo, että hänen loppunsa kävi jopa hieman sääliksi. Kuten niin ikään mainitsin, Annabeth Gish oli nostettu alkuteksteihin ja hänen roolihahmonsa Monica Reyes olikin agentti Doggettin aisapari tällä kaudella Gillian Andersonin jäädessä selvästi kolmanneksi pyöräksi. Agentti Reyes oli ajatusmaailmaansa lähellä Mulderin vastaavaa, mutta ei puhettakaan, että hänessä olisi ollut samaa vetovoimaa kuin Mulderissa; jopa Scullyn "korvaajana" Reyes oli tylsempi. Gishin rinnalla Robert Patrickaan ei ihan yhtä hyvältä tuntunut kuin ollessaan Scullyn rinnalla tutkimuksissa. Mukana menossa: Lucy "Xena" Lawless (Nothing Important Happened Today I & II), Adam Baldwin, Terrance Quinn aka Terry "Lost" O'Quinn (Trust No 1) jo kolmannessa roolissaan Salaisten kansioiden historiassa ja tällä kertaa hänessä oli selvästi havaittavissa johnlockemaisia piirteitä, Alan "O.C." Dale, John "Teho-osasto" Aylward (Sunshine Days). Michael "Spinal Tap" McKean sekä jo mainittu Burt Reynolds, josta näyttelijänä pidän tosi paljon. Niin ja jos Michael "Lost" Emersonin mukanaoleminen kuudennella kaudella on vähintäänkin epäilyksenalainen, niin tällä kaudella hän oli aivan taatusti jaksossa Sunshine Days ja minä koko ajan kuvittelin hänessä Benjamin Linukseen sopivia piirteitä ja mietinkin, että miten olisin suhtautunut häneen, jos hän ei olisi tuttu muista yhteyksistä (eli Lostista); hän kuitenkin hieman on olemukseltaa erilainen kuin perusnäyttelijät, mutta olisinko pistänyt asiaa merkille, jos en olisi katsonut Lostia? Mene ja tiedä.

Tämä ei varsinaisesti liity enää vain tähän viimeiseen kauteen, mutta näin lopuksi haluan kiittää näiden DVD-boksien tekijöitä siitä, että olen saanut nauttia selvästi samannäköisistä DVD-bokseista sekä menuvalikoista, jotka nekin noudattavat läpi sarjan samaa sarjaa, eikä muutoksia ole juuri tapahtunut, vaan ulkonäkö on hyvin samanlainen kausien välissä. Itse asiassa suurin muutos taitaa olla menuvalikon ja jakson välissä oleva The X Files -logo, joka oli muutettu tähän viimeiseen kauteen vastaamaan paremmin alkuintroa, mutta tämä oli hyvin kosmeettinen. Myös kausien lisämateriaalit noudattavat samaa kaavaa joka kaudessa ja niinpä etukäteen tiedossa onkin, millaiset lisämateriaalit DVD-boksit tarjoavat; enhän tapaa yleensä katsoa takakannesta (tai mistään muualtakaan) etukäteen, mitä lisämateriaalit tuovat tullessaan. Okei, tällä viimeisellä kaudella on aiemmista kausista poiketen toinenkin lisämateriaalilevy, jossa on muutama koko sarjaa käsitteleviä dokumentteja (vaikka kaksi ensimmäistäkin oli ilmeisesti kuvattu ennen sarjan puoliväliä) sekä yksi promopätkä Alien vs. Predator sekä I, Robot -elokuviin liittyen.

Pisteitä: 3/5

PS. Loppukevennyksenä tapa, jolla itse muistelin sarjan päättyneen: Mulder ja Scully kovistelee Tupakkamiestä siellä luolassa ja Mulder huutaa päin naamaa UFOista ja avaruuden muukalaisista ja kysyy, missä ne ovat ja milloin ne ovat siellä missä ovat tai muuta vastaavaa. Kuolemansairas Tupakkamies sitten vastaakin Mulderille virnistys naamallaan They're already here". Tämän jälkeen Mulder ja Scully menevät ulos luolasta, katsovat kohti horisonttia sinitaivaalle ja huomaavat, kuinka iso joukko avaruusaluksia lipuu pitkin taivaanrantaa. The end... ei tämä nyt ihan niin kuitenkaan päättynyt. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti