perjantai 30. huhtikuuta 2010

Eurovision laulukilpailu 2005

Alkuperäinen nimi: Eurovision Song Contest 2005
Pitopaikka: Kiova, Ukraina
Ilmestymisvuosi: 2005


Muistan kun aloittelin tätä blogia, niin olin sitä mieltä, että keskittyisin vain ja ainoastaan elokuviin ja ehkä tv-sarjohinkin, enkä arvostelisi musiikki-DVD:itä lainkaan, kun en osaa läheskään samalla tavalla arvioida musiikkia kuin elokuvia, mutta nyt sitten päätin pyörtää tämän itselleni antamani päätöksen. Miksi? No, pääsyy löytyy DVD-listaltani, johon pääsee tuosta oikeasta laidasta. Lisään kyseiselle listalle kaikki tietokannassani olevat DVD:t/nimikkeet ja en voisi kuvitellakaan, että jättäisin tuosta tietokannastani pois omistamiani virallisen(luontoisia) julkaisuja. Näin minun on ollut esimerkiksi helpompi tarkistaa, että DVD-listalla olevien nimikkeiden määrä täsmää tietokantataulukon lukujen kanssa. Tämä siis tietää sitä, että kun olen lisännyt nämä Euroviisu-DVD:t tietokantaan, täytyi ne myös lisätä DVD-listallekin. Mitä tällä sitten on tekemistä arvostelujen kanssa? Vastaus löytyy esteettisyyspuolelta. Unelmoin ajasta, jolloin kaikki omistamani nimikkeet olisi arvosteltu, mikä näkyisi sitten DVD-listalal aina kuhunkin arvosteluun viittaavana linkkinä. Niinpä siinä listaa selaillessani tuntuisi ikävältä huomata sieltä välistä ei-linkitettyjä nimikkeitä vain siksi, että olisin jonkin "typerän" periaatteen takia päättänyt jättää ne arvostelematta.

Niinpä päätin viimein aloittaa myös musiikki-DVD:iden arvostelun. Blogini lukijoille tiedoksi, että ei näitä nyt niin kovin paljon ole tulossa. Tämän arvostelun jälkeen arvostelen, tai pyrin ainakin arvostelemaan,  seuraavan kolmen viikon aikana 3-4 viisuvuotta (2009 kohdalla en ole vielä varma), joten aika vähiin nämä "erilaiset" arvostelut jäävät, joskin kunhan kesäkuu tulee, niin sitten onkin jo KISS-keikkojen vuoro, joita niitäkään ei loppujen lopuksi ole kovin montaa (kolme?). Sen jälkeen onkin enää jokunen musiikki-DVD jäljellä, mutta niillä ei ole mikään kiire. Joten ällös huoliko, en minä aio ryhtyä aktiiviseksi musiikki-DVD:iden arvostelijaksi, vaan elokuviin ja tv-sarjoihin aion jatkossakin pääasiassa keskittyä ja tuleehan niitä elokuva-arvosteluitakin näiden viikkojen aikanakin.

Miksi arvostelen / katselen näitä juuri nyt? No, tämän vuoden Euroviisut lähestyvät viikko viikolta (25.5. 1. semifinaali) eikä itse asiassa vain se, vaan myös ensimmäinen ulkomaille suuntautuva viisumatkani, joka kaiken muun kivan lisäksi on myös ensimmäinen täysin omatoimine ulkomaanmatka, joten sitä kohti on ajatukset viime aikoina liikkuneet aika paljonkin. Tämä tietenkin tietää myös sitä, että tuossa toukokuun viimeisellä  viikolla on arvostelutauko ja uudelleen elokuvien/tv-sarjojen pariin päästään taas kesäkuussa... mutta se siitä.

Yksi lisäsyy näiden musiikki-DVD:iden arvostelemisen kanssa on ollut se, että en oikein tiedä, miten näitä "oikeaoppisesti" tulisi arvostella (itseänikään) tyydyttävällä tavalla. Se, mitä näette seuraavaksi, on aika pitkälle improvisoitua ilman järin suurta punaista lankaa. Tässä kohtaa en vielä edes tiedä, miten pitkä arvostelu on tulossa, joten tämä kaikki on minullekin jokseenkin uutta. Sen verran kuitenkin tiedän, että koska tässä viestissä tuli nämä taustat aika hyvin käytyä läpi, niin tulevat arvostelut tulevat olemaan selvästi lyhyempiä. Tiedän myös, että kun nämä joskus kaukaisessa tulevaisuudessa arvostelen viisublogissani, niin arvostelun muoto tulee siellä olemaan tyystin erilainen.

No, asiaan. 2005 oli vielä sitä aikaa, kun Euroviisut olivat melkein yhtä kuin yhden viikon häppeninki, jolloin Suomen karsintojakin seurasi lähinnä sivusilmällä; tuolloin kuvittelin vielä olevani tyyliin Suomen ainoa viisuista oikeasti tykkäävä, mutta tämäkin osoittautui vuotta myöhemmin erheelliseksi tiedoksi. Niinpä en sillä tavalla pistänyt mieleeni artisteja ja niitä hädin tuskin muistinkaan pari vuotta sitten tämän DVD:n ostaessani muutamaa artistia (Geir Rönning, Elena Paparizou ja Vanilla Ninja) lukuun ottamatta, mutta sittemmin yhä enemmän artisteja on jäänyt mieleen. Silti on todettava, että en minä vieläkään kaikkia tämän(kään) viisuvuoden artisteja kappaleiden nimiä myöten muista, eikä se ole päätarkoituksenikaan, vaan tärkeintä on nauttia hyvistä esiintyjistä ja lauluista, (melkein) kaikki on toissijaista.

No, mitäs itse esityksistä sanoisi? Tämä ei ole todellakaan kaikkien viisuvuosien totta, mutta vuosi 2005 oli todella hyvä viisuvuosi, eikä huonoja kappaleita loppujen lopuksi kovin montaa nähty. Semifinaalissa kuitenkin useimmat finaalipaikasta jääneet ansaitsivatkin jäädä finaalin ulkopuolelle, mutta ainakin yhden oikeusmurhan nostaisin esille ja se oli Viron ihanan Suntribe-tyttöbändin karsiutuminen (no, tyttöbändit ovat monesti iskeneet minuun hyvin). Finaalissa sitten saatiin minulle mieleinen voittaja, mutta koska kyseisenä vuonna seurasin viisuja hieman passiivisemmin, en voi täysin varmasti väittää, että voittaja Elena Paparizou My number One -kappaleellaan olisi ollut se suurin voittajasuosikkeja, vaikka aika varma olenkin, että jo tuolloin pidin siitä aika paljon. Nyt kuitenkin iski ja lujaa ja olikin ehdottomasti vuotensa paras esiintyjä. Hyviä esiintyjiä oli kuitenkin riittämiin ja erikseen voisi mainita - käykäähä Youtubessa katsomassa, jos kiinnostaa enempi -  Norjan Wig Wamin, joka oli yksi suosikeistani myös tuolloin, Sveitsin Vanilla Ninjan, jonka DVD niin ikään odottaa arvosteluvuoroaan sitten joskus, Moldovan Zdob şi Zdubin, jossa mukavan laulun lisäksi nähtiin oikein ihastuttava mummeli, Latvian balladia laulaneen duon Walters & Kazhanin, jotka eivät vain esittäneet hyvää kitaraballadia, vaan oli jonkin aikaa lähellä voittaa koko kilpailun sekä Bosnia & Herzegovinan Feminnemin, joka sekin esiintyi ihan positiivisesti. Muut finaalin esiintyjät myöskin miellyttivät ainakin jossain pääosin, mutta pari heikompaakin kappaletta löytyi, mukaan lukien Ruotsin Martin Stenmarckin Las Vegas -kappale.

Mitäs muuta? Visuaalisella puolella oli onnistuttu ihan hyvin ja lava näytti todella hienolta samoin kuin nämä esityksetkin. Kuvauksessakin oli onnistuttu hyvin. Juontajat olivat ihan onnistuneita, eikä lipsumisia juuri ollut.Finaalin väliaikaesiintyjä oli hieno, eikä semifinaalinkaan vastaavassa ollut juuri valittamista, MUTTA... ohjelmien alkuesitykset eivät saaneet minulta kiitosta. Semifinaalissa tämä esitys oli vähän turhan sillisalaattimainen, kun juontajat "käskivät" yhtä jos toisenlaistakin joukkoa lavalle, eikä tämä todellakaan ollut mieleeni. Mitä tulee sitten finaalin alkuesitykseen, niin tuttuun tapaan lähetyksen avasi edellisen vuoden voittaja eli tässä tapauksessa Ruslana, mutta päinvastoin olin odottanut ja toivonut, Ruslana ei esittänyt voittajaviisuaan, vaan jonkin aivan toisen kappaleen, joka ei ollut lainkaan yhtä hyvä kuin tuo voittoviisu (Wild dances); pieni pätkä kyseisestä viisusta kyllä kuultiin, mutta vain pieni. Pistelaskusta tuli yllättävänkin tiukka, sillä vaikka toki tiesin Paparizoun voittavan kilpailun, niin silti huomasin jopa jännittäväni yhdessä vaiheessa. Tämä johtui siitä, että varmaan pisteidenannon puoliväliin asti näytti siltä, ettei Kreikalla ole mitään mahdollisuuksia ja jännitti seurata, missä vaiheessa maa sitten nousee kärkeen ja kuinka niukaksi pistelasku loppujen lopuksi meneekään; loppujen lopuksi ei niinkään niukka voitto.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti