lauantai 6. maaliskuuta 2010

Simpsonit - 5. kausi

Alkuperäinen nimi: The Simpsons – Season 5
Ohjaus: Mark Kirkland, Rich Moore, Jim Reardon, ym.
Käsikirjoitus: Jeff Martin, Jon Vitti, Conan O'Brien, ym.
Pääosissa: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, ym.
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1994

Jaksojen määrä: 22

- Mr. Simpson, how do you respond to the charges that petty vandalism such as graffiti is down eighty percent, while heavy sack beatings are up a shocking nine hundred percent?

- Aw, you can come up with statistics to prove anything, Kent. Forty percent of all people know that.
- I see. Well, what do you say to the accusation that your group has been causing more crimes than it's been preventing?
- Oh, Kent, I'd be lying if I said my men weren't committing crimes.
 
Taas on katsottu yksi kausi Simpsoneita. Edellisen kauden arvostelussa totesin, että tuskin tulee kyseistä kautta parempaa kautta, mutta ilokseni olin väärässä, sillä tämä viides kausi pistää vielä hitusen neljättäkin kautta paremmaksi. Niinpä aika ei tullut todellakaan pitkäksi tätä kautta vähitellen katsottaessa, vaan jokaisessa jaksossa riitti tarpeeksi menoa ja vilskettä pitämään mielenkiinto yllä. Nyt ainakin voin hyvällä omatunnolla väittää, että tätä paremmaksi tuskin enää pistetään.

Kuten tapoihini kuuluu, niin aloitetaan jälleen kauden tärkeimmällä jaksolla eli Kauhujen talo IV:llä (Treehouse of Horror IV). Nyt on viimein unohdettu punaiset verhot ja suora varoitus jakson materiaalista. Sen sijaan nähdään Bart jossain makaaberissa taidegalleriassa, jossa hän sitten juontaa kunkin tarinan sisään. Tällä kertaa nähdään oikeudenkäynti Homerin sielusta, jossa Homerin vastapelurina on itse Piru, kauhuntäyteinen koulumatka sekä Simpsonien versio Francis Ford Coppolan Draculasta. Näistä tarinoista ehdottomasti parasta antia oli tämä Dracula-tarina, vaikka en Coppolan versiota ole tainnutkaan nähdä. Tämä tarina oli näistä kolmesta tarinasta se eniten kauhupitoinen, vaikka ei hyvää huumoriakaan ollut unohdettu, jossa kertoo jo perheen määränpään olevan Transylvania sijasta Pennsylvania. Tämä Homerin oikeudenkäynti ja sitä edeltävät tapahtumat oli puolestaan tarinoista se humoristisin ja sellaisenaan hyvin hauska. Kouluun meneminen voi joskus tuntua yhtä Helvetiltä, eikä Bartin koulumatka tässä keskimmäisessä tarinassakaan sujunut ilman kommelluksia. Tykkäsin kovasti siitä hirviöstä.

Noin muuten kausi tarjosi humoristisella otteella niin seikkailua, suurta draamaa, täysin älyvapaita (Simpsonien asteikolla) jaksoja, mysteerejä ja vaikka mitä. Oikein monipuolinen kattaus siis on jälleen kerran tarjolla ja siten vaihtelua on riittävästi. Kausi aloitetaan historiajaksolla Homer's Barbershop Quartet, ja vaikka kyseessä oli hyvä jakso, niin se ei historialliselta merkitykseltään ollut järin suuri, sillä siinä ei käsitelty Simpsonien perheen kokemia tärkeitä virstanpylväitä ja siten yhtä hyvin jakson olisi voinut sijoittaa nykyaikaan. Tätä seuraa sitten taas suosikkisivuhahmoni Sideshow Bobin uusi tuleminen (Cape Feare), joka oli jälleen kerran nautittavaa katsottavaa, varsinkin kun tällä kertaa Sideshow Bob ei edes yritä esittää hyvää jätkää. Muita mainitsemisen arvoisia jaksoja (siis sitä terävintä kärkeä) ovat Thelma ja Louise -henkinen Marge on the Lam (pidänhän itse elokuvastakin paljon), Homer the Vigilante, jossa Homer perustaa omankädenoikeutta harjoittavan iskujoukon, Deep Space Homer, jossa Homer pääsee onnekkaiden sattumien kautta avaruuteen ja Bart Gets an Elephant, joka on kaikessa älyttömyydessään pirun hauska. Mainitsematta jääneet lukuisat jaksot kuitenkin olivat kaikki hyvin nautittavia, enkä valitettavaa keksinyt oikein yhdestäkään.

Kauden aikana vierailevina tähtinä kuullaan muun muassa Ramones, George Harrison, James Brown, James Woods, Conan O'Brien, Kathleen Turner, Sam Neill, Michelle Pfeiffer, Kelsey Grammer sekä Buzz Aldrin. Näissä henkilöistä, jotka esittivät vain itseään, niin parhaita olivat ehdottomasti Conan O'Brien, James Woods, Ramones ja Buzz Aldrin.

Ekstroina tuttuun tapaan animaatioiden työvaiheita, kommenttiraitoja sekä animaatioiden työvaiheiden kommenttiraitoja. Lisäksi nähdään poistettuja kohtauksia (myös kommenttiraidan kera) sekä lyhyt puheenvuoro James L. Brooksilta. Ei siis kovin kattava ekstravalikoima verrattuna esimerkiksi edellisen kauden boksiin, jossa oli useampiakin lyhytdokumentteja.

Pisteitä: 5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti