perjantai 12. maaliskuuta 2010

Salaiset kansiot - 6. kausi

Alkuperäinen nimi: The X Files - Season 6
Ohjaus: Kim Manners, Rob Bowman, Michael W. Watkins, ym.
Käsikirjoitus: Chris Carter, Vince Gilligan, Frank Spotnitz, ym.
Pääosissa: David Duchovny, Gillian Anderson, Mitch Pileggi
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1999
Jaksojen määrä: 22

- So, you still think this was about you? About the X-Files?

- Yes. yes, I do, and I have an idea who may be behind all this, but I'd need your authority to continue the investigation.
- I have neither the authority nor the will to allow your continued inquiry into this matter. You'll perform your duties as directed by AD Kersh and only AD Kersh.

Mulder ja Scully (David Duchovny ja Gillian Anderson) on otettu pois X-Files -osastolta ja annettu edelliseltä kaudelta tuttujen agentti Jeffrey Spenderin (Chris Owens) ja Mulderin vanhan tutun agentti Diana Fowlesin (Mimi Rogers) käsiin. Muderin ja Scullyn tehtävämuutosten vuoksi heidät on siirretty pois apulaisjohtaja Skinnerin (Mitch Pileggi) alaisuudesta apulaisjohtaja Alvin Kershin (James Pickens Jr.) alaisuuteen, ja Kersh suhtautuu vähintäänkin penseästi Scullyyn ja etenkin Mulderiin. Vaikka siis Mulder ja Scully onkin siirretty toisiin tehtäviin, niin oudot rikostapaukset eivät jää heiltä huomaamatta...

Kuten X-Files - taistelu tulevaisuudesta -elokuvan arvostelun myöhemmässä lisäyksessä kerroin, niin (IMDB:n mukaan) tätä kautta ei olisi pitänyt olla olemassakaan, mikäli sarjan kehittäjä Chris Carter olisi saanut tahtonsa läpi, vaan viidennen kauden jälkeen olisi nähty vain sarja elokuvia. Tämä on myös ensimmäinen kausi, joka on kuvattu Los Angelesissa, aiemmat kaudet kuvattiin Vancouverissa. Vaikka tämä Salaisten kansioiden kuudennen kauden alussa pieniä epäilyksiä olikin, niin tietenkin olen vain mielissäni, että sarjaa jatkettiin vielä, sillä näin saan tilaisuuden uppoutua vielä vähän lisää näihin järjen rajat ylittäviin tutkimuksiin. Kauden alussa tosiaan jo ehdin hetken ajatella tämän kauden olevan tähän mennessä heikoin kausi, mutta sitten muutamien jaksojen jälkeen sarja pääsi sen verran uomilleen, että nautin lopulta kaudesta lähes yhtä paljon kuin aiemmin.

Nämä edellä mainitut epäilykset syntyivät etenkin kahdesta jaksosta. Ensimmäinen näistä jaksoista oli kolmantena katseluvuorossa ollut Triangle-jakso, joka oli Mulderin osalta ihan hyvä jakso, mutta sitten taas Scully käyttäytyi jakson aikana täysin epäscullymaisesti, mistä en oikein tykännyt yhtään. Okei, jakso poikkesi tietyiltä osin muutenkin normijaksosta, mutta silti tapa, jolla Scully oli kirjoitettu tähän jaksoon, ei istunut oikein hyvin koko sarjaa ajatellen. Toinen selvästi heikko jakso oli How the Ghosts Stole Chrismas, jossa niin ikään Scully ja Mulder käyttäytyvät täysin todellisten luonteidensa vastaisesti ja siten jaksosta en tahtonutkaan saada kaikkea irti. Vähän ristiriitaisin tuntein suhtauduin myös edellä mainittujen kahden jakson välissä olleeseen kahden jakson jatkotarinaan (Dreamland & Dreamland II), mutta nämä jaksot sisälsivätkin paljon hupia siinä määrin, että niiden osalta fiilis jäi lopulta positiivisen puolelle.

Noin muuten sarja oli sitä samaa hyvää, mitä oltiin nähty jo aiemmilla kausilla, eikä siten valittamista ollut. Kauden aikana muun muassa Mulder pääsee autokuskiksi poliisia pakenevalle miehelle (Drive), synnytetään demonivauvoja (Terms of Endearment), rauhoitellaan säiden hallitsijaa (The Rain King), soluttaudutaan unelmalähiöön (Arcadia), karataan vankilasta mitä omintakeisimmalla tyylillä (Trevor) sekä jahdataan kiinalaiseen koiraan, jonka pitäisi olla kuollut sukupuuttoon (Alpha). Näistä mainituista jaksoista parhaimmat olivat ehdottomast Terms of Endearment, Trevor sekä Arcadia. Muita huippujaksoja olivat kuolevia kuvaavasta miehestä kertova Tithonus, kirjaiijan mielikuvituksen voimasta kertova Milagro sekä kauden The Long Gunmen -tarina Three of a Kind. Kauden oudoimmat jaksot ansaitsevat myös erikoismaininnan. Vähän kauden puolivälin jälkeen nähdään jakso Monday, joka tuntui Salaisten kansioiden versiolta Päiväni murmelina -elokuvasta, mutta sitten taas tekijöiden mukaan kyseinen elokuvakin oli saanut innoituksensa jostain Twilight Zone -sarjan jaksosta, joten sieltä ilmeisesti tämäkin jakso enemmän ammentaa. Kauden toiseksi viimeisenä jaksona nähdäänkin sitten jakso Field Trip, jossa kaikki ei ole todellakaan ihan siltä miltä näyttää. Tämä oli itse asiassa viimeinen kokonainen jakso, jonka olemassaolon muistin etukäteen, mutta olin luokitellut tämän jakson aikoinaan vieläkin oudommaksi (ja kaksioisaiseksi), mutta vaikka outo olikin, niin ei niin outo kuin muistin. Se, mikä minusta oli merkillistä, oli se helppous, jolla Mulder ja Scully pystyivät tutkia X-Files -tapauksia, vaikka heidät olikin siirretty toisiin tehtäviin, eivätkä he joutuneet edes kunnolla tilille tutkimuksistaan.

Mulderin ja Scullyn odysseia -jaksot jatkoivasti sitten aiemmilta kausilta tuttua kaavaa ainakin siltä osin, että onnistuivat olemaan jälleen todella miielekiintoisia jaksoja ja siten hyvinkin koukuttavia katsoa, vaikka näitä jaksoja tuntuikin olevan hivenen vähemmän kuin muutamalla aiemmalla kaudella. Kausi aloitetaan jahtaamalla olentoa, joka saattaisi todistaa kaikki Mulderin teoriat maan ulkopuolisesta elämästä samalla. Myöhemmissä jaksoissa sitten muun muassa Skinner joutuu hengenvaaraan salaperäisen miehen takia, agentti Jeffrey Spenderin siepattu äiti (Veronica Cartwright) löytyy elossa, iso osa Mulderin taustalla olleista salaliittolaisista saa tylyn lopun ja lopuksi löydetään artefakti, jolla on hyvin omituinen vaikutus Mulderiin. Niin, kuten kai ilmi tuli, niin Mulderin ympärillä vellonut salaliitto saa osittain päätöksensä, mikä sitten tarkoitti sitä, että viimeisessä jaksossa Mulderin ja Scullyn odysseian osalta sarjan focus tuntui siirtyneen salaliitoista takaisin siihen totuuden etsintään. Toivon mukaan olen tässä teoriastani oikeassa niin, että seuraavalla kaudella jätettäisiin salaliitot vähemmälle ja yritettäisiin löytää niitä UFOja; muistan kyllä joten kuten, miten seuraava kausi tulee (ehkä) päättymään, mutta kaikki sitä edeltävät tapahtumat olen onnistunut unohtamaan tyystin.

Nyt täytyy tehdä pienoinen tunnustus. Ennen näiden DVD-boksien ostoa olin kuvitellut Skinneriä näyttelevän Mitch Pileggin saavan nimensä ja naamansa alkuintroon jo sarjan neljännellä kaudella, mutta näin ei käynyt, joten ajattelin hänen olevan alkuintrossa sitten viidennellä kaudella, mutta näinkään ei ollut, joten sitten tulin täysin varmaksi siitä, että hänet nähtäisiin kyseisessä alkupätkässä viimeistään tällä kaudella, mutta ei vain näkynyt. Ensi kaudella sitten... IHAN VARMASTI! Joka tapauksessa Skinner oli viimeiseen jaksoon tultaessa nähdäkseni vaihtanut työhuonetta, mikä saattaisi viitata hieman isompaan rooliin jaksossa. Olin jo täysin unohtanut James Picket Jr.:n apulaisjohtaja Kershin olemasssaolon, mutta hyvin hämärän muistikuvan sain hänestäkin mieleeni hänen ensiesiintymisen jälkeen; saattaa tosin olla, että alitajuntani vain pelleilee kanssani, enkä oikeasti muista koko tyyppiä. Alex Krycek (Nicholas Lea) oli oma tuttu itsensä, eikä hänen tarkoitusperistään ottanut kunnolla selkoa vieläkään, mutta ehkä vähän kuitenkin... tai sitten ei. Joka tapauksessa sattuneista syistä toivon Krycekin saavan loppunsa viimeistään ensi kauden aikana, sillä se paras terä hahmosta on selkeästi jo poissa ja kun kyseessä kuitenkin on jollain tapaa Mulderin arkkivihollinen ja hänelle tulee käymään niin kuin käy, niin siten hän saisi poistua polun päässä olevalle aukealle. Mukana menossa Bruce "Evil Dead" Campbell (Terms of Endearment), Tom "Will & Grace" Gallop (Arcadia), Michael "Spinal Tap" McKean (muutamassa jaksossa) sekä... Michael "Lost" Emerson? Häntä ei näy näyttelijäluetteloissa, mutta katsokaapa Drive-jakson kohtaus, jossa tämä koira saa loppunsa ja sanokaa, ettei siitä seurannut kauhistunut ilme kuulunut Emersonille! Tietenkään täysin varma en voi olla, mutta oi että kun näyttää ihan Lostin Benjamin Linukselta tämän ollessa kauhuissaan.

Ekstroja oli hivenen vähemmän kuin aiemmin, mutta edelleen sai nauttia pienestä kausitiivistyksestä, jaksojen tv-mainoksista, juttuja erikoistehosteiden valmistamisesta sekä poistetuista kohtauksista.

Pisteitä: 4,5/5

Satunnainen hauska fakta matkan varrelta: Skinnerin sihteeriä esitti Mitch Pileggin vaimo Arlene Pileggi (tai Warren) ja myös David Duc(h)ovnyn isoveli Daniel nähdään yhdessä jaksossa (The Unnatural), millä saattaa olla tekemistä jotain sen asian kanssa, että David Duchovny sekä kirjoitti että ohjasi kyseisen jakson.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti