lauantai 13. maaliskuuta 2010

Project 1001, osa 101/1001: Uhkavaatimus maalle

Alkuperäinen nimi: The Day the Earth Stood Still
Ohjaus: Robert Wise
Käsikirjoitus: Edmund H. North
Pääosissa: Michael Rennie, Patricia Neil, Hugh Marlowe
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1951
Kesto: 89 min
 
- Have you tested this theory?
- I find it works well enough to get me from one planet to another.
 
Klaatu (Michael Rennie) on tavallisen miehen näköinen avaruusolento, joka tulee lentävällä lautasellaan Washingtoniin ja Yhdysvaltain armeija nappaa hänet heti suojiinsa. Klaatulla on viesti, jonka hän haluaa kertoa mahdollisimman monelle valtionpäämiehelle tai valtioiden edustajille samanaikaisesti, mutta hallitukset ovat niin eripuraista sakkia, että jo huippukokouksen järjestämispaikasta tulee kiistaa, joten sellaista ei järjestetä. Niinpä Klaatu päättää paeta ja rantautua kansan pariin ja samalla yrittää selvittää, miten saada viestinsä kuulumaan samalla, kun hänen löytämisekseen alkaa historian suurin etsintäoperaatio...

Minun piti aikoinaan käydä katsomassa tämä Keanu Reevesin tähdittämä uusintafilmatisointi, mutta kun sain tietää, että kyseessä on nimenomaan uusintafilmatisointi, niin mielenkiinto lopahti sitä elokuvaa kohti. Tai ei varsinaisesti loppunut, mutta halusin kuitenkin nähdä tämän alkuperäisversion ensin ja nyt kun olen nähnyt, niin en ole varma, haluanko nähdä tuota uutta versiota, sillä Uhkavaatimus maalle oli parhaimmillaankin aika puolivillainen tapaus. Ihan kivaa katsella, mutta ei missään nimessä erinomainen.

Tarina lähtee mielestäni ihan hyvin liikkeelle. Klaatus laskeutuu Washingtoniin ja häntä vastassa ovat niin armeija kuin uteliaat sivullisetkin. Sitten Klaatua pidetään vankeudessa, jossa hän kertoo vangitsijoilleen, että hänellä on viesti koskien koko maapalloa ja kun hänen suunnitelmiaan ei toteuteta, hän pakenee. Tähän asti elokuva oli vielä ihan kivaa viihdettä ja itse asiassa tätä Klaatun käyskentelemistä muiden ihmisten parissa jaksoi ihan hyvin katsoa aluksi, kun nämä muut keskustelivat avaruusoliosta Klaatun läsnäollessa, mutta pian tämän jälkeen aletaan mennä vähän alamäkeä. Okei, tämä sähkölaitteiden pysäytys oli ihan hauska juttu, mutta muuten elokuvasta tuntui putoavan se paras puhti, kun alettiin valmistautua siihen tulevaan kokoukseen. Ei tässä muuten olisi mitään, mutta kun pitkän aikaa oli selvää, että elokuvan ainoa todellinen päämäärä on saada tämä Klaatun viesti kerrotuksi, mikä tietenkin kerrottaisiin vasta elokuvan lopussa ja siten elokuva tuntui välillä hieman jankkaavalta. Ensin käytetään lähes puolitoista tuntia sen näyttämiseen, kuinka Klaatu saa viestinsä kerrotuksi ja mitä vaikeuksia hänellä on matkallaan ja sitten kun viesti on kerrottu, niin elokuva päättyy lähestulkoon heti siihen. Jotenkin... epätyydyttävä loppu.

Michael Rennie sopi mielestäni kyllä ihan hyvin Klaatuksi, sillä hänen olemuksestaan löytyi sellaista pientä kulmikkuutta tai jotain, mikä sai hänet tuntumaan avaruusoliolta. Noin muuten elokuva olikin sitten täynnä vanhemmille elokuville tyypillisiä hahmoja. Oli heikonpuoleinen, mutta sydämellinen nainen Helen (Patricia Neal) sekä tämän itsepäinen miesystävä Tom (Hugh Marlowe), jolla on niin jyrkkä tahto, ettei Helenillä heikompana ole mitään vaikutusta häneen. Plääh!

Pisteitä: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti