sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Salaiset kansiot - 3. kausi

Alkuperäinen nimi: The X Files - Season 3
Ohjaus: R.W. Goodwin, Rob Bowman, Kim Manners, ym.
Käsikirjoitus: Chris Carter, Howard Gordon, Darin Morgan, ym.
Pääosissa: David Duchovny, Gillian Anderson, Mitch Pileggi
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1996
Jaksojen määrä: 24

- Your cigarette-smoking friend killed my father for that tape and then he killed me.

- What are you talking about?
- I was a dead man. Now I'm back.


Mulder (David Duchovny) on kadonnut ja kaikki muut paitsi Scully (Gillian Anderson) olettavat Muderin kuolleen. Todellisuudessa Mulder on kuolemankielissä, mutta navajo-intiaani Albert Hosteen (Floyd "Red Crow" Westerman) heimoveljineen pelastaa Mulderin viime hetkillä ja parantavat tämän. Samaan aikaan Scullyä piinaavat hallituksen joukot, jotka haluavat löytää kasetin, joka on ollut Scullyn ja Mulderin hallussa. Syöpämiehen (William B. Davis) palkkaa Alex Krycekin (Nicholas Lea) ja erään toisen tappamaan Scullyn, mutta nämä tappavatkin vahingossa Scullyn siskon (Melinda McGraw). Kun Mulder palaa, niin hänen ja Scullyn vihollisensa ottavat yhä kovemmat keinot käyttöön ja lopulta FBI:n apulaisjohtaja Walter Skinnerin (Mitch Pileggi) on tehtävä iso päätös, jotta Mulder ja Scully voisi palata takaisin töihin...

Taas on aika lähteä Mulderin ja Scullyn matkaan, kun Salaisten kansioiden kolmas kausi lähti pyörimään DVD-soittimessa. Kaksi aiempaa kautta olivat hyviä ja jännittäviä, mutta kyllä tämä kolmas kausi oli näistä ensimmäisten kausien osalta se kaikkein paras ja etenkin yhtenäisin, eikä yhtään varsinaisesti heikkoa jaksoa nähty.

Kauden aikana koetaan jälleen jos jonkinmoisia paranormaaleja ilmiöitä. Kauden aikana muun muassa tavataan jonkinlainen elävä ukkosenjohdatin (D.P.O) ja puheellaan ihmiset itsemurhan partaalle saava mies (Pusher), tutkitaan kuolemansa kostavan hengen tapausta (The List), koetaan telepaattisia yhteyksiä keskenään tuntemattomien naisten kesken (Oubliette), ollaan muinaisen shamaaninaisen armoilla (Teso dos Bichos) ja paljon muuta. Kausi oli kaikin puolin loistava ja jaksot toisensa perään (pääosin) jännittäviä ja tuntuisi melkein rikolliselta nimetä kaudesta omia suosikkijaksoja, sillä kausi oli kauttaaltaan sen verran vahva. Jos nyt kuitenkin ihan pakko olisi mainita jotaikin, niin jo mainituista jaksoista ainakin D.P.O, Pusher sekä Teso dos Bichos ovat ehdottomasti mainitsemisen arvoisia, mutta mainita täytyy myös Revelations, jossa Mulderin ja Scullyn asemat kääntyvät päälaelleen (Scully uskoo, Mulder ei), Grotesque, jossa Mulder menee hyvin syvälle pimeyden ytimeen saadakseen murhaajan kiinni sekä aivan kauden loppuvaiheessa nähtävä Quagmire, jossa Mulder ja Scully lähtevät Loch Ness -tyyppisen järvihirviön perään. Ennen DVD-ostoja en loppujen lopuksi muistanut moniakaan sarjan jaksoja, mutta tämä Quagmire oli syöpynyt syvälle alitajuntaani ja itse asiassa kuuluu ehdottomiin suosikkijaksoihini kaikilta kausilta (sikäli kuin jaksoja yhtään muistan); loppukuvakin jäi hyvin mieleen.

Kauden aikana nähtiin myös joitakin huumorihenkisiä jaksoja ja tästä voidaan olla kyllä montaa mieltä, mutta minä ainakin tykkäsin näistä jaksoista. War of the Coprophages oli hauska osittain siitä syystä, että Scully pysytteli pitkän aikaa kotonaan ja teilasi suurin piirtein kaikki Mulderin puhelimessa esittämät teoriat ötökkäjahdista. Myöskin Scullyn asenne Bambia (Bobbie Phillips) oli hauskaa katsottavaa kuin myös itse pääpahan vainoharhat. Heti perään nähtiin toinen hauska jakso Syzygy, jossa nämä kaksi tyttöä, Margi ja Terri (Wendy Benson-Landes ja Lisa Robin Kelly), tekevät tuhojaan suorastaan kosmisilla voimillaan, kyläläiset syyttävät tapahtumista satanisteja ja kaiken lisäksi Mulder ja Scully nahistelevat keskenään kuin pikkukakarat. Näistä kahdesta jaksosta en oikein mennyt ihan takuuseen, olivatko ne tarkoituksella hauskoja, mutta ainakin kauden viimeinen jakso Jose Chung's 'From Outer Space' oli sellainen. Tässä jaksossa riitti hupia kerta toisensa jälkeen, kun tämä kirjailija Chung (Charles Nelson Reilly) haastatteli eri ihmisiä kirjaansa varten ja siten tapahtumien kulusta riitti erilaisia näkemyksiä, mikä oli suorastaan hupaisaa katseltavaa, kuten myös nämä Men In Black -tyypit ja englantia puhuvat alienit. Muutenkin kyseisen jakson rakenne poikkesi piristävästi siitä tyypillisestä X-Files -kaavasta, että jakso oli myös siinä suhteessa hyvä.

Tietenkin myös Mulderille ja Scullylle tapahtuu kaikenlaista heidän yrittäessään päästä totuuden jäljille ja jälleen kerran myös nämä tapahtumat ovat mitä mielenkiintoisinta seurattavaa. Tällä kaudella metsästetään muun muassa junavaunussa olevaa avaruuden muukalaista, selvitetään uponneen laivan miehistön kohtaloa, etsitään jo edelliskauden lopusta tuttua kasettinauhaa, joudutaan tv:n vaikutuksen alaisiksi (tämän melkein olisi voinut laskea niin sanotuksi normijaksoksikin) sekä yhdistetään pari tuttua henkilöä toisiinsa. Kauden aikana myös Skinneristä kuoriutuu entistä selvemmin Mulderin ja Scullyn ystävä, mikä asettaa myös hänet pariin otteeseen hallituksen vehkeilijöiden pelinappulaksi ja niinpä Skinnerkin joutuu taistelemaan niin henkensä kuin uransakin puolesta. Kauden lopun cliffhanger ei kuitenkaan ollut ihan yhtä jännittävä kuin aiemmin, mutta ihan hyvä sekin.

Nyt kun Skinneristä puhuttiin, niin puhutaan vielä jo lisää. Jo edellisen kauden arvostelussa hieman pääsin hehkuttamaan häntä näytellyttä Mitch Pileggiä, joten kun nyt hyvään vauhtiin päästiin, niin puhutaan nyt hänestäkin vielä vähän lisää. Hän nimittäin on lähes täydellinen pomo tällaiseen sarjaan. Pileggi on hyvin vahvarakenteinen, suoraselkäinen mies, mikä antaa hänelle sitä tiettyä auktoriteettia, mitä kunnon pomolta vaaditaan. Skinner osaa myös olla tarvittaessa myös tiukka ja johdonmukainen (ja Pileggi näyttelee tällaista hyvin), vaikka se tarkoittaisikin joskus sitä, että hänen täytyisikin asettua Mulderia ja Scullyä vastaan, vaikka nämä hänen siipiensä alla selvästi ovatkin. Hän ei siis sotke työasioissaan töitä ja henkilökohtaisia tuntemuksia toisiinsa, vaan hän ajattelee kaikkia tapauksia ensisijaisesti työnäkökulmasta. Loistava hahmo siis. Mukana menossa Giovanni "Frendit, Avatar" Ribisi (D.P.O.), Peter "Kaikki rakastavat Raymondia" Boyle (Clyde Bruckman's Final Repose) sekä monissa rooleissa nähdyt Jack Black (niin ikään D.P.O.), John Neville (useissa jaksoissa), Timothy Carhart (2Shy), Kurtwood Smith (Grotesque) sekä Lucy Liu (Hell Money).

Kuten siis jo on tullut selväksi, niin kokonaisuutena kausi oli siis aivan loistava, oli kyse sitten perustutkimuksista tai Mulderin odysseiasta. Kausi on myös viimeinen, jonka minä olen katsonut jo kerran aiemminkin sitten ensiesityksen, joten myöhemmistä kausien jaksoja ja tapahtumia en niin paljon muista (yhden "sekojakson" muistan sekä totuuden metsästyksen puolella viimeisen parin kaudin tapahtumia), joten tämä kausi jätti minut odottamaan innolla seuraavia kausia. Toivottavasti en pety.

Pisteitä: 5/5

Satunnainen hauska fakta matkan varrelta: Pusher-jakson roistoa (Robert Wisden) kutsutaan yhtä kertaa lukuun ottamatta vain Pusheriksi (Työntäjäksi), mutta kerran myös hahmon oikea nimi mainitaan ja hänen etunimikseen paljastuvat Robert Patrick. Samanniminen näyttelijä tulee sarjan loppuvaiheessa korvaamaan David Duchovnyn, joskin näyttelijän kohdalla Patrick on hänen sukunimensä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti