tiistai 9. helmikuuta 2010

Project 1001, osa 94/1001: Sovitus

Alkuperäinen nimi: Atonement
Ohjaus: Joe Wright
Käsikirjoitus: Christopher Hampton
Pääosissa: Saoirse Ronan, Keira Knightley, James McAvoy
Valmistusmaa: Englanti, Ranska
Ilmestymisvuosi: 2007

Kesto: 123 min

- My brother and I found the two of them down by the lake.

- You didn't see anyone else?
- I wouldn't necessarily believe everything Briony tells you. She's rather fanciful.

Kirjoittamisesta kiinnostunut Briony (Saoirse Ronan) on ihastunut heidän perheensä talonmiehen poikaan Robbieen (James McAvoy). Nähtyään ja tulkittuaan väärin Robbien ja Brionyn isosiskon Cecilian (Keira Knightley) kohtaamisen suihkulähteellä, hän suuttuu. Kun sitten heidän kaksi sukulaispoikaansa, kaksoset Pierrot ja Jackson (Felix ja Charlie von Simson) katoavat ja etsintäoperaation aikana Briony näkee jonkun raiskanneen kaksosten siskon Lolan (Juno Temple), hän saa kostonhimoisena päähänsä syyttää Robbieta raiskauksesta. Robbie vangitaan, mutta Briony saa huomata, että tehdyistä synneistä ei selviä ilman sovitusta...

Ensimmäisen virallissävytteisen 1001-putken saa päättää 1001 elokuvaa -kirjan elokuvista oletettavasti se tuorein (samalta vuodelta oli pari muutakin elokuvaa) tapaus. Tästä Ian McEwanin kirjaan perustuvasta elokuvasta en tiennyt juuri mitään etukäteen ja siten edessäni olikin todellinen yllätyspaukku. Ei, en minä tätä elokuvaa omalla listalla sinne korkeimmille sijoille rankkaisi, mutta historialliseksi (puku)draamaksi Sovitus oli kuitenkin aika mainio.

Alussa elokuva suoraan sanottuna oli heikoimmillaan, kun tämä muistutti jonkin aikaa melko tyypillistä pukudraamaa, mutta sitten kun tätä suihkuallas tapahtumaa käsiteltiin kahden eri henkilön kautta, niin selvisi, ettei tämä elokuva ihan tavanomaisimmasta päästä olisi ja itse asiassa tämä useasta eri näkökulmasta tarkasteltu kohtaus oli varsin mielenkiintoinen. Ihan samaa ei voi sanoa seuraavasta kohtauksesta, jossa samaa keinoa käytetään; siinä kohtauksessa olisi riittänyt yksikin näkökulma. Kuitenkin elokuvaan tuli kunnolla eloa vasta siinä vaiheessa, kun siirryttiin ajassa vuosia eteenpäin ja nämä myöhemmät tapahtumat syvensivät osaltaan tätä ensimmäistä jaksoa. Myös tapa, jossa kuin huomaamatta siirryttiin takaumiin ja pois sieltä, oli varsin oivallinen. Tarina itsessään oli kuitenkin parhaimmillaan vasta loppupuoliskolla, kun nähtiin, mitä seurauksia Brionyn valehtelusta koitui kaikille osapuolille. Kuin tässäkään ei olisi ollut tarpeeksi, niin loppuun oli kätketty vielä viimeinen, varsin maukas juonenkäänne, joka toi kokonaisuuteen pienen positiivisen lisävivahteen.

Keira Knightley lienee näistä pääosan esittäjistä se kaikkein tunnetuin, mutta kuitenkin parhaan roolityön tekee ehdottomasti nuorta Brionya näytellyt Saoirse Ronan. Hänen roolisuorituksensa kostonhimoisena, hieman alakuloisena ja omasta mielestään petettynä tyttönä oli suorastaan ikimuistettava ja ennen kaikkea uskottava. Knightley oli hänkin ihan hyvä, mutta ei missään nimessä Ronanin veroinen. Toivon totisesti, ettei Ronan joudu kokemaan usein lapsinäyttelijöille tyypillistä kohtaloa eli unohdusta aikuisiässä, vaan hänelle mielellään soisi menestystä myös tulevaisuudessa.

Elokuva oli sen verran mielenkiintoinen, että ajattelin, että voisi ottaa McEwanin alkuperäisteoksen luettavaksi viimeistään kesällä, jolloin yritän lukea muitakin kuin Stephen Kingin kirjoja. Haluan nimittäin tosiaan tietää, miten McEwan oli nämä kaikki tapahtumat konstruoinut kirjassaan.

Pisteitä: 3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti