perjantai 5. helmikuuta 2010

Project 1001, osa 92/1001: Z - hän elää

Alkuperäinen nimi: Z
Ohjaus: Costa-Gavras
Käsikirjoitus: Jorge Semprún
Pääosissa: Yves Montand, Irene Papas, Jean-Louis Trintignant
Valmistusmaa: Ranska, Algeria
Ilmestymisvuosi: 1969

Kesto: 127 min

- Kaikki yhteydet todellisiin henkilöihin ei ole sattumaa. Ne ovat tarkoituksellisia.

 
Vasemmisto kokoontuu yhteen pitämään kokousta Kreikassa, jossa oikeistohallitus on vallassa. Kreikka on demokratia, joten hallitus/poliisi ei voi estää heitä pitämästä kokousta, mutta he kykenevät tekemään siitä mahdollisimman hankalaa. Ensin heidän kokouspaikkansa siirtyy tien toiselle puolelle ja sitten heidän kokouspaikkansa edustalle kokoontuu iso joukko mielenosoittajia, joita mellakkapoliisi ainakin näennäisesti kontrolloi. Kun sitten kokouksen pääpuhuja (Yves Montand) saa kovan iskun päähänsä ohiajavan auton lavalla olleen miehen pampusta ja joutuu sairaalaan, alkaa tutkinta, joka paljastaa suuren salaliiton...

Se ensimmäinen virallisempi 1001-putki lähenee auttamatta loppuaan, mutta vaikka tähänkin putkeen on mahtunut yksi jos toinenkin heikompi tapaus, niin kiva nähdä, että putkeen mahtui vielä loistaviakin elokuvia, joiden arvioinnin kohdalla todella joutui miettimään, antaako elokuvalle 4, 4,5 vai täydet 5 pistettä. Kuten niin usein ennenkin tämän 1001-projektin puitteissa, niin myöskään Costa-Gavrasin elokuviin en ollut ennen tätä törmännyt, mutta hän onnistui vakuuttamaan minut heti ensiyrittämällä. Z – hän elää nimittäin oli todella hieno ja mieleenpainuva elokuvatapaus.

En muista, milloin elokuva olisi onnistunut heti alkumetreiltä saamaan samanlaista kiinnostuneisuutta aikaan kuin mitä tämä elokuva sai, kun yllä oleva ”varoitusteksti” lävähti ruutuun. Jotenkin tuosta tuli heti sellainen tunne, että nyt on odotettavissa jotain poikkeuksellista. Elokuva alkaa turvallisuuspoliisin kokouksella, jossa annetaan pieni varoitus tulevista tapahtumista, vaikka ei sitä aluksi täysin tajunnutkaan. Tämän jälkeen siirrytään kokousjärjestelyiden setvimiseen sekä itse kokoukseen ja tässä vaiheessa koettiin oikeastaan elokuvan ainoa (hieman) heikko hetki ja ehdin jo ajatella, että elokuva pyörii kokonaisuudessaan vain ja ainoastaan itse kokouksen ympärillä, mikä onneksi osoittautui harhaluuloksi, sillä tämä kokousjakso ei ollut elokuvan parhaimpia, vaikka myöhempien tapahtumien myötä tämäkin jakso tuntui paremmalta; tämä tosiasia oli osasyy siihen, miksi minun oli niin vaikeaa päättää lopullinen pistemäärä.

Sitten kun tapahtuu tämä välikohtaus ja siirryttiin tutkimaan sen aiheuttajia, niin elokuva nousi aivan uudelle tasolle. Tämä tutkinta eteni todella mielenkiintoisesti, varsinkin kun jatkuvalla syötöllä pyrittiin saamaan loppua tutkimuksille. Kaikki pienet palaset, jotka johtivat tämän päätutkijan (Jean-Louis Trintignant) aina vain syvemmälle salaliiton syövereihin, olivat taitavasti aseteltu pitkin tutkintaa, eikä tapauksen ratkaisemisen ja syyllisten paljastamisen kanssa todellakaan hötkyilty, mikä teki tutkinnan seuraamisesta hyvin jännittävän. Koko jännitysnäytelmä tuntuu päättyvän sitten syytteiden lukuun syytetyille (en ymmärtänyt sitä oven riuhtomista ihan jokaisen syytetyn toimesta) ja sitä jo ehtii ajatella, että kaikki päättyy oikeusmukaisuuden kannalta hyvin, kunnes vielä pudotetaan katsojalle viimeinen pommi. Täydellistä!

Näyttelijät olivat niin ikään hyviä, vaikka välillä niitä olikin niin paljon, että välillä olin hieman hämilläni siitä, kuka on kuka ja millä puolella, mutta kyllä minä pääasiassa pysyin kärryillä. En ala ketään nimeämään erikseen, mutta niin oikeiston kuin vasemmiston puolella sekä siitä keskelläkin näyttelijät tuntuivat niin aidoilta, että melkein kuin olisi uutisdokumenttia aiheesta katsonut.

Elokuvan päätyttyä minä todella halusin antaa elokuvalle täydet viisi tähteä, niin vaikuttunut minä olin lopputuloksesta, mutta sitten minun piti ottaa huomioon tosiaan se, että itse kokous ja sen edeltävät järjestelyt eivät iskeneet itse sen jakson aikana niin kovasti (no, 3,5-4 pisteen verran silti). Siksi en voinutkaan siten antaa ihan täysiä pisteitä ilman omatunnon soimausta, joten vähensin sen puolikkaan pisteen verran. Kuitenkin ehdottomasti tutustumisen arvoinen elokuva.

Pisteitä: 4,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti