lauantai 30. tammikuuta 2010

Up in the Air

Alkuperäinen nimi: Up in the Air
Ohjaus: Jason Reitman
Käsikirjoitus: Jason Reitman, Sheldon Turner
Pääosissa: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2009
Kesto: 111 min
 
- He broke up with me by text message.
- Wow. That's kind of like getting fired over the Internet.
 
Ryan Bingham (George Clooney) on töissä yrityksessä, joka palkataan antamaan potkut eri firmojen työntekijöille, kun firmojen pomot ovat liian nynnyjä tekemään sitä itse. Bingham matkustaa työnsä puolesta paljon ja on matkalla 323 päivää vuodessa, mutta tämä ei häntä haittaa, sillä hän suorastaan vannoo sinkkuelämän nimeen. Yhdellä tällaisella matkalla hän kuitenkin tapaa niin ikään paljon reissaavan Alexin (Vera Farmga) ja heille syntyy puhdas seksisuhde. Kun sitten vielä hänen matkusteluntäyteinen työnsä on vaarassa firmaan tulleen Natalie Keenerin (Anna Kendrick) alaa mullistavien ideoiden vuoksi, niin Bingham huomaa olevansa todellisten muutosten kourissa...

Yli kuukauden pituinen, ihan liian pitkä, tauko elokuvissa käymisessä on viimein ohi, kun Porin Finnkinoon tuli vihdoinkin jotain katsottavaa tämän elokuvan muodossa. Jason Reitmanin elokuvista olen aiemmin nähnyt Thank You for Smokingin, joka oli minusta erittäin hyvä satiiri tupakkateollisuudesta. Up in the Air käsittelee omaa aihettaan aikalailla samalla satiirisella tavalla ja onnistuu myös tämä elokuva viihdyttämään koko rahan edestä.

Tällä kertaa satiiri kohdistuu niin matkusteluun yleensä kuin irtisanomisiin ja siitä palkkaa nostaviin. Itse asiassa minulle tuli elokuvan aikana mieleen kysymys, että onko tällaisia yrityksiä oikeasti olemassa. Toisaalta tuntuu kummalta, että pomoilla ei olisi sen vertaa selkärankaa hoitaa likainen työ itse, mutta toisaalta nythän oltiin Yhdysvalloissa, jossa melkein mikään ei tunnu mahdottomalta. Tarina itsessään oli kyllä kunnossa ja oli äärimmäisen mielenkiintoinen. Tästä kiitos kuuluu etenkin hyville monologeille ja dialogeille, jotka sisälsivät oikein kiinnostavia ja hauskoja oivalluksia niin päähenkilöiden elämistä, heidän töistään kuin yleisesti maailmanmenosta. Myöskin jatkuva piikittely oli oikein hauskaa varsinkin, kun se pääasiassa tapahtui hyvässä hengessä. Kun elokuvan kärkikolmikko oli kaikki saatu ruutuun, niin vähän epäilin, että elokuvasta tulee jotain kolmiodraamaa, mutta ilokseni huomasin, että näin ei ollutkaan, Binghamin ja Alexin suhde sai kehittyä ihan kaikessa rauhassa, mutta elokuva ei kuitenkaan jäänyt käsittelemään vain heitä, vaan välissä hoidettiin myös töitäkin. Binghamin ja Alexin suhde olisi mielestäni saanut päättyä toisella tavalla, mutta muuten elokuvan loppu oli minulle mieleen kaikilta osin.

Näistä en rokottanut pisteitä, kunhan tuli pohdittua yleisesti, mutta minua jäi tosin mietityttämään Binghamin ikä,  sillä jos hän joka vuosi on matkustanut yhtä paljon kuin mitä hän kertoi edellisenä vuonna matkustaneensa, niin hänen tavoitteen täyttymiseen menisi 28,5 vuotta. Oliko hän ollut niin pitkään reissussa? Niin ja vaikka elokuva olikin tehty viime vuonna, niin elokuvahan ei sijoittunut ainakaan vuoteen 2009, sillä hän kertoi olleensa edellisenä vuonna reissussa 323 päivää ja olleensa 42 päivää kotona,  mutta sitten taas 2008 oli karkausvuosi. Kyllä, kiinnitän toisinaan huomiota ihan tällaisiin epäolennaisuuksiin. Hih!

George Clooney oli loistava Binghamina, jonka työnkuva on kaikkea muuta kuin miellyttävä, mutta siitä huolimatta hahmosta ei voinut olla pitämättä, kiitos Clooneyn karisman ja näyttelijänlahjat. Ei sillä, että Bingham olisi ollut töidensä ulkopuolella jotenkin ärsyttävä, mutta sitten taas eipä hänen kanssaan hirveästi viitsisi hengatakaan, mutta valkokankaalla kyllä katsoi ihan mielellään, kun häntä näytteli Clooney. Anna Kendrick oli hänkin ihan hyvä.

Up in the Airia on povattu Oscar-veikkauksissa aika korkealle, mutta itse en ihan kuitenkaan lähtisi antamaan ainakaan itse elokuvalle Oscar-pystiä. Kyllä, hyvä elokuva tämä eittämättä oli, mutta ei kuitenkaan erotu hyvien elokuvien joukossa mitenkään erityisen edukseen, että ansaitsisi Oscarin, mutta odotellaan nyt kaikessa rauhassa ensi viikon ehdokkaiden julkistamista, ennen kuin sanotaan mitään lopullista.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti