sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Salaiset kansiot - 1. kausi

Alkuperäinen nimi: The X Files - Season 1
Ohjaus: Robert Mandel, Daniel Sackheim, Harry Longstreet, ym.
Käsikirjoitus: Chris Carter, Glen Morgan, James Wong, ym.
Pääosissa: David Duchovny, Gillian Anderson, Jerry Hardin
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1994
Jaksojen määrä: 24

- I hope you'll be comfortable, Eugene. The room in the back is small, but I'm sure you'll be able to squeeze in.

- I'm sure.

Tieteen nimeen vannova agentti Dana Scully (Gillian Anderson) määrätään yliluonnollisiin ilmiöihin uskovan agentti Fox Mulderin (David Duchovny) aisapariksi ja yhdessä he tutkivat rikoksia, jotka ainakin aluksi tuntuisi ylittävän kaikki rationaalisuuden rajat. He eivät aina ole samaa mieltä tutkinnan alkuvaiheessa, mutta heidän näkemyksensä lähentyvät aina tapausten tullessa jonkinnäköiseen loppupisteensä. Rikostutkintojen ohessa Mulder yrittää saada selkoa avaruuden muukalaisten vierailuista maan päällä ja totuuden selvittämiseksi hän saa apua mystiseltä Syväkurkulta (Jerry Hardin) ja lopulta Scullynkin on myönnettävä, että Mulderin teorioissa on jokin perä.

Anttilassa myytiin pari viikkoa sitten Salaisten kansioiden tuotantokausia kaksi kappaletta kahdellakymmenellä eurolla ja kun minulta puuttui viimeiset kuusi kautta, päätin käydä nappaamassa loputkin bokseista haltuuni. Ennen niiden katsomista ajattelin käydä läpi nämä kolme ensimmäistä tuotantokautta vähän niin kuin muistin virkistykseksi (olen katsonut nämä ehkä 2-3 vuotta sitten). Vaikken nyt ihan joka päivä pääsisikään katsomaan jaksoakaan sarjasta, niin tietynlainen Salaiset kansiot -putki näiden ostojen myötä alkoi ja jatkuu sarjan päättymiseen asti. Ensimmäisen kauden katsomiseen meni reilu viikko, joten siitä voi jotain osviittaa vetää sen suhteen, kuinka kauan näiden kaikkien kausien katsomiseen menee, joskin su-to myöhäisillat olisi tarkoitus omistaa elokuville ja viimeisten kausien kohdalla lisääntyvä valo saattaa vähän pidentää putken pituutta, sillä tarkoitus on katsoa näitä lähinnä pimeän aikaan.

Olen aina rakastanut mysteerejä, varsinkin jos ne on puettu sopivan jännittävään muotoon ja siksi Salaiset kansiot onkin yksi kaikkien aikojen suosikkisarjoistani, vaikka ihan uskottavimmasta päästä eivät nämä tapaukset olekaan. Olen kuullut sanottavan, että aika on eittämättä ajanut sarjan ohi, mutta minä pystyn edelleen katsomaan tätä kuin uutena. Toki, poikkeaahan FBI:n (tai muiden salaisempien organisaatioiden) agenttien kuvaus nykypäivän vastaavista, mutta toisaalta Salaisissa kansioissa agenttien (tietyllä tapaa myös Scullyn ja Mulderin) on onnistuttu tekemään hieman salamyhkäisen oloisiksi, mistä minä tykkään hirveästi. Nyt tässä ensimmäisessä kaudessa peruspalaset on jo hyvin hallussa ja paria jaksoa lukuun ottamatta jokaisesta jaksosta onkin saanut nauttia yllin kyllin.

Aloitetaan pilotista, joka tutustuttaa Scullyn ja Mulderin toisiinsa ja myös nämä agentit, varsinkin Mulderin, myös katsojalle. Pilotissa lähdettiin heti UFO-jahtiin, jonka tiimellyksessä sitten selvitetään Muderin kiinnostuneisuus yliluonnollisiiin ilmiöihin ja sitä myöten X-kansioihin. Tietenkin Scully epäilee Mulderin teorioita alussa, mutta joutuu vähän antamaan periksi hänkin jakson edetessä, joskin häneltä jää näkemättä jotain sellaista oleellista, mitä Mulder näkee ja siten ei täysin antaudukaan Mulderin teorialle. Pilotti on mukaansatempaava ja tarjoaa jännitystä tämän tästä ja onkin siten varsin hyvä aloitus sarjalle. Pilotissa nähdään myöhemmistä vakiosivuhahmoista ainoastaan tämä Tupakkamies (William B. Davis) tai The Smoking Man, en tiedä, miten hänet on suomennettu, mutta hänen roolinsa sarjassa jää vielä hyvin avonaiseksi. Itse asiassa katsellessani kauden jaksoja minulle jäi tuntuma, että hänet olikin alun perin tarkoitettu vain yhden jakson tuotteeksi, mutta sellaiseksi hän ei kuitenkaan loppujen lopuksi jäänyt.

Kauden ehdottomasti paras jakso oli Squeeze, joka tutustuttaa meidät Eugene Toomsiin (Doug Hutchison), tuohon kummajaiseen, joka kykenee menemään lähes pienimmistäkin raoista läpi ja tekemään kamaluuksia... ja sitten sitä vielä kuvittelee olevansa turvassa omassa kodissaan lukkojen takana! Jakso on oikeasti kammottava ja Toomsin luikertelu nostaa väreet selkäpiihin. Toomsin hahmo oli niin mieleenpainuva, että tekijät päättivät käyttää häntä vielä toisessakin kauden jaksossa ja niinpä kauden lähetessä loppuaan Tooms nähdään toistamiseen omassa nimikkojaksossaan, joka sekin on hyvä, mutta ei ihan yhtä hyvä kuin hänen ensivierailunsa tv-ruudulla. Muistan, että minulla oli joskus kaksi pidennettyä jaksoa Salaisia kansioita VHS:llä ja toisessa näissä oli juuri Toomsin tarina lähes elokuvamitassa (en muista, oliko siinä kasetilla nämä molemmat jaksot pistettynä yhteen).

Myös muu kauden tarjonta oli pääasiassa ihan hyvää ja vain NASA-jakso Space ja vihreitä tulikärpäsen kaltaisia hyönteisiä vilisevä Darkness Falls oikeastaan olisi voitu jättää tekemättä. Tässä jälkimmäisen kohdalla nämä hyönteiset oli toteutettu niin naurettavalla tavalla, etteivät ne ole voineet näyttää hyvältä edes 1990-luvulla ja ellen väärin muista, tekijät vielä kehuivat niiden vaikuttavuutta ekstroissa. Kuten sanoin, niin kauden anti oli kokonaisuutena varsin hyvää, mielenkiintoista ja jännittävää. Tooms-jaksojen lisäksi kauden parhaimmistoon kuuluivat muun muassa Alaska-jakso Ice, jossa jakson päähahmot kääntyvät toisiaan vastaan, tietokoneohjelmiston kapinasta kertova Ghost in the Machine, Scullyn isän (Don S. Davis) kuoleman sisältävä jakso kidnappauksesta sekä tietenkin nämä monet Mulderin odysseiasta kertovat jaksot. Kausi loppuu niin Syväkurkun kuin Scullyn ja Mulderin osalta melko jännittävällä tavalla ja jättää näin ollen hyvät eväät sarjan seuraavalle kaudelle.Ilokseni panin merkille, että kauden loppukohtaus oli hyvin samantapainen kuin pilottijakson loppukohtaus.

Mulder ja Scully edustavat sellaista kuvausta salaisista agenteista, johon törmättiin jo Twin Peaksissä (tiettyä yhteneväisyyttä on todella havaittavissa) ja jota myöhemmin parodioitiin jollain tapaa myös Men In Black -elokuvissa, selkeitä 1990-luvun hahmoja kaikki. Tällaisina agenttityyppeinä niin David Duchovny kuin Gillian Andersonkin ovat tarpeeksi uskottavan oloisia, joista paistaa läpi tietty vähäeleisyys, joka puree kyllä minuun täysillä. Ei agenttien minusta tarvitsekaan olla niin paljon esillä yksityishenkilöinä, ainakaan tässä sarjassa, vaikka sitäkin puolta hieman koettiin. Kauden aikana nähdään myöhemmilläkin kausilla (ja omassa spin-off -sarjassaan) nähty Lone Gunmen -ryhmä sekä niin ikään myöhemmillä kausilla Scullyn ja Mulderin pomona tutuksi tullut apulaisjohtaja Walter Skinner (Mitch Pileggi), joka ilmestyy sarjaan samassa kauden neljänneksi viimeisessä jaksossa, jossa Tupakkamies tekee ensimmäisen vierailunsa pilotin jälkeen. Sarjan aikana nähdään myös Felicity Huffman (Ice), Frendien Janicena tutuksi tullut Maggie Wheeler (Born Again) sekä jo mainitun Twin Peaksin apulaissheriffi Hawkia näytellyt Michael Horse (Shapes), jonka roolihahmo jaksossaan muistutti hyvin paljon hänen Twin Peaksin roolihahmoaan.

Pisteitä: 4,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti