sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Simpsonit - 1. kausi

Alkuperäinen nimi: The Simpsons - Season 1
Ohjaus: David Silverman, Wesley Archer, Kent Butterworth, ym.
Käsikirjoitus: Mimi Pond, Jon Vitti, Jay Kogen, ym.
Pääosissa: Nancy Cartwright, Dan Castellaneta, Julie Kavner, ym.
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1990
Jaksojen määrä: 13

- Can we keep him, Dad? Please?

- But he's a loser. He's pathetic. He's... a Simpson.

Tuli tässä taannoin hommattua Citymarketin mega-alesta (kaksi kautta 20 eurolla) kahdeksan kautta Simpsoneita, mikä tietää sitä, että tässä tulee lähikuukaudet tapitettua Simpsoneita aika tiiviisti, ainakin mitä tv-sarjoihin tulee. Kuitenkin minulla oli jo ennestään kolme ensimmäistä kautta, joten ennen noita kahdeksaa kautta (kaudet 4-11) katson nämä jo katsotut kaudet uudestaan.

Jos nyt kuitenkin aloitettaisiin minun suhteella Simpsoneihin. Totta kai nämä jaksot on tullut katsottua varmaan pariinkin otteeseen televisiosta, mutta ihan kaikkia minäkään en muista. Sen verran voin sanoa, että ainakin kauteen 12 asti olen nähnyt kaikki jaksot, mutta sen jälkeen en ole enää varma, noihin aikoihin kun Maikkari alkoi oikein kunnolla pompottaa sarjan lähetysaikaa sinne tänne ja välillä päivä oli lauantaissa ja välillä sunnuntaissa, joten sekaisinhan tuossa meni; jonkin aikaahan toisen päivän jaksot olivat kaiketi uusintoja, mutta sitten se muistaakseni muuttui vaivihkaa jotenkin. Toki tuli katsottua sitten TVTV:n/SubTV:n puolelta aluksi kaikki uusintajaksot, mutta ensimmäinen uusintakierros päättyi juurikin johonkin 12 kauden tietämille, enkä jaksanut tuolloin aloittaa uudestaan, vaikka kieltämättä kokonaisuudessa hyvä sarja onkin.

Sarjan eräänlainen nerokkuus ei kuitenkaan päässyt oikeuksiinsa vielä tällä ensimmäisellä kaudella, vaikka tässäkin kaudessa oli joitakin hyviä sivalluksia amerikkalaiseen elämänmenoon ja miksei pienin variaatioin myös sopivia täälläkin, kuten nyt vaikka lapsen kasvattaminen tv:n avulla. Kuitenkin varsinkin alkukaudesta meno oli hieman surumielisempää kuin mihin valtaosa Simpsonien katsojista on tottunut ja siten saattaa olla pienoinen kulttuurishokki. Huumorikaan ei ole vielä niin näkyvää kuin myöhemmillä kausilla tai jos se näkyy ja kuuluu, niin silloin se on myöskin normaalia väkinäisempää. Ehdottomasti parhaimmat jaksot löytyvätkin kauden loppupuolelta, nimittäin kaksi parasta jaksoa ovat The Telltale Head ja Krusty Gets Busted, joista jälkimmäisessä näytetään Bartin ja Sideshow Bobin keskinäisen vihanpidon alkutilanne. Ei sillä, ensimmäisellekin puoliskolle mahtuu ainakin yksi oikeasti hauska jakso, nimittäin Bart the General. Sortuakseni pieneen jälkiviisasteluun, niin oikeastaan kaudessa oli varsinaisesti vain yksi iso puute ja se on se, ettei vielä tällä ensimmäisellä kaudella ollut mukana Kauhujen taloa (Treehouse of Horror), mutta siitä saadaan nauttia sitten toisesta kaudesta eteenpäin. No, olihan kausi myös ihan liian lyhyt vain 13 jaksollaan ja alkuintrossakin käytettiin usein kahdesti näitä sohvajuttuja, mutta se on pientä. Kuitenkin positiivista on se, että monien hahmojen osalta vakionaamat tulivat tutuiksi jo tällä ensimmäisellä kaudella, muun muassa siis nähtiin jo Kent Brockman, Itchy & Scratchy kuin myös jo mainittu Sideshow Bobkin.

Sarjan oleminen alkuvaiheessa näkyy myös siinä, että animointi on paikoin aika kammottavaa. Väkijoukot ovat välillä kuin still-kuvissa ja hahmojen ja talojen ulkonäkö muuttuu jaksosta toiseen, kunnes jo mainitsemani The Telltale Head -jakso tuo hahmojen animoinnin jo lähemmäksi nykytilannetta. Esimerkiksi Smithers on ensimmäisessä jaksossaan musta ja muun muassa Barneyn, Moen kuin Moen baarikin vaihtaa ulkonäköä tämän tästä. Animoinnin perusteella voi myös hyvin päätellä sen, ettei jaksoja ole tehty esitysjärjestyksessä, sillä kauden päättävä Some Enchanted Evening -jakso näyttää enemmän niiltä alkukauden jaksoilta. Huono piirrostyyli näkyy myös alkuintrossa ja etenkin Lisan pyöräilyä tekee todella pahaa katsoa; onneksi se on aika lyhyt.

Tällä katsomiskerralla en enää katsonut ekstroja, mutta täytyy sen verran sanoa, että Simpsonit on siitä harvinainen sarja, että jaksojen kommenttiraitoja jaksaa jaksosta toiseen kuunnella, eikä ne kuulosta lainkaan väkinäiseltä. Itse asiassa myönnän, että teki mieli kuunnella nytkin muutamien jaksojen kommenttiraidan, mutta en viitsinyt, jätetään niiden kuuntelut sitten niihin vielä katsomattomiin kausiin. Nämä kommenttiraidat ovat tarjonneet kivasti lisätietoa jaksoista ja niiden tekemisistä, vaikka tekijöillekin on sattunut joitakin muistivirheitä, kuten esimerkiksi heidän puhuessa Simpsonit-tuotteista: Puhuivat Bart-tuotteista, joissa Bart sanoo Cowabunga, vaikka tekijöiden mukaan Bart ei itse asiassa koskaan sanonut tuota Turtlesista tuttua huudahdusta, mutta niin vain sekin yhdessä jaksossa kuultiin. Lisäksi ekstroissa on muun muassa making of sekä juttua animoinnista.

Pisteitä: 3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti