sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Project 1001, osa 50/1001: Kill Bill - Volume 1

Alkuperäinen nimi: Kill Bill: Vol. 1
Ohjaus: Quentin Tarantino
Käsikirjoitus: Quentin Tarantino
Pääosissa: Uma Thurman, Lucy Liu, Vivica A. Fox
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2003

Kesto: 106 min

- So when do we do this?

- It all depends. When do you want to die? Tomorrow? The day after tomorrow?
- How about tonight, bitch?
- Splendid. Where
 
Bill (David Carradine) iskee eliittijoukkoineen entisen palkkamurhaajansa Morsiamen / Mustamamban (Uma Thurman) häihin ja luulee teloituttaneen kaikki, mutta raskaana oleva Morsian jää eloon. Hän viettää neljä vuotta koomassa. Herätessään hän tajuaa menettäneensä lapsensa ja janoaa kostoa. Hän karkaa sairaalasta ja lähtee entisen eliittiryhmänsä perään ajatuksena vain yksi asia: kostaa Billille...

En tiedä, kumpi ihmetyttää minua enemmän, KIll Billin olemista 1001 elokuvaa -kirjassa vai se, että kirjassa on vain sarjan eka osa omana elokuvanaan eikä lainkaan toista osaa, vaikka esimerkiksi Taru sormusten herrasta -elokuvat on yhtenä nimikkeenä kirjassa. No, kaikkea ei voi ymmärtää. Toisen osan näkemisestä on kuitenkin sen verran pitkä aika, että en voi muistaa, oliko se todellakin tätä elokuvaa huonompi. Toivottavasti ei, sillä kuukauden WANHAna katsomani Kill Bill - Volume 1 oli jo ihan tarpeeksi huono, eikä todellakaan Tarantinon parhaita.

Minusta kostoteema on ihan kiva lähtöasetelma, mutta noin yleisesti ottaen tarinasta ei tahdo riittää oikein imua, joskin minähän en taisteluelokuvista ole noin yleisestikään järin innostunut ja nämä taisteluthan tässä tahtoi olla pääosassa. Tarina liikkui eri aikatasoilla, mutta minä en jaksanut viehättyä tästä ratkaisusta, vaikka toisaalta asioiden hiljattainen paljastuminen sopisi. Se O-Ren Ishiin (Lucy Liu) taustaa valoittava animehenkinen pätkä oli ihan piristävä yllätys, mutta ei sekään tarjonnut mitään mullistavaa katsomisnautintoa; ihan ok kuitenkin. Mitä tulee sitten tämän ensimmäisen osan cliffhangeriin, niin kuten 1001 elokuvaa -kirjassa sanottiin, oli se hieman väkinäisen oloinen. Mitä tulee siihen minun useasti kehumaan Tarantinon dialogiin, niin eipä sekään tässä elokuvassa loistanut, vaikka pari poikkeusta olikin.

Mitä tulee itse taisteluihin, niin ihan hyvin kuvattua toimintaa eri paikoissa kyllä tarjottiin, mutta ei antanut kyllä minulle oikein mitään. No, Morsiamen ja Vernitan (Vivica A. Fox) välinen taistelu oli ihan hauskaa katsottavaa paikoittain, mutta siinä sitten kaikki. Se iso taistelukohtaus siellä "Jaska Jokusen" (Sakichi Satô) talolla sai paikoittain jopa haukotuttamaan, kun se nyt oli alusta asti selvää, että vaikka paikalle olisi tuotu Kiinan parimiljoonainen armeija, niin Morsian olisi nämäkin saanut kaikki kumoon saamatta itse kovin vakavaa vammaa.

Ei sillä, löytyy tästä elokuvasta jotain aidosti hyvääkin, sillä elokuvan musiikki oli kyllä aivan huippua ja vaikka en soundtrackeja kauheasti harrastakaan, niin Kill Billin soundtrack täytyy kyllä jossain vaiheessa hommata, oli elokuvasta itsestään mitä mieltä tahansa. Nimittäin en tainnut kuulla yhtään kappaletta, josta en olisi tykännyt ja hyvin valitut kappaleet onnistuivatkin tekemään elokuvasta selvästi siedettävämmän kokemuksen.

Uma Thurman oli kyllä ihan hyvä Morsian ja kasvoista paistoikin juuri oikeanlainen säälimättömyys muita kohtaan, eikä Lucy Liukaan huono ollut. Kuitenkin taisteluelokuvista noin yleisesti pitävä saa heistä enemmän irti kuin tällaisista kunnon tarinoiden perään oleva leffaharrastaja.

Pisteitä: 2,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti