torstai 1. lokakuuta 2009

Project 1001, osa 49/1001: Beverly Hills kyttä

Alkuperäinen nimi: Beverly Hills Cop
Ohjaus: Martin Brest
Käsikirjoitus: Daniel Petrie Jr.
Pääosissa: Eddie Murphy, Judge Reinhold, John Ashton
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1984
Kesto: 101 min

- What are you gonna do to him?

- I think you should be more worried about what we're going to do with you.
- Yeah, Jenny, don't worry about me. We got cocaine and coffee here. We're gonna get wired and have a big party.
 
Poliisietsivä Axel Foleyn (Eddie Murphy) hyvä ystävä tapetaan hänen nenänsä edessä ja Foley päättää etsiä syylliset käsiinsä. Hänen johtolankansa johtaa Beverly Hillsiin, jossa hän tapaa lapsuudenystävänsä Jenny Summersin (Lisa Filbacher), josta on tullut suuren taidegallerian pitäjä. Kun Foley menee kovistelemaan yhtä epäiltyä, hänet heitetään (aulan) ikkunan läpi kadulle ja hänet pidätetään rauhan häiritsemisestä ja ilkivallasta. Poliisilaitokselta lähtiessään hän saa peräänsä kaksi paikallista poliisietsivää, Rosewoodin ja Taggartin (Judge Reinhold ja John Ashton), mutta Foleya ei noin vain varjosteta...

Eddie Murphy on tehnyt monenmoista elokuvaa, mutta oikeastaan ainoat elokuvat, joissa hän todella loistaa, on Beverly Hills Kytät ja tämä ensimmäinen elokuva on ehdottomasti sarjan maukkainta kamaa (muistaakseni; saa nähdä, osoittuuko muistikuva vääräksi, kun saan nuo kaksi muuta katsottua). Ei tämä mikään mestariteos ole, mutta kuitenkin taattu viihdepaketti alusta loppuun.

Tarina oli aika perinteinen kyttätarina, jossa pahat pojat tekevät jotain ja sitten hyvä ja taitava poliisi ratkaisee kaiken... mutta toteutus oli kyllä varsin onnistunut jopa siinä määrin, että väittäisin monien jopa yrittäneen jäljentää samoja teemoja niissä kuitenkaan yhtä hyvin onnistumatta. Nimittäin tässä elokuvassa yhdistyivät monet tekijät onnistuneesti luoden kokonaisuuden, josta ei menoa ja melskettä puuttunut. Tarina oli kudottu mielenkiintoisista aspekteista, josta ei niin jännitystä kuin huumoriakaan puuttunut. Erityisen hauskoja olivat Taggartin ja Rosewoodin yhteiset sessiot - making of -dokumentti kertoikin näiden kohtausten syntyneen monin paikoin improvisaatiolla, lieneekö siinä niiden hauskuuden syy. Noin muutenkin Foley oli sellainen rääväleuka, ettei paremmasta väliä. Kun tähän koko soppaan lisätään vielä loistava soundtrack aina Axl Foley Themestä lähtien, niin ei voi kuin sanoa, että todella hyvä toimintakomedia tässä kyseessä.

Beverly Hills kytän näytteleminenhän on Eddie Murphyn tunnetuin rooli, mikä ei toisaalta ole ihme, mutta toisaalta paistaa myös hieman sellainen vaikutelma läpi, että Murphyllä olisi "Katsokaa kun mä näyttelen tässä" -asenne. Ei sillä, että tämä olisi juuri haitannut, mutta kunhan noteerasin. Hyvin hauska tyyppi Murphy on ja myös hän kuulemma improvisoi paljon repliikeissään. Taggartia ja Rosewoodia näytelleet Ashton ja Reinhold olivat myös loistavia näyttelijöitä, ja muutenkin elokuva sikisi hyviä, joskaan ei unohtumattomia, hahmoja muitakin.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti