perjantai 16. lokakuuta 2009

Vaarallinen tehtävä

Alkuperäinen nimi: Mission: Impossible
Ohjaus: Brian de Palma
Käsikirjoitus: David Koepp, Robert Towne
Pääosissa: Tom Cruise, Jon Voight, Emmanuelle Béart
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1996
Kesto: 105 min
  
- Tell me, Senator, do you all have someone on your staff named Jack?
- Jack... I believe we did have a Jack. An unreliable fellow as I recall. Constantly late, and behind in his work. I was forced to tie him behind one of my best stallions and drag him around my barn for a few days.

Levy listasta, jossa on kaikki IMF:n (Impossible Missions Forces) agenttien nimet, on karkuteillä Prahassa, joten joukko IMF:n agentteja lähtee hakemaan listaa takaisin. Tehtävän aikana kaikki muut paitsi Ethan Hunt (Tom Cruise) saavat surmansa ja Hunt tapaa IMF:n yhteyshenkilön Kittridgen (Henry Czerny), joka kertoo koko operaation olleen valetehtävä, jonka tarkoituksena oli löytää järjestössä pesivä myyrä ja koska Hunt oli ryhmänsä ainoa eloonjäänyt, häntä pidetään myyränä; levykin oli vain syötti ja väärennös. Hunt pakenee ja aikoo saada käsiinsä oikean IMF:n listan, mutta mitä muuta taustalle onkaan piilotettu?

Tämän elokuvan edellisestä näkemisestä ei ole itse asiassa kovinkaan pitkä aika; taisin viimeksi katsoa tämän viime vuoden keväällä, ellen väärin muista. Niinpä muistikuvat tästä elokuvasta ovat verrattain hyvät, mutta eipä sillä oikeastaan niin väliä ole, kun Vaarallinen tehtävä on kuitenkin sen verran hyvä jännäri, että kyllä tämän voi katsoa, vaikka paljon muistaisikin.

Elokuvassa liikutaan vähän väliä paikasta toiseen, mutta katsojan onneksi tarina on sen verran vahva, että minkään tapahtumakaupan tapahtumat ei nouse toisia ylemmäksi. Ensinnäkin elokuva lähtee liikkeelle mielestä,i todella hyvin, kun Prahassa käydään ensin läpi tiimiä ja sitten siirrytään (rauhalliseen) toimintajaksoon. Tämä on kuvattu hyvin mielenkiintoisesti ja antaa hyvin jo osviittaa siitä, mitä loppuosa elokuvasta tuo tullessaan. Koko ikimuistettavin kohtaus on tietenkin Huntin riippuminen siellä CIA:n holvissa ja tämä oli osattu kuvata tyylikkäästi ja ettenkö sanoisi myös hieman taiteellisestikin. Vähän jäi kyllä mietityttämään, miksi Krieger (Jean Reno) niin kauan piti Huntia siellä lähes lattian pinnalla, ennen kuin alkoi nostaa Huntia ylemmäs. Lopun junaepisodi piti myöskin otteessaan, vaikka se helikopteri tunnelissa -kohtaus olikin vähän liikaa. Kaikin puolin Mission Impossible – Vaarallinen tehtävä tarjoaa takuuvarmaa viihdettä ja jännitystä, josta ei puutu myöskään yllätyksiä, eikä myöskään legendaarista Mission Impossible Themeä.

Tom Cruise oli minusta hyvä Huntina, mutta hänen juoksuaan nähtiin tässä elokuvassa verrattain vähän, mikä oli pieni miinus (sitä on todella ilo katsella). Myös Jon Voight oli hyvä IMF-tiimin pomo Jim Phelpsinä, eikä muissakaan juuri valittamista ollut; Emmanuelle Béart ehkä oli hieman yksiulotteisen oloinen.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti