torstai 8. lokakuuta 2009

Beverly Hills kyttä II

Alkuperäinen nimi: Beverly Hills Cop II
Ohjaus: Tony Scott
Käsikirjoitus: Eddie Murphy, Robert D. Wachs
Pääosissa: Eddie Murphy, Judge Reinhold, John Ashton
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1987 Kesto: 99 min


- You just hit a squad car!

- I know. I know. It's okay. I know the guy. He's a jerk.

Beverly Hillsin poliisipäällikkö Andrew Bogomilia (Ronny Cox) ammutaan, joten Axel Foley (Eddie Murphy) palaa Beverly Hillsiin etsimään syyllisinä apunaan vanhat tutut poliisietsivät Rosewood ja Taggart (Judge Reinhold ja John Ashton). Jäljet johtavat Bogomilin tutkinnan alla olleeseen Aakkosjengiin (suomennos minun, en tiedä, miten ilmaus on ”oikeasti” suomennettu), joka on tehnyt isoja ryöstöjä tiukan aikataulun mukaan, mutta nyt heillä tosiaan on perässä Axel Foley...

Siitä on todella kauan aikaa, kun olen Beverly Hills kytät edellisen kerran nähnyt, mistä kertoo eilen tapahtunut pieni moka. Aloin katsoa elokuvaa ja vartin päästä ruvettiin puhumaan Wonder Parkista tai muusta sellaisesta ja hetken ehdin jo ajatella, että oliko se huvipuisto myös tässä osassa ennen kuin äkkäsin, että ei juma, taidan katsella väärää leffaa... mutta se siitä. Kun sitten sain oikean levyn soittimeen, niin sain todistaa lähestulkoon yhtä hyvää elokuvaa kuin mitä ensimmäinen Beverly Hills Kyttä oli ollut.

Aluksi kyllä pelkäsin, että tämä on pieni mahalasku loistavan ensimmäisen osan jälkeen, mutta ihan näin ei ollutkaan, vaikka Foleyn paluu Beverly Hillsiin tapahtuikin hieman kevyehkösti, vaikka toki annettiinkin ymmärtää, että ensimmäisen osan jälkeen Bogomil ja Foley olivat viettäneet enemmänkin aikaa keskenään. Sitten kun Foley pääsi sinne Beverly Hillsiin, niin aikalailla samanlaista menoa on tarjolla kuin ensimmäisessäkin osassa (uusissa kuorissa toki), mikä tarkoitti ihan nautittavaa elokuvaa. Monet kärkikolmikon dialogeista oli syntynyt (jälleen kerran) pääasiassa improvisoiden, joten lieneekö niissä syy siinä, että näille dialogeille sai repeillä tämän tästä ja meno muutenkin varsin letkeätä. Välillä kyllä vakavoiduttiin (liikaa), mutta nämä kohtaukset jäivät kyllä kiitettävän vähille loppujen lopuksi. Pientä miinusta kyllä pitää antaa myös siitä, että sittenkin tarinassa oli hitusen verran liikaa samaa kuin ensimmäisessä osassa.

Eddie Murphy oli jälleen kerran loistava rääväsuu ja Judge Reinhold ja John Ashton täydensivät hyvin häntä; sinänsä sääli, että Ashton ei enää ole, jos oikein muistan, viimeisessä Beverly Hills kytässä. Pahisten puolella silmiin pisti tietenkin vamppimaista Karla Fryta näytellyt Brigitte Nielsen, mutta muuten vastapuolelta ei noussut esiin mitenkään ikimuistettavia hahmoja.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti