lauantai 27. syyskuuta 2008

Tappava ase

Alkuperäinen nimi: Lethal Weapon
Ohjaus: Richard Donner
Käsikirjoitus: Shane Black
Pääosissa: Mel Gibson, Danny Glover
Valmistusmaa: USA
Ilmestymisvuosi: 1987

Mikä olisikaan parempi aloittaa tämä blogi kuin kunnon toimintapläjäyksellä. Tappava ase on aina ollut yksi suosikeistani ja olenkin nähnyt sen lukuisia kertoja. Siitä huolimatta siitä on helppo unohtaa asian tai toisenkin. Itse asiassa en muistanut etukäteen kuin Mel Gibsonin esittämän Martin Riggsin ja tämän itsemurhakandidaatin hypyn sieltä talon katolta, mutta hyvin pian elokuvan alkamisen jälkeen alkoi asioita palata mieleen, mutta ei se katsomiskokemusta haitannut. Tämä elokuva kestää monia katsomiskertoja, vaikka asiat muistaisikin.

Ihan ensin on todettava, että Gibson loistaa tässä elokuvassa. Riggs on oikeasti aivan mahtava hahmo ja Gibson saa siihen oikeanlaista otetta. Sitä oikein uskoo, että Gibson on oikeasti hullu. Danny Glover vanhenevana Murtaughina täydentää hyvin leffaa. Ainakin tässä ekassa osassa Gibsonin ja Gloverin kemiat osuvat hyvin yhteen ja heidän sanailuaan on mukava kuunnella.

Itse leffasta sen verran, että juoni ei muutu missään vaiheessa tylsäksi, vaan se etenee loppuun asti varsin mallikkaasti. Jopa perinteinen kidutuskohtaus oli tehty jotakuinkin uskottavaksi, kun pahat pojat halusivat tietää, mitä Murtaugh ja Riggs tietävät. Muuten en sitten oikein tajuakaan, miksei näitä hyviä jätkiä koskaan ammuta heti, vaan täytyy käyttää aikaa pitkälliseen kiduttamiseen, jotta nämä pääsevät sitten sopivan hetken tullen pakenemaan. Riggsin takaa-ajoa juoksemalla on aina ilo seurata. Toki sitä nyt juoksemalla auto kiinni saadaan. Lopun kaksintaistelu menikin sitten vähän niin kuin katsojien palvelemiseksi. Oikein muuta järkeä mä en siinä oikein nähnyt. Kuitenkin kaikin puolin aivan huippupätkä.

Pisteet: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti