lauantai 19. syyskuuta 2009

Project 1001, osa 45/1001: Ilmestyskirja. Nyt

Alkuperäinen nimi: Apocalypse. Now
Ohjaus: Francis Ford Coppola
Käsikirjoitus: Francis Ford Coppola, John Milius
Pääosissa: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1979
Kesto: 194 min

- Everyone gets everything he wants. I wanted a mission, and for my sins, they gave me one. Brought it up to me like room service. It was a real choice mission, and when it was over, I never wanted another.
 
Vietnamin sodassa kapteeni Willard (Martin Sheen) saa tehtäväkseen etsiä käsiinsä viidakoissa piilottelevan eversti Kurtzin (Marlon Brando), jonka urotekojensa vuoksi hänestä on tullut todellinen legenda sotilaiden keskuduessa, mutta joka viidakon syövereissä on tullut hulluksi. Willard lähtee jokiveneellä Kurtzin perään, mutta matkalla ehtii tapahtua hyvin paljon ennen kuin hän pääsee määränpäähänsä...

Nyt täytyy tässä heti sanoa, etten katsonut alkuperäistä versiota elokuvasta, vaan elokuvasta myöhemmin julkaistun Ilmestyskirja. Nyt Reduxin. Puolustuksekseni nyt sanon, että ensinnäkin olen tietoinen tähän versioon tehdyistä muutoksista (Wikipedia on ystävämme), eikä todellisia uusia kohtauksia ole kuin muutamia (ja yhden niistä uusista kohtauksista arvasin jo elokuvaa katsoessani) ja muut muutokset olivat verrattain pieniä. Lisäksi en epäile hetkeäkään, että vaikka elokuva olisi alunperinkin julkaistu tänä versiona, niin yhtälailla elokuva olisi löytynyt tuosta 1001 elokuvaa -kirjasta.

Niin, Ilmestyskirja. Nyt saa kunnian olla tämän kuukauden WANHA, mikä tarkoittaa sitä, että olen nähnyt tämän elokuvan kerran aikaisemminkin. Vaikka edellisestä kerrasta onkin korkeintaan muutama vuosi aikaa, niin en muistanut yhtään, mitä olin tästä mieltä. Tämä on siitä erikoinen seikka, sillä itse elokuvasta kyllä muistin yllättävänkin paljon tapahtumia, vaikka paljon tapahtumia oli myöskin päässyt unohtumaankin. Kuitenkaan en kyennyt tätä pitää sellaisena mestariteoksena kuin millaisena tätä on hehkutettu, tosin minähän en nyt järin suuri sotaelokuven fani olekaan.

Tarina lähti liikkeelle ihan kivasti, mutta odotuksiin nähden itse Kurtzin luona käytettiin verrattain vähän aikaa, ottaen huomioon myös elokuvan koko keston. Itse asiassa tarinankuljetus ei itsessään ole tässä pääosassa, vaan pääosassa on itse matka, jonka aikana Willard kokee sodan kauhut ja mielettömyyden monelta eri kantilta. Vaikka tämä sodan mielettömyys kävi selväksi kotisohvallakin, niin täysin ei jaksanut tämä elokuva miellyttää. Tähän oli (ilmeisesti) upotettu liikaa filosofisia seikkoja, eikä tällainen tavallinen viihdekäyttäjä tahtonut niihin jaksaa paneutua. Elokuva siten olikin melko raskas elokuva, jopa sotaelokuvien saralla, mutta toisaalta myös ihan viihdyttävä sellainen. Kun sitten päästään loppuun, niin se ei ollut jollain tavalla tarpeeksi kaiken jo koetun jälkeen.

Tämä lienee ainoita elokuvia, joissa olen nähnyt nuoren Martin Sheen (no, ainakin ainoa muistamani) ja ei luoja kuinka paljon nuori hän ja poikansa Charlie Sheen muistuttavat toisiaan. Itse asiassa alussa mietin hetken, että kumpi nyt olikaan kyseessä. Willardia (Martin) Sheen oli kuitenkin ihan perushyvä, mutta eipä  tuonut esiin sellaista syvyyttä, jollaista olisin halunnut. Marlon Brandoa nähtiin ihan liian harvassa kohtauksessa kuten myös muita kuuluisampia näyttelijöitä (Dennis Hopper, Robert Duvall). Nuori Harrison Ford oli ihanan söpö pikkuroolissaan.

Pisteitä: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti