perjantai 18. syyskuuta 2009

Project 1001, osa 44/1001: Rosemaryn painajainen

Alkuperäinen nimi: Rosemary's Baby
Ohjaus: Roman Polanski
Käsikirjoitus: Roman Polanski
Pääosissa: Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1968
Kesto: 131 min

- I dreamed someone was raping me. I think it was someone inhuman.

- Thanks a lot.
 
Rosemary ja Guy (Mia Farrow ja John Cassavetes) muuttavat kerrostaloon, jossa on tapahtunut ihmeellisen paljon ikäviä asioita. Pian he tutustuvat naapuripariskuntaan Minnieen ja Romaniin (Ruth Gordon ja Sidney Blackmer), joiden luona asunut nainen (Victoria Vetri) on juuri tehnyt itsemurhan. Pian tämän jälkeen alkaa tapahtua: pieniä rooleja näytellyt Guy saa yllättäen kuin ihmeen kaupalla unelmaroolin ja Rosemary näkee elämänsä painajaisen, eikä aikaakaan, niin hän on raskaana, mutta tämä on vasta alkua...

Olen nähnyt Rosemaryn painajaisen kerran aiemmin tyyliin vuosituhannen alussa ja tuolloin olin vähän pettynyt tähän, kun tätä kehuttiin loistavaksi kauhuelokuvaksi, mutta tuolloin en oikein kyennyt näkemään tässä niitä kauhuelementtejä. Nyt vähän vanhempana ja viisaampana... no, ainakin vanhempana tämä tunhtuikin enemmän piinaavalta ja siten paremmalta kuin silloin aikoinaan.

Elokuva alkaa aika rauhallisesti. Tutustutaan pääpariskuntaan, naapureihin kuin muihin tuttuihinkin. Sitten tulee yhtäkkiä painajaiskohtaus ja kaikkki muuttuu ja elokuvasta tulee varsin piinaavan jännittävä. Elokuvassa riitti yllätyksiä ja etenkin kysymyksiä, joihin kaikkiin kyllä vastattiinkin sitten aikanaan. Ainakin minä pohdin pitkään näiden "mätäpaiseiden", kuten minä Rosemaryn naapureita kutsuin, motiiveja kuten myös sitä, mikä oli Guyn todellinen rooli tässä kaikessa; oliko hän mukana tässä salaliitossa vai näyttikö se vain siltä? No, kuten sanoin, näihin kysymyksiin sain sitten myöhemmin vastauksia. Sitten kun Rosemary kulki ulkosalla, sitä oikeasti kotisohvallakin vähän pelkäsi jokaista varjoa ja ihmistä siellä. Sen verran olen aina kyennyt samaistumaan pienempien lasten vanhempiin (vaikka omia lapsia ei ole eikä luultavasti tulekaan olemaan), että minua pelotti koko ajan Rosemaryn puolesta, että miten tässä tulee lopulta käymään. Loppuratkaisu oli varsin erikoinen ja ihan positiivisessa mielessä, sillä se jätti sellaisen pelottavan jälkimaun koko hommaan. Tunnelma siis oli pääosin kunnossa läpi elokuvan.

Mia Farrow oli hyvä Rosemaryna, mutta koko show'n melkein varastaa Minnietä näyttelevä Ruth Gordon. Minnie oli uteliaan ja muiden elämiin sekaantuvan naapurin stereotyyppi, mutta silti varsin onnistunut "luomus" ja Ruth Gordon näytteli osansa uskottavasti. Elokuvan miehet jäivätkin enemmän sitten näiden kahden naisen varjoon, eivätkä siten säväyttäneetkään oikein.

Kaiken kaikkiaan elokuva oli siis hieno ja tunnelmallinen kauhuelokuva, jossa pystyi samastumaan Rosemaryyn, mutta joitakin pieniä suvantovaiheita elokuvassa kyllä oli, varsinkin alkupuolella.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti