tiistai 22. syyskuuta 2009

Lost Highway

Alkuperäinen nimi: Lost Highway
Ohjaus: David Lynch
Käsikirjoitus: David Lynch, Barry Gifford
Pääosissa: Bill Pullman, Patricia Arquette, Robert Blake
Valmistusmaa: Ranska, Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1997
Kesto: 128 min

- We've met before, haven't we.
- I don't think so. Where was it you think we met?
- At your house. Don't you remember?
- No. No, I don't. Are you sure? 
- Of course. As a matter of fact, I'm there right now.
 
Fred ja Renee Madison (Bill Pullman ja Patricia Arquette) saavat kummallisen videonauhan, josta näkyy heidän talonsa. He ihmettelevät videota hetken, mutta päättävät unohtaa sen olemassaolon. Jonkin ajan kuluttua he saavat uuden videonauhan, joka alkaa samalla tavalla ja he hetken ajan luulevat saaneensa saman nauhan kahdesti, mutta pian tv-ruudulta näkyy kuvaa heidän talonsa sisältä aina makuuhuonetta myöten, jossa he ovat nukkuneet kuvaushetkellä. Nyt poliisi kutsutaan paikalle, mutta he eivät onnistu selvittämään tapausta. Tämän jälkeen nähdään vielä yksi videonauha, joka lopulta johtaa suureen muutoksiin ainakin Fredissä...

En tiennyt Lost Highwaystä etukäteen mitään muuta kuin sen, että sen on ohjannut David Lynch ja tämä riitti mulle ostopäätöksen tekemiseen, vaikkei ihan suosikkiohjaajiini (Twin Peaksin ulkopuolella) kuulukaan, vaikka elokuvansa poikkeuksetta keskimääräistä paremmiksi ovat päätyneetkin. Niille sijoille tämäkin elokuva sjoittui.

Ensinnäkin on sanottava, että elokuva oli ohjaajalleen tyypillisesti outo, mutta ei kuitenkaan sieltä oudoimmasta päästä. Tietenkin se suuri twisti tuli täysin puun takaa, mutta muuten elokuvassa aika hyvin pysyi kärryllä. Alkupuoliskon tarjoamat arvoituksetkin oli aika hyvin arvattavissa, vaikka Lynchin elokuvien kohdalla ei voi koskaan olla ihan varma. Mahtui alkupuoliskolle myös niitä hämäräksi jääneitä juttuja, mutta noin yleisesti loppuratkaisun arvasin viimeistään sen twistin kohdalla. Se, miten loppuratkaisu olisi mahdollinen, en tietenkään voinut aavistaa (enkä totta puhuen tiedä vieläkään), mutta loppuosa elokuvasta kuluikin odotellessa tarinan viemistä loppuunsa. Ei sillä, kyllä elokuvaa oli ihan kiva katsoa niin ennen kuin jälkeenkin twistin juuri sopivan jännittävän tunnelmansa vuoksi, eikä itse twistille anna niin suurta painoarvoa.

Lynch todellakin osaa ohjata näyttelijöitään ja se näkyy myös tässä elokuvassa. Niin Pullman, Arquette kuin Pete Daytonia näytellyt Balthazar Getty olivat uskottavia, eikä sivuosien esittäjissäkään valittamista ole. Pienenä sivuhuomiona pitää mainita Twin Peaksissäkin nähty Jack Nance, jonka viimeiseksi elokuvaksi tämä jäi.

Pisteitä: 3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti