maanantai 3. elokuuta 2009

Project 1001, osa 41/1001: Suuri junaryöstö

Alkuperäinen nimi: The Great Train Robbery
Ohjaus: Edwin S. Porter
Käsikirjoitus: Scott Marble, Edwin S. Porter
Pääosissa: A. C. Abadie, Gilbrt M. Andersoin, George Barnes
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1903
Kesto: 11 min

Rosvojoukko pakottaa lennätinvirkailijaa lähettämään viestin, että junan on pysähdyttävä, jonka jälkeen he nousevat kyytiin ja ryöstävät niin junan kassakaapin kuin myös matkustajien rahat. Tämän jälkeen he irroittavat veturin vaunuistaan ja lähtevät pakosalle. Vähän matkan päässä heitä odottaa hevoset, joten ovatko he turvassa? Ei aivan, sillä sitomansa lennätinvirkailija pääsee vapaaksi ja tämä hälyttää apuvoimia, jotka lähtevät ryöstäjien perään.

Tämä oli toinen niistä elokuvista (toinen oli Matka kuuhun), jotka innoittivat minua ostamaan Landmarks of Early film -DVD-kokoelman, sillä molemmat näistä elokuvista löytyvät 1001 elokuvaa, jotka jokaisen on nähtävä edes kerran eläessään -kirjasta. Siinä missä Matka kuuhun maistui allekirjoittaneelle todella hyvin, niin samaa ei voi sanoa Suuresta junaryöstöstä. Tämä nimittäin oli kuin olikin melko tylsä elokuva, enkä usko sen johtuneen pelkästään siitä, etten ole lännenelokuvien suuri ystävä.

Tarina oli loppujen lopuksi hyvin heppoinen. Rosvojoukko ryöstää junan, lähtee karkuun, mutta lopulta käy köpelösti. Kun tämä olisi edes kerrottu yhtä mielenkiintoisesti kuin edellämainittu Matka kuuhun, niin olisi ollut hyvä, mutta kun ei. Kerronta oli nimittäin aika tylsä, eikä se tarjonnut oikein viihdettä. Tarina jätti myös jonkin verran auki, nimittäin roistoilla tuntui olevan aika tuntuvan tuntuinen etumatka, mutta niin vain hyvikset olivat pian heti heidän takanaan. Eittämättä tämä on kiinnostanut aikalaisiaan, olihan kyseessä "ehkä ensimmäinen" länkkäri, joista rapakon tuolla puolen on aina tykätty, mistä kertoo sekin, että tämä nousi nopeasti menestyneimmäksi elokuvaksi Yhdysvalloissa. En oikein ymmärtänyt, mikä funktio oli värin (käsin) lisäämisellä tiettyihin kohtiin, sillä ne eivät tuoneet hirveästi lisämielenkiintoa tähän elokuvaan; ehkä on vain haluttu tehdä jotain "ensin", mene ja tiedä. Jäin kyllä miettimään, miten katsojat suhtautuivat siihen lopun kameraa kohti ampumiseen. Suojautuivatko he?

Näyttelijöitä näkyi loppujen lopuksi niin etäältä, ettei heistä jäänyt oikein mielikuvaa.

Pisteitä: 2/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti