tiistai 4. elokuuta 2009

Matka mahdottoman lävitse

Alkuperäinen nimi: Le voyage dans à travers l'impossible
Ohjaus: Georges Méliès
Käsikirjoitus: Georges Méliès
Pääosissa: Georges Méliès
Valmistusmaa: Ranska
Ilmestymisvuosi: 1904
Kesto: 24 min

Tutkijat haluavat päästä tutustumaan paikkoihin, jotka ovat toistaiseksi olleet saavuttamattomissa, minkä vuoksi he rakennuttavat erikoisen aluksen, jolla pääsee läpi minkä tahansa. Tutkimusmatkalle lähtee iso joukko kiinnostuneita ja he ajavat läpi talojen ja vuorien, mutta yritettyään nousta avaruuteen ja kuuhun, matka katkeaa nopeasti ja tutkimusmatkailijat päätyvät sairaalaan, mutta peli ei ole vielä menetetty...

Ihastuin valtavasti Mélièsin Matka kuuhun -elokuvaan, joten nyt kun tajusin käsissäni olevan kyseisen elokuvan ohjaajalle omistettu DVD-boksi (Landmarks of Early Film, volume 2), niin totta kai innostuin heti; ennen edellämainittua elokuvaa nimi Georges Méliès ei ollut sanonut mitään. Nyt siis vuorossa on ilmeisesti viitisentoista Mélièsin tekemään elokuvaa, joista Matka mahdottoman lävitse on ensimmäinen.

Elokuvassa oli käytetty enemmän lavastuksia kuin elokuvassa Matka Kuuhun ja varsinkin alkeellista animaatiota oli käytetty todella paljon (no, elokuvahan olikin 10 minuuttia pidempi kuin em. elokuva). Tämä animointi oli paikoin sinänsä vaikuttavaa, kun esimerkiksi animoidun tehdasrattaan reistä näkyi takana oikeita ihmisiä. Tarina oli kyllä mielikuvituksellinen, mutta ei hakkaa mielestäni Matka Kuuhun -elokuvaa. Hauskoja ja surrealistisia kohtia tähänkin elokuvaan oli kyllä mahdutettu kosolti, kuten esimerkiksi avaruuteen matkustelu junalla ja auringon suuhun meno. Elokuva oli siis ihan mallikas tapaus, mutta ei kuitekaan aivan huipputasoa.

Pisteitä: 3/5

PS. Yritän käyttää otsikoissa mahdollisimman paljon suomenkielisiä nimiä, mutta kovin monia nimiä ei näyttäisi olevan suomennettuna, joten yleensä käytän otsikossa sitten englanninkielistä nimeä, koska tässä dvd-boksissa nimet ovat pääsääntöisesti englanniksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti