maanantai 3. elokuuta 2009

Homage to Eadweard Muybridge

Alkuperäinen nimi: Homage to Eadweard Muybridge
Ohjaus: Eadweard Muybridge, David Hanson
Valmistusmaa: Iso-Britannia, Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1994
Kesto: 2 min

Eadweard Muybridge oli 1800-luvun loppupuolella liikkuvan kuvan pioneerejä, vaikka hän ei kuvannutkaan liikkuvaa kuvaa sinänsä. Sen sijaan hän sijoitti useita eri kameroita vieri viereen, ja niillä hän otti kuvaa perätysten ja yhdistämällä nämä kuvat hän sai aikaan liikkuvan kuvan illuusion aikaan. Näin siis sellaisia asioita kuvatessa, joita ei voi pitää paikoillaan pitkän aikaan (esim. hevosen laukkaaminen.

Tässä valokuvien sarjassa, jotka on niputtanut yhteen David Hanson meidän ajassamme, on sen sijaan ilmeisesti käytetty yhtä kameraa ja ihmiset kuvissa ovat vain vähän vaihtaneet asentoa aina seuraavaan kuvaan näin saaden aikaan illuusion liikkuvasta kuvasta. Löytyy niin portaita pitkin laskeutuva (alaston) nainen, nainen poikansa kanssa, nainen viiniastian tai vastaavan kanssa plus joitakin muitakin kuvasarjoja. Eihän tämä nykykatsojalle mitenkään ihmeelliseltä tunnu, mutta 1800-luvulla saattoi ollakin aika mullistava tapaus.

Pisteitä: 3/5

PS. Tässä tulee nyt arvosteltua noin nelisenkymmentä lyhytelokuvaa viime vuosisadan alusta tai vähän sitä ennen, jotka on julkaistu DVD-kokoelmassa Landmarks of Early Film. Pahoittelen, jos nämä tavallisimmista arvosteluista poikkeavat arviot eivät miellytä tai jos en osaa kertoa näistä silleen yhtä luontevasti kuin noista täyspitkistä elokuvista. Teen kuitenkin parhaani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti