lauantai 15. elokuuta 2009

Child's Play

Alkuperäinen nimi: Child's Play
Ohjaus: Tom Holland
Käsikirjoitus: Don Mancini, John Lafia, Tom Holland
Pääosissa: Catherine Hicks, Chris Sarandon, Alex Vincent
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1988
Kesto: 83 min


- Chucky says Aunt Maggie was a bitch and got what she deserved..

- Andy. How can you say such a thing?
- I didn't say it, Chucky did.
 
Mike (Chris Sarandon) ajaa takaa väkivaltaista Charles Lee Raytä (Brad Dourif), joka haavoittuu lelukaupassa. Ennen kuolemaansa Ray lupaa tappaa Miken sekä karkuun lähteneen rikoskumppanin Eddien (Neil Giuntoli). Hän ottaa lelupaketista esiin Good Guy -nuken, jonka sisään hän manaa voodooloitsulla itsensä, minkä jälkeen koko kauppa räjähtää. Kun sitten Andy (Alex Vincent) Good Guy -tv-sarjan fanina haluaa syntymäpäivälahjakseen Good Guy -nuken, niin hänen äitinsä (Catherine Hicks) ei auta muu kuin hommata sellainen ja saakin sen yllättävän halvalla. Kun Andy saa nuken käsiinsä, hän ja hänen lähipiirinsä saavat pian huomata, ettei nukke taida ollakaan ihan tavallinen nukke...

Mä olen halunnut nähdä Child's Playn niiiiiin kauan, ettei tosikaan, mutta minkäs teet, kun elokuvaa ei ole vieläkään taidettu julkaista virallisesti Suomessa; minunkin dvd-kotelo on espanjankielinen. Ehkä tästä julkaisemattomuudesta johtuu elokuvan kohoaminen jonkinasteiseen kulttiasemaan, sillä totuuden nimissä on sanottava, ettei elokuva täyttänyt juurikaan odotuksia oikein millään osa-alueilla, vaikka sinänsä ihan kelpo tapaus olikin.

Tarina alkoi minusta hyvin ja jotenkin niin ei-kauhuelokuvamaisesti, mikä antoi odottaa keskitasoa parempaa kauhupläjäystä. Vaan alkukohtaus oli alkukohtaus ja se meni melko pian pois alta ja sitten elokuva muuttuikin perinteisemmäksi kauhurainaksi. Tämä tarkoitti lähinnä sitä, että elokuva ei onnistunut tarjoamaan oikein minkäänlaisia yllätyksiä tai jippoja, jotka olisivat tehneet tästä keskimääräistä paremman tekeleen. Toisaalta sittten taas se, mikä elokuvalla oli tarjottavanaan, oli onnistuttu toteuttamaan ihan tarpeeksi hyvin, joten varsinaisesti valitettavaa ei siitä puolesta löytynyt. Oikeastaan elokuvan karmivin tapaus oli itse Chucky-nuken ulkonäkö, ei hänen tappoleikkinsä sinänsä. Chuckyn metsästäminen sieltä täältä oli myös toteutettu vähän mielenkiinnottomasti. Loppuratkaisu oli ihan ok, vaikka olisin ehkä toivonut hieman synkempisävyisempää loppua.

Catherinen Hicks ja Chris Sarandon olivat ihan riittävän onnistuneita näyttelijöitä, mutta Alex Vincent Andyna toi paikoittain mieleen Salkkareissa Nikoa esittäneen/esittäneet henkilöt ja sarjaa katsomattomille tiedoksi: tämä ei ollut positiivinen juttu. Niin monotonissa tuntui vähän väliä olevan Alexin ulosanti, ettei siitä kunnolla pojoja voinut antaa.

Mitä tulee sitten tähän julkaisukieltoon, niin en oikein ymmärrä, että miksi tämä oli aikoinaan kielletty. Toki, tästä on ilmeisesti olemassa neljä minuuttia pidempikin versio, joten ehkä ne pahimmat kohtaukset ovat sitten niissä poistetuissa kohtauksissa (mitä epäilen). Mieleen tulee monia paljon raaempia, mutta (muistini mukaan) julkaisuluvan saaneita elokuvia, sillä raakuutensa puolesta Child's Play loppujen lopuksi oli aika kevyttä kamaa.

Pisteitä: 2,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti