tiistai 25. elokuuta 2009

24 - 2. kausi

Alkuperäinen nimi: 24 - Season 2
Ohjaus: Jon Cassar, James Whitmore Jr., Rodney Carters ym.
Käsikirjoitus: Joel Surnow, Michael Loceff, Howard Gordon ym.
Pääosissa: Kiefer Sutherland, Sarah Wynte, Elisha Cuthbert ym.
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2003


- Right now you are the best chance we have of intercepting that nuclear weapon. I suggest you do your job. - I'll do my job! You people better start doing yours! 

 
On kulunut vuosi aika siitä, kun Nina Myers (Sarah Clarke) tappoi Jack Bauerin (Kiefer Sutherland) vaimon Terin. Bauer on vetäytynyt pois CTU:sta ja tyttärensä Kim (Elisha Cuthbert) ei pysty katsomaan isäänsä ilman muistutusta äitinsä kuolemasta ja niinpä hän asuukin Mathesoneilla, joiden lasta Megania (Skye McCole Bartusiak) hän hoitaa. Kimille selviää, että Meganin isä Gary (Billy Burke) pahoinpitelee niin vaimoaan kuin Meganiakin ja tekee kaikkensa suojellakseen Megania. Samaan aikaan Bauer kutsutaan takaisin hommiin, kun presidentti David Palmer (Dennis Haysbert) saa tietää terroristien aikeista räjäyttää ydinpommi Los Angelesissa. Kuka on tämän kaiken takana ja minkä vuoksi ja kuka on auttanut terroristeja saamaan tietoa CTU:n Los Angelesin toimistosta, jota myös uhataan terrori-iskulla?

Minulla oli joitakin tv-sarjoja katseluvuorossa ennen tätä, mutta koska Big Brother painaa päälle ja koska halusin kuitenkin katsoa tämän toisenkin kauden niin yhteen putkeen kuin minulla oli mahdollisuus (aloitin kyllä jo sunnuntai-iltana), niin oli ohitettava nuo muut, jotta saisin kunnolla keskittyä tähän ennen Big Brotheria. Noita muita voikin sitten katsoa pienempinä annoksina. Tämä 24:n toinen kausi oli lähestulkoon yhtä mielenkiintoinen kuin ensimmäinenkin kausi, vaikka suvantovaiheita tähänkin vähän mahtui.

Juoni oli jälleen kerran kiinnostavuusasteeltaan lähestulkoon täysi kymppi. Okei, Los Angelesia uhataan terrori-iskulla, mutta miten tämän selvittelyä jaksaa seurata 24:n tunnin ajan? No, täytyy sanoa, että melkoisen hyvin, vaikka kauden loppupuoliskolla jo pikku hiljaa keskitytäänkin ydinpommin olemassaolon aiheuttamiin jälkiseurauksiin, mutta yhtälailla tämä loppupuoliskokin oli kovin maukasta katseltavaa. Itse asiassa kun tarkemmin ajattelee, niin alku on melko tavallista jännittävän tunnelman luontia, kun katsojaa johdatellaan sinne tänne. Sitten taas loppupuolella jännitys on suorastaan käsinkosketeltavaa, kun tietää, että homman pitäisi päättyä pian, mutta ei tiedä miten. Olen nähnyt tätä sarjaa ilmeisesti viidennelle tuotantokaudelle asti, joten tiesin, että David Palmer selviytyy lopun "kukkulan kuningas -leikistä" voittajana ja tietenkin tiesin Bauerin selviävän kuten myös taustatiiminsä, mutta silti viimeiset neljä jaksoa oli todella piinaavan jännittävää seurattavaa ja oikein manasin sitä, että miksi aika kuluu niin hitaasti. En siis muistanut, mitä kaikkea tässä oli tapahtumassa, joten minun oli loppuvaiheessa hyvinkin vaikea pysyä nahoissani. Toisin sanoen tälläkin kaudella olivat kyllä onnistuneet tehtävässään paremmin paremmin kuin hyvin. Kaikki itse ydinpommiin liittyvät sivujuonteet olivat todella mielenkiintoisia niin Bauerin, presidentti Palmerin kuin myös terroristien ja vehkeilijöidenkin näkökulmasta katsottuna ja vähän väliä esiin tulevat yllätykset ja (useimmat) uudet henkilöt vain paransivat tätä entisestään.

Tosin, koko tämä Kim&Megan -juonikuvio oli vähän tylsä, kun sillä ei ollut varsinaisesti mitään tekemistä kauden varsinaisten juonikuvioiden kanssa, vaan oli lähestulkoon täysin irrallinen ja siten ei yhtä mielenkiintoinen kuin päätarina. Muistin etukäteen kyllä, että tässä oli jokin kissa ja hiiri -leikki menossa, mutta en sen enempää, joten siinä mielessä tässäkin kyllä riitti seurattavaa, mutta vähän tuntui siltä, että koko juonikuvio oli ympätty mukaan vain, koska haluttiin pitää Elisha Cuthbert mukana sarjassa.

Taisin mainita tässä edellisen kauden ketjussakin, mutta minua oikeasti hämää se, kun tämä ei ole aidosti reaaliaikainen. Ei, minua ei haittaa mainoskatkot lainkaan, sillä niiden mukanaolo on täysin ymmärrettävää, mutta kun ensimmäisen mainoskatkon alkaessa kello näyttää esim. 12 minuuttia, niin siinä vaiheessa oikeasti (dvd-soittimen kellon mukaan) on mennyt vasta 11 minuuttia ja rapiat... ja tähän aikaan sisältyy myös alun puolitoistaminuuttinen kooste, joten oikeastaan ennen ensimmäistä mainoskatkoa on mennyt edellä mainitun esimerkkiajan tapauksessa ehkä 10 minuuttia.

Mitä tulee sitten näyttelijöihin, niin Kiefer Sutherland tuntuu edelleenkin aivan nappivalinnalta Jack Baueriksi ja hänen näyttelemisensä sopii paremmin kuin hyvin Jack Bauerin hahmoon. Elisha Cuthbert on myös hyvä, mutta kuten sanoin, hänen roolinsa tällä kaudella oli aika väkinäinen, vaikka riittävän uskottavasti hommansa suorittikin. Myös CTU:n ydintiimiä näytelleet suoriutuivat hommistaan kunnialla ja tällä kaudella mukaan tulikin minun kaikkien aikojen "Bauerin apuri" -suosikkini eli Michelle Dressleriä näytellyt Reyko Aylesworth. Sivuosissa nähtiin kauden mittaan muun muassa OC:stä tuttu Alan Dale sekä Saw-elokuvista tuttu Tobin Bell.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti