torstai 30. heinäkuuta 2009

Volver - Paluu

Alkuperäinen nimi: Volver
Ohjaus: Pedro Almodóvar
Käsikirjoitus: Pedro Almodóvar
Pääosissa: Penélope Cruz, Carmen Maura, Lola Dueñas
Valmistusmaa: Espanja
Ilmestymisvuosi: 2006


- Mitä ne naiset tarkoittivat?

- Kunhan puhuivat. Tiedäthän sinä kylän ämmät.
- He puhuivat äidistäni.
- Jotkut sanovat nähneensä hänet

Sisarukset Raimunda ja Sole (Penélope Cruz ja Loa Dueñas) palaavat äitinsä haudalta yhdessä Raimundan tyttären Paulan (Yohana Cobo) kanssa. He pysähtyvät paluumatkalla äitinsä siskon, Paula-tädin (Chus Lampreave) luona aavistamatta, että tuo tapaaminen olisi heidän viimeisensä. Jonkin ajan päästä Raimundan kotona tapahtuu karmea teko, josta Raimunda ja Paula päättävät vaieta tyystin ja samana iltana he saavat tietää, että Paula-täti on kuollut. Sisaruksista vain Sole menee muistotilaisuuteen ja palatessaan sieltä hänen kuollut äitinsä tulee tapaamaan häntä...

Pedro Almodóvar on loppujen lopuksi aika vahva ohjaaja. Tällä en tarkoita yleistä arvostusta, vaan puhtaasti omien mieltymykseni kautta. Nimittäin olen kai nähnyt tähän päivään mennessä seitsemän Almodóvarin elokuvaa (joista olen arvostellut viisi ja tämä on siten kuudes) ja jokainen elokuva on tähän asti ollut vähintään parempaa keskitasoa, vaikka toisaalta en ole ihan huippupisteitäkään antanut. Cannes-palkittu Volver - Paluu jatkaa hyvien Almodóvar-elokuvien sarjaa, vaikka ei tämäkään mestariteokseksi yltänyt omassa päässäni.

Almodóvarille tyypillisesti tässäkin elokuvassa oli monia eri sivujuonteita. Tämä hieman häiritsee, sillä alussa on hyvin vaikea saada otetta siitä, että mistä elokuva tarkalleen ottaen kertoo. Kun sitten tähän pohdiskeluun saadaan vastaus, niin elokuva kyllä paranee aikalailla. Nämä eri suuntiin risteilevät juonenlangatkin kootaan lopulta aika hyvin yhteen. Vaikka kokonaisuuden osalta tapaus Paco (Antonio de la Torre) puolustikin ihan riittävän hyvin paikkaansa elokuvassa, niin elokuva olisi kyllä mielestäni tullut ihan yhtä hyvin toimeen ilman sitäkin, sillä se kulkee selvimmin erillään muusta elokuvasta. Toisaalta sitten tuo tapaus kulkee jatkuvasti Raimundan ja Paulan kasvoilla. Elokuvan tehoa ehkä hivenen latisti se seikka, että keksin jo hyvissä ajoin, millaisen tarinan avulla nämä juonenlangat punotaan yhteen. Noin muuten elokuva oli kuitenkin ihan perus-viihdyttävää Almodóvaria, mutta en minä tätä herran ehdottomaan parhaimistoon lukisi. Tarina olisi kaivannut ehkä kuitenkin omaan makuuni vähän enemmän imua.

Cannesin filmifestivaaleilla 2006 ei poikkeuksellisesti nimetty vain yhtä parasta naisnäyttelijää, vaan palkinto jaettiin kaiken kaikkiaan kuuden näyttelijän kesken ja palkitut olivat kaikki mukana tässä elokuvassa ja täytyy myöntään, että näyttelijät suoriutuivat rooleistaan varsin vakuuttavasti, varsinkin Cruz ja Maura. Pienessä sivuosassa nähdään myös Serranon perheen Chonina tunnettu Pepa Aniorte.

Pisteitä: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti