keskiviikko 1. heinäkuuta 2009

South Park - 1. kausi

Alkuperäinen nimi: South Park - Season 1
Ohjaus: Trey Parker
Käsikirjoitus: Trey Parker, Matt Stone, Dan Sterling
Pääosissa: Trey Parker, Matt Stone, Isaac Hayes
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1998


- You guys, I'm getting that John Elway football helmet for Christmas.

- How do you know?
- 'Cause I looked in my parents' closet last night.
- Yeah, well I sneaked around my mum's closet too and saw what I'm getting. The Ultravibe Pleasure 2000. 
- What's that?
- I don't know but it sounds pretty sweet.

Stan, Kyle, Eric Cartman ja Kenny ovat ala-asteikäisiä poikia South Parkin pikkukaupungissa Coloradossa. Nuoresta iästä huolimatta näiden poikien elämä on kaikkea muuta kuin huoletonta tai viatonta. Pojat kiroilevat tämän tästä ja alapäähuumoria viljellään enemmän kuin laki sallii. Ei South Parkista muutenkaan räävittömiä tilanteita puutu, siitä pitävät niin homoseksuaalisuutensa kieltävä opettaja Garrison, musta naistenmies Chef kuin myös Cartmanin äitikin...

Sain tätä kirjoitustani valmistellessani tietää, että ensimmäinen kausi aloitettiin jo 1997 ja minä en kyennyt olla miettimättä, miten aika onkaan vierähtänyt, sillä tuntuu kuin sarjan alkamisesta olisi paljon lyhyempi aika. Muistan kyllä sen kovan keskustelun, jota tästä käytiin silloin tämän alkaessa, mutta South Park on osoittautunut kritisoijiaan vahvemmaksi ja jaksaa edelleen porskuttaa eteenpäin. Omalla kohdalla sarjan seuraaminen on jäänyt johonkin kuudennen ja seitsemännen kauden tienoille, kun sarjaa on pompoteltu sinne tänne kanavalta toiselle.

South Park ei piirrosjälkensä perusteella ole sieltä myyvimmästä päästä, joten tekijät ovat joutuneet päästämään kaiken irti jo pilottijaksossa, jotta kanavajohtajille selviäisi kerralla, mikä on sarjan todellinen punainen lanka. Ilmeisesti tästä johtuen sarjan pilottijakso Cartman gets an anal probe on ehdottomasti yksi kauden räävittövimmistä jaksoista noin niin kuin tapahtumien valossa, sillä Cartmanin takapuolesta kasvava satelliittilähetin on kaikessa absurdiuksessaan varsin eeppinen tapahtuma, jota ei muissa kauden jaksoissa ylitetä. Myös itse dialogi on jo pilotissa kunnossa ja se tarjoaa monet naurut. Piirrosjälki ei pilotissa kuitenkaan ole ihan kunnossa, sillä hahmojen taustoilla näkyy sellainen heikko varjo.

Ei kyllä muutkaan kauden jaksot kauaksi pilotin räävittömyydestä jää, vaan huumoria ja värikästä kieltä riitti jaksosta toiseen. Huonoja jaksoja ei osunut kohdalle oikeastaan yhtään, vaan joka jaksossa sai vähän väliä naureskella hahmojen kohelluksille ja tyhmille jutuille. Tällä ensimmäisellä kaudella oli jo joitakin - ainakin minun silmissäni - legendaarisia jaksoja, kuten Nälkä-Marvin, Mr. Hankey ja Mecha-Streisand, mutta eivätpä ne muutkaan jaksot huonoja olleet missään tapauksessa.

Vaikka tähänkin antiin olin ihan tyytyväinen, niin suurin vika tässä kaudessa on se, että jaksoja on ihan liian vähän; jotenkin 13 jaksoa vain tuntuu loppuvan turhan nopeasti. No, onneksi lisää kausia saa sitten kaupasta.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti