maanantai 20. heinäkuuta 2009

Project 1001, osa 37/1001: Evil Dead

 Alkuperäinen nimi: The Evil Dead
Ohjaus: Sam Raimi
Käsikirjoitus: Sam Raimi
Pääosissa: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Richard DeManincor
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1981


- We are going to get you. We are going to get you. Not another peep. Time to go to sleep.


Joukko nuoria saa halvalla syrjäisen mökin käyttöönsä viikonlopuksi. Heidän päästyään mökille siellä alkaa tapahtua erinäisiä outoja juttuja, joista merkittävimpänä kellariluukun avautuminen yhtäkkiä. Tämä johdattaa heidät kellariin, josta he löytävät talon entisen omistajan jättämiä tavaroita, joiden mukana on mystinen kirja sekä nauhuri. Kun he pääsevät takaisin ylös, he alkavat kuunnella nauhuria ja päästävät pahuuden voimat valloilleen...

Kuukauden WANHAn virkaa saa tällä kertaa toimittaa Evil Dead, tuo joidenkin mielestä suurtakin suurempi kauhuklassikko. Muistelisin, että kun näin tämän elokuvan ensimmäistä kertaa, niin en pitänyt sitä loppujen lopuksi kovinkaan hyvänä tapauksena, klassikosta nyt puhumattakaan. Ehkä tuolloin odotukset olivat olleet niin suuret, että petyin, sillä nyt toisella katselukerralla tämä maistui selvästi paremmin.

Tarinan puolesta Evil Dead ei sinänsä ole sieltä omaperäisimmästä päästä (no, olihan tämä kuitenkin aikansa pioneerejä tällä saralla). Nuoret matkaavat syrjäiselle mökille ja sitten alkaa tapahtua yhtä jos toistakin kauhistuttavaa asiaa. Kuitenkin elokuva tarjoaa sen verran kursailematonta kauhua, ettei tämän parissa voinut muuta kuin viihtyä, varsinkin kun Raimi on osannut valita käytetyt kuvakulmat aina kulloiseenkin kohtaukseen sopiviksi. Eikä voi sanoa, etteikö tämä olisi onnistunut luomaan hyvinkin jännittävää tunnelmaa ajoittain ja sitä Raimille tyypillistä huumoriakin oli mukana, tosin aika näkymättömässä muodossa. Loppuosassa elokuvaa tunnelma vähän latistui, kun Ash (Bruce Campbell) jäi yksin pahaa maailmaa vastaan, mutta ei kuitenkaan liiaksi.

Näyttelijöistä ei sinänsä valittamista, sillä he jäivät hieman taka-alalle, kun sitä jäi vain odottelemaan, että kenen hahmon vuoro on kuolla/muuttua seuraavaksi. Kuitenkin aika perinteikästä kauhunäyttelyä Evil Deadissä oli, joten täytti siinä mielessä odotukset.

Pisteitä: 3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti