tiistai 28. heinäkuuta 2009

Kovat kaverit

Alkuperäinen nimi: Ocean's Eleven
Ohjaus: Lewis Milestone
Käsikirjoitus: Harry Brown, Charles Lederer
Pääosissa: Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr.
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1960


- If it's so fool-proof, why hasn't somebody done it yet.

- Same reason nobody's gone to the moon yet - no equipment.
- And we're equipped.

Danny Ocean (Frank Sinatra) yrittää koota joukon entisiä sotakavereitaan yhteen tehdäkseen täydellisen keikan. Tämä ei käy hetkessä, sillä sotakaverit ovat jakaantuneet eri puolille Yhdysvaltoja, eivätkä kaikki ole halukkaita lähtemään kelkkaan mukaan. Kuitenkin kun lopultakin haluttu sakki on koolla, on aika esitellä hurjan ryöstösuunnitelman: Viiden Las Vegasissa sijaitsevan kasinon ryöstö samaan aikaan...

Muistelisin nähneeni Kovat kaverit kerran aiemminkin, mutta elokuva ei palauttanut oikein mitään muistoja mieleen. Itse asiassa luulin, että tässä alkuperäisessä Ocean's Elevenissä olisi ollut paljon pienimuotoisemmasta keikasta kyse eli pankkiryöstöstä, mutta ei ilmeisestikään. Kerrankin on kuitenkin sanottava, ettei alkuperäinen elokuva millään pärjää siitä tehdylle uudelleenfilmatisoinnille.

Tarina alkoi todella hitaasti. Tulevasta keikasta puhuttiin jo heti alussa, mutta sitten lähdettiin etsimään jengiä käsiin, jossa kulutettiin aikaan ihan liian kauan. Tätä kavereiden haeskelua olisi saanut karsia todella kovalla kädellä. Kesti peräti 50 minuuttia ennen kuin päästiin kuulemaan, millainen keikka tarkalleen ottaen olikaan. Tästä hetkestä lähtien elokuva paranikin sitten hieman, mutta minkäänlaista hulppeaa rikostarinaa loppupuoliskostakaan ei muodostunut. Sellaista pikkukivaa näpertelyä siellä täällä, ei sen kummempaa. Loppuratkaisu oli kyllä ihan veikeä, vaikka en nyt ole ihan varma, oliko kuitenkaan sellainen, jota olisi toivonut kaksi tuntia kestävän pikkukivan elokuvan päätteeksi.

Nämä 60-luvun tähdet olivat niin siloposkisia ja hiuksetkin niin vahvasti geelillä laitettuja, että välillä meni kyllä sekaisin, kuka herroista on kukin ja yleensä tunnistinkin tyypit nimenomaan vaatteiden perusteella, jos tunnistin lainkaan. Näyttely oli kovin "elokuvamaista" eli keinotekoisen ja jäykän tuntuista, enkä voisi kuvitellakaan oikeasti ihmisten käyttäytyvän ihan samalla tavalla.

Pisteitä: 2,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti