torstai 16. heinäkuuta 2009

Inside

Alkuperäinen nimi: À l'intérieur
Ohjaus: Alexandre Bustillo, Julien Maury
Käsikirjoitus: Alexandre Bustillo
Pääosissa: Alysson Paradis, Bèatrice Dalle, Nathalie Roussel
Valmistusmaa: Ranska
Ilmestymisvuosi: 2007


- Sanoinhan, että mieheni nukkuu!

- Ei hän nuku, Sarah. Hän on kuollut!
- Mitä?
- Sarah, avaa ovi.
- Kuka sinä olet? Miten voit tietää nimeni?
- Avaa oveni, niin saat tietää.

Raskaana oleva Sarah (Alysson Paradis) ajaa kolarin, jossa hänen miehensä kuolee. Jouluaattona neljä kuukautta myöhemmin Sarah on viimeisillään, sillä hänen laskettu aikansa on seuraavana päivänä. Niinpä jouluaattona Sarah viettää viimeistä koti-iltaa ennen lapsen (odotettua) syntymää, kun hänen oven taaksensa ilmestyy nainen, joka itsepintaisesti haluaa sisään. Käy ilmi, että nainen tietää, kuka Sarah on ja hän piinaakin Sarahia pitkin yötä, mutta mitä nainen oikeasti haluaa?

Insidekin kuuluu niihin moniin heräteostoksiin, joista en yleensä tiedä mitään niiden katsomista. Niinpä sainkin yllättyä elokuvan rajuudesta. Kävi jopa mielessä, että elokuvan tekijöillä olisi jotain tekemistä Marttyyrit -elokuvan kanssa, mutta näin ei kuitenkaan sitten ollut. Joka tapauksessa tämäkin elokuva on lajissaan aika sairas tapaus.

Tarina lähti verrattain verkkaisesti liikkeelle, kun katsojalle kerrotaan parin dialogin kanssa sitä, kuinka Sarah on jouluaattona yksin. Ei sillä, että joululla itsessään olisi tarinan kanssa mitään tekemistä, kunhan kulkee pienenä sivujuonteena. Kun sitten tämä toinen nainen tulee kuvioihin, alkaa toisaalta piinaava eloonjäämiskamppailu, mutta toisaalta sitten kauheassa epävarmuudessa eläminen sen suhteen, että mitkä ovat tämän naisen todelliset motiivit. Miksi hän juuri Sarahin on valinnut kohteekseen? Tämä pitkään kestänyt epätietoisuus ei tällä kertaa täysin toiminut edukseen, mutta muuten elokuva tarjosi jännitystä tuutin täydeltä ja kuten jo sanoin, niin sairaskin tämä elokuva oli, eikä suinkaan negatiivisessa mielessä. Loppuratkaisu oli yllättävä ja paransi elokuvan tehoa vielä jonkin verran.

Alysson Paradis oli täysin uskottava roolissaan ja hänen pelkonsa tarttui katsojaankin. Myös Bèatrice Dalle oli riittävän onnistunut hieman salamyhkäisenä mielipuolena, joten näiltä osinkaan ei elokuvassa juuri valittamista ollut. Muut näyttelijät jäivätkin sitten enemmän statistin rooliin.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti