keskiviikko 22. heinäkuuta 2009

House - 1. kausi

Alkuperäinen nimi: House M.D. - Season 1
Ohjaus: Greg Yaitanes, Peter O'Fallon, Bryan Singer, ym.
Käsikirjoitus: David Shore, Lawrence Kaplow, Peter Blake, ym.
Pääosissa: Hugh Laurie, Omar Epps, Lisa Edelstein
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2005


- 10-year-olds do not have heart attacks. It's got to be a mistake.

- Right. The simplest explanation is she's a 40-year-old lying about her age. Maybe an actress trying to hang on.

House sijoittu kuvitteelliseen Princeton-Plainsboron sairaalaan New Jerseyssä. Sairaalassa on sarkastisen tohtori Gregory Housen (Hugh Laurie) johtama diagnostiikkaryhmä. Ryhmän muut jäsenet ovat tohtorit Cameron, Chase ja Foreman (Jennifer Morrison, Jesse Spencer ja Omar Epps). Silloin tällöin tutkimuksiin ottaa osaa Housen ystävä ja kollega tohtori Wilson (Robert Sean Leonard) ja Housen toilailuja joutuu tämän tästä kommentoimaan johtaja/tohtori Cuddy (Lisa Edelstein) varsin tiukoin sanankääntein. Tämä ryhmä on kuin lääketieteellinen vastine Sherlock Holmesille ja tohtori Watsonille, sillä heidän tehtävänään on selvittää pulmia, joita sairaudet aiheuttavat, mikä ei aina ota onnistuakseen ihan heti...

Minä sitten rakastan ongelmanratkaisusarjoja. Tulee katsottua niin CSI:tä, Todistettavasti syyllistä kuin myös muita Bruckheimer-tuotantoja. Kuitenkaan Housea ei voi sarjan luonteen vuoksi verrata niihin, sillä lähimmäksi Housea (noin niin ku in ongelmanratkaisumielessä) pääsisi ehkä Num3rot. Miksi? Kun katson Num3roita, näen kuinka sarjan hahmot ratkovat ryöstöjä ja murhia matematiikan avulla. Kuitenkin olen kaukana matikkanerosta, joten nämä kaavojen ja laskujen kautta tulevat ratkaisut saavat todella pään pyörälle, enkä pysty yleensä käsittämään, että miten kaikki ne ongelmat oikein ratkeavat. Sama juttu koskee Housea. En tiedä biologiasta juurikaan mitään puhumattakaan muusta lääketieteestä, joten on ihan turhaa yrittääkään tajuta näistä lääketieteellisistä termeistä ja muista koukeroista ja keskittyä ainoastaan seuraamaan hyvää viihdettä.

Kauteen mahti vaikka mitä. Aluksi keskityttiin vain ja ainoastaan sairauksien hoitamiseen. Jossain vaiheessa mukaan tulee Chi McBriden esittämä Edward Vogler, joka lahjoittaa suuren summan rahaa sairaalalle ja alkaa sanella omia ehtojaan. Kun tästä päästään, alkaa ihmissuhtesotkujen vatvominen. Tietenkin niitä sairauksia parannellaan kaiken tämän ohessa jaksosta toiseen ja sairaustapauksissahan oli kiitettävästi vaihtelua, jotta mielenkiinto pysyy jaksosta toiseen korkealla. Kun sitten tähän lisätään vielä Housen loistava sanailu, joka saa muut hahmot jaloilleen, niin varsin laadukas tapaus tämä sarja on.

Hugh Laurie on aivan mahtava näyttelijä ja tässäkin sarjassa hän on aivan omaa luokkaansa, vaikkei muutkaan näyttelijät hänen varjoonsa jää. Lauriella on nimittäin rinnallaan täysin pätevät näyttelijät, joilla jokaisella on omat persoonansa, ja jotka hoitavat oman tonttinsa loistavasti. Tästä huolimatta House on rakennettu selvästi Hugh Laurien näyttelemän hahmon ympärille, millä on myös varjopuolensa. Mikäli Laurie päättäisi jättää sarjan, tietäisi se automaattisesti myös sarjan loppua. No, tällä ei kuitenkaan tarvinnut vielä tämän kauden kohdalla vaivata päätään.

Pisteitä: 4,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti