lauantai 13. kesäkuuta 2009

Terminator - Pelastus

Alkuperäinen nimi: Terminator Salvation
Ohjaus: McG
Käsikirjoitus: John D. Brancato, Michael Ferris
Pääosissa: Christian Bale, Sam Worthington, Moon Bloodgood
Valmistusmaa: Iso-Britannia
Ilmestymisvuosi: 2009


- What should I tell your men when they find out you're gone?

- I'll be back. 

Kuolemaantuomittu Marcus Wrigth (Sam Worthington) luovuttaa ruumiinsa lääketieteellisiin tarkoituksiin vuonna 2003 ja viisitoista vuotta myöhemmin hän on jälleen elossa. Hän tapaa nuoren Kyle Reesen (Anton Yelchin), joka käytännössä pelastaa hänen nahkansa. Marcus haluaa ottaa suunnan kohti Skynetiä, mutta Kyle puolestaan haluaa löytää John Connorin (Christian Bale), vastarintaliikkeen johtajan, jonka äänen Marcus ja Kyle kuulivat radiosta. Matkalla on muitakin mutkia, sillä terminaattorit on ohjelmoitu metsästämään ja tuhoamaan niin John Connorin kuin Kyle Reesen... 

Mitä odotin: nykyajan normin mukaista Hollywood-tusinaräiskettä, jonka terminaattorit olisivat paremmin sopineet johonkin Transformers-elokuvaan. Mitä sain: nykyajan normin mukaista Hollywood-tusinaräiskettä, jonka terminaattorit olisivat paremmin sopineet johonkin Transformers-elokuvaan. Minä todella toivoin, että odotukseni olisi olleet turhan pessimistisiä, mutta ei. Terminator - Pelastus oli melko kehno tuotos, joka en voi oikein suositella Terminaattori-elokuvien ystäville. 

Aloitetaan maailmasta. Okei, post-apokalyptinen maailma ei voi loistaa iloisen kirkkaissa väreissä, mutta silti maailma oli turhan synkkä minun makuuni. Jotenkin iso osa tapahtumista peittyi tuon synkän maailman alle, eikä niistä saanutkaan sitten oikein mitään kunnollista irti. Sitä jäi vain katselemaan tuota lohduttoman synkkää kuvastoa, joka kohtaus kohtaukselta tunki valkokankaan kautta näkoelimiin. 

Mitä tulee sitten tarinaan, niin kyllähän minä tiesin, että ensimmäisten kolmen elokuvan teema oli unohdettu ja nyt keskitytään viimein taistelemaan koneita vastaan siellä tulevaisuudessa, mutta kun tarina vain oli niin onneton, ettei tästä voinut oikein nauttia, vaikka kuinka yritti käsitellä elokuvaa omana itsenäisenä jatko-osana. Osasyynsä tällä oli se, että alusta asti oli selvää, että niin John Connor kuin Kyle Reesekin tulevat selviytymään elossa elokuvan loppuun, mikä vei pohjaa lukuisilta (tylsiltä) toimintakohtauksilta. Ainoa, jonka kohtalo oli edes vähän avoin, oli Marcus, mutta hänenkin arvasi selviytyvän ainakin elokuvan loppuun asti. Elokuvassa oli joitakin viittauksia aiempiin osiin (oliko se bensa-asema sama, johon Terminaattori päättyi?), mikä piristi edes vähän, mutta eivät nekään elokuvaa pelastaneet. Mitä tulee sitten näihin koneisiin, niin kuten sanoin, monet värkit olisivat todellakin sopineet paremmin johonkin Transformersin tapaiseen rämistelyyn ja ehdottomasti surkuhupaisin osoitus elokuvan tasosta oli tämä siltakohtaus, jossa tämä moottoripyöräterminaattori lennähti sopivasti Marcusta ja kumppaneita tulittavaan lentoalukseen. Miten sattuikin! 

Näyttelijöissäkään ei ollut sinänsä hurraamista. Ei sillä, kyllähän heidän roolisuorituksensa sopi hyvin tällaiseen tusinatoimintapätkään, mutta siinä se sitten olikin. Yhdenkään kohdalla ei oikein voinut sanoa, että olisivat tehneet jotenkin huikean moniulotteisen tulkinnan roolihahmonsa osalta. 

Pisteitä: 1,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti