maanantai 29. kesäkuuta 2009

Kauhea kankkunen

Alkuperäinen nimi: The Hangover
Ohjaus: Todd Phillips
Käsikirjoitus: Jon Lucas, Scott Moore
Pääosissa: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis
Valmistusmaa: Yhdysvallat, Saksa
Ilmestymisvuosi: 2009


- Tracy did mention we shouldn't let him gamble. Or drink too much.

- Jesus, he's like a gremlin. Comes with instructions and shit.

Doug (Justin Bartha) on menossa naimisiin, joten hänen ystävänsä Phil (Bradley Cooper), Stu (Ed Helms) ja Alan (Zach Galifianakis) vievät tämän Las Vegasiin, jossa heidän on tarkoitus viettää unohtumattomat polttarit. Valitettavasti homma ei mene ihan putkeen, sillä seuraavana aamuna Phil, Stu ja Alan heräävät hotellin sviitistä muistamatta edellisen illan ja yön tapahtumista yhtään mitään ja kaiken lisäksi Dougkin on kadonnut johonkin...

Satuin puolivahingossa lukaisemaan pari yllättävänkin positiivista arvostelua tästä elokuvasta parista eri paikasta (toinen Yle, toista en muista). Nämä arvostelut saivat minut kiinnostuneeksi tästä elokuvasta, sillä harvoinpa sitä paljon alapäähuumoria sisältävä elokuva saa näinkin ylistäviä arvioita osakseen, joten olihan tämä mentävä katsomaan ja täytyy myöntää, että ihan kelpo komediahan Kauhea kankkunen oli.

Mitä tarinaan tulee, niin pohjimmiltaan tässä oli taustalla aika perinteinen teinikohelluselokuva, jossa teinit oli vaihdettu selvästi aikuisempiin näyttelijöihin. Tämä ratkaisu syystä tai toisesta toimi melko hyvin, sillä nyt teinien lisäksi elokuvasta pystyy nauttimaan vähän vanhempikin elokuvaväki, mikäli siis alapäähuumori ei saa poskia punottamaan myötähäpeästä. Elokuva sisälsi todella räävitöntä huumoria, joista parhaimpana esimerkkinä "masturboiva" vauva ja elokuvan aikana tuli vähintäänkin hymähdettyä hyvin useasti. Toisinaan huumori jäi kyllä hieman päälleliimatun oloiseksi ja tästä vaivasta kärsi varsinkin jotkut alkupään dialogit. Hauskoja tilanteita kuitenkin riitti itse Las Vegasissa riittämiin, joten missään nimessä huonosta komediasta ei ollut kyse.

Miesnäyttelijät olivat pääosin tuntemattomia, mikä ehkä vähän lisäsi elokuvan tenhoa, mene ja tiedä. Kauhea kankkunen oli kuitenkin jotenkin sen sortin elokuva, että tunnetummilla näyttelijöillä hahmoista ei olisi saanut ihan yhtä paljon irti kuin mitä nyt saatiin. Elokuvan kärkikolmikko nimittäin suoriutui rooleistaan kunnialla, mitä nyt Alanin hahmo alkoi jossain vaiheessa vähän ärsyttää ja Stun roolista tuli mieleen hieman DJ Quallsin näyttelemä hahmo Kyle Todd Phillipsin aikaisemmasta ohjaustyöstä Road Tripistä. Alusta asti nimittäin oli selvää, mihin suuntaan Stun hahmo tulisi kehittymään ja tämä kehityspolku (valitettavasti) mukailee jonkin verran edellä mainitun Kylen kehitystä Road Tripissä. Naiset jäivät elokuvassa selvästi taka-alalle, mutta niiden joukossa oli yksi (ainakin minulle) tunnetumpi tapaus, nimittäin Twin Peaksistäkin tuttu Heather Graham. Lisäksi Mike Tyson tekee elokuvassa cameon.

Ilmeisesti Kauhea kankkunen on saanut sen verran suurta suosiota, että Todd Phillips on suunnittelemassa elokuvalle jo jatkoa, mutta sisäinen pessimistini kyllä vähän sanoo, että tuskin siitä yhtä maukasta pakettia on tulossa.

Pisteitä: 3,5/5

PS. Typerää, että ennen elokuvan alkamista näytetään kyseisen elokuvan teaser. Sehän saattaisi pahimmassa tapauksessa paljastaa jotain etukäteen. Finnkino saisi tässä suhteessa vähän petrata. MURR!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti