maanantai 1. kesäkuuta 2009

Kärpästen herra

Alkuperäinen nimi: Lord of the Flies
Ohjaus: Peter Brook
Käsikirjoitus: Peter Brook
Pääosissa: James Aubrey, Tom Chapin, Hugh Edwards
Valmistusmaa: Iso-Britannia
Ilmestymisvuosi: 1963


- Maybe it was a beast...

- Listen to him. He's got the cochlea.
- What I mean is, maybe it's only us.

Sisäoppilaitoksen poikaoppilaita lennättävä lentokone putoaa autiolle saarelle. Lennolla olleet aikuiset kuolivat ja vain iso joukko poikia selviää hengissä. He yrittävät selviytyä saarella parhaansa mukaan, mutta villi luonto ja aikuisten puute johtavat pikku hiljaa poikien villiintymiseen ja pojat jakaantuvatkin kahteen eri leiriin: Demokratiaa kannattavan Ralphin (James Aubrey) ja diktaturimaisempaa otetta kannattavan Jackin (Tom Chapin) leiriin...

Kärpästen herra perustuu William Goldingin menestysromaaniin, josta on tehty filmatisointeja kaksi ja tämä käsittelyn alla oleva elokuva on kuulemma näistä kahdesta se uskollisempi versio. Itse en ole kirjaa lukenut ja siitä johtuen minulla olikin hieman vääränlainen kuva tämän juonesta. Tai no ei oikeastaan, mutta poikia luulin olemaan yhteensä kolme, eikä toistakymmentä. Elokuva oli kuitenkin ihan mainio kokonaisuus.

Alulle täytyy kyllä antaa vähän miinusta. Elokuva alkaa saarelta, mutta sitä ennen käydään sisäoppilaitoksessa ja lentokoneessa piirrettyinä still-kuvina, mikä oli harvinaisen köyhän oloinen ratkaisu. Itse tarina oli kyllä ihan hyvä, vaikka välillä kävikin sellainen pelko mielessä, että kirjan tarina olisi laimennettu enemmän lapsille sopivasti. Näin ei kuitenkaan onneksi ollut, vaan elokuvan tarina sopi aikuisellekin oikein hyvin. Lasten ajatuksenjuoksu välillä nauratti, kun vaikka kuinka vakavalla asialla oltiinkin, niin silti riitti aikaa myös hauskanpitoon. Sitten taas paikoittain elokuva oli varsin karmiva, kun osasta lapsista tuli vähitellen yhä vain villimpiä. Sitä oikein jäi pohtimaan sitä, mitä saa pienet lapset käyttäytymään tuolla tavalla. Välillä kyllä häiritsi se tosiasia, ettei kunnolla käynyt ilmi, kuinka kauan aikaa oikein vietettiin aikaa ja kuinka kauan eri tapahtumien välillä kului aikaa. Elokuva oli kuitenkin sen verran mielenkiintoinen, että täytyykin joku kerta käydä lainaamassa kirja kirjastosta.

Näyttelijät olivat ihan tarpeeksi uskottavia rooleissaan, vaikka pientä pökkelömäisyyttäkin välillä esiintyi. James Aubrey Ralphina oli hyvä, mutta hän tuntui hivenen liian rauhalliselta. Tom Chapin suoriutui hänkin ihan kiitettävästi, eikä pahaa sanottavaa sinänsä ole Piggyä näytelleestä Hugh Edwardsistakaan. Vaikka muut lapset olivatkin ihan kohtuullisia, niin silti he jäivät selvästi tämän kolmikon varjoon.

Pisteitä: 3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti