sunnuntai 28. kesäkuuta 2009

DVD-arvio: Alivaltiosihteeri - virallinen dvd 1987-2007

Alkuperäinen nimi: Alivaltiosihteeri - virallinen dvd 1987-2007
Ohjaus: Matti Grönberg
Käsikirjoitus: Simo Frangén, Pasi Heikura, Jyrki Liikka
Pääosissa: Simo Frangén, Pasi Heikura, Jyrki Liikka
Valmistusmaa: Suomi
Ilmestymisvuosi: 2007

- Suomen Turku julistaa joulupalindromin:
- Iso kassa joulupukkipajassa ja pikkupulu ojassa kosi.
- Suomen Turku julistaa joulupalindromin takaperin:
- Iso kassa joulupukkipajassa ja pikkupulu ojassa kosi.

Alivaltiosihteeri - virallinen dvd 1987-2007 ei tarjoa vain yhtä ohjelmaa sisällään, vaan lukuisia eri Alivaltiosihteeri-produktioita, keikkataltiointeja sekä "ulkopuolisen" tekemän dokumentin Alivaltiosihteeristä. Kun sitten vielä nämä varsinaiset ohjelmat ovat kuitenkin loppujen lopuksi niin lähellä toisiaan, niin niiden arvioiminen erikseen olisi ollut järjetöntä. Näiden seikkojen vuoksi päätin lisätä otsikkoon lisäselvennyksen siitä, että nyt käsittelyssä on koko dvd:n sisältö. Tämä "DVD-arvio" -merkintä ei siis tule vakiintumaan käytössä, koskee vain tätä nimenomaista dvd-julkaisua, joka kuitenkin poikkeaa niin paljon normaalista tv-sarjaboksista.

Minulla on Alivaltiosihteeriin, tuohon Suomen viralliseen ohjelmaan, vähän sellainen onf-off -suhde. Toisinaan sitä tulee kuunneltua into piukassa, mutta sitten taas toisinaan, kuten tällä hetkellä, menee kuukausia ilman, että kuuntelee ohjelmaakaan. Yleensä nämä kuunteluputket kohdistuu etenkin syksylle, kun Alivaltiosihteerin viikkovisassa on palkintona pitkään tuorein Alivaltiosihteeri-kirja, jota minäkin aina silloin tällöin yritän pyydystää, joskaan vielä en ole onnistunut siinä kertaakaan, vaikka kahdesti olen viikkovisan voittanutkin. Kirjoja on sitten kuitenkin tullut ostettua puolen tusinaa ja minulla on itse asiassa tälläkin hetkellä yksi kesken.

Alivaltiosihteeri - Virallinen dvd 1987-2007 sisältää suurin piirtein kaikki Alivaltiosihteerin tv-esiintymiset aina 1980-luvulta vuoden 2006 Alivaltiosihteerin historiaa luotaavaan dokumenttiin asti. Siinä missä useimmiten Alivaltiosihteerin radiohupailut naurattavat edes jonkin verran, niin täytyy myöntää, ettei AVS tv-puolella onnistunut ihan yhtä hyvin.

Ensimmäinen levy sisältää Alivaltiosihteeri esittää: Suomi 75 vuotta -ohjelman (1992) niin suomeksi kuin englanniksikin, neliosaisen Alivaltiosihteeri muistelee -sarjan vuodelta 1993 sekä kuusiosaisen Alivaltiosihteeri valvoo -sarjan vuosilta 1994-1995, ja näissä ohjelmissa oli mukana vielä neljäskin alivaltiosihteeri, Matti Toivonen. Näistä ohjelmista ensinmainittu oli selkeästi paras kokonaisuus, kun käytin läpi Itsenäisen Suomen historia läpi presidenttejä myöten. Ei tämäkään mikään naurupommi ollut, mutta ihan kelvollinen kuitenkin. Paras sketsi ehkä oli Talvisotaruutu. Jälkimmäiset sarjat keskittyivätkin sitten lähinnä kehnoihin sketseihin sinänsä huonojen aasinsiltojen kautta, eivätkä tarjonneet suurtakaan hupia.

Toinen levy tarjoaa sitten vuosilta 1998 ja 1999 Alivaltiosihteerin itsenäisyyspäivälähetyksen, joululähetyksen, pääsiäisen, vapun sekä Arto Nybergin dokumentin Alivaltiosihteeri 21 v vuodelta 2006. Aika on kohdellut Alivaltiosihteeriä siten, että sitten edellisten ohjelmien Alivaltiosihteerin koko on pienentynyt yhdellä henkilöllä, kun Matti Toivonen ei ollut enää mukana, ja siten, että ohjelmat ovat edes vähän parempia kuin aiemmin (näiden asioiden välillä ei välttämättä ole yhteyttä). Tai no, näissä ohjelmissa oli monin paikoin radio-ohjelmasta tutut aspektit mukana, kuten palindromeja, Eino-Mies Porkka-Koski sekä joitakin hupailuja muutettuna videomuotoon, näistä suosikkini olivat Keletapit ja Laupias samariinialainen (tämähän minulta muistaakseni löytyy mp3-muodossakin). Ei nämä ohjelmat kuitenkaan saaneet lainkaan sellaista tunnelmaa aikaiseksi kuin radiomuodossa.

Mitä tulee sitten tähän dokumenttiin, niin ehkä jopa valitettavasti joudun toteamaan, että tämä dokumentti on selkeästi koko dvd-boksin parasta antia. Alivaltiosihteeri 21 v kertoo varsin kiintoisasti Alivaltiosihteerin historiasta bändiajoista tähän pävään tekijöidensä kautta ja sen parissa viihtyy hyvin, varsinkin kun mukana ovat entiset alivaltiosihteerit Matti Toivonen sekä Satu Kurvinen. Dokumentin tekijä Arto Nyberg on itsekin iso Alivaltiosihteeri-fani, mikä näkyy myös dokumentin hyvästä laadusta. Valitettavaa tosiaan on se tosiseikka, että muut boksin ohjelmat eivät olleet lähelläkään yhtä laadukkaita.

Boksin kolmas ja viimeinen levy sitten sisältääkin Alivaltiosihteeri-yhtyeen videoarkiston. Mukana on niin yksittäisiä musiikkivideoita kuin pidempiä keikkataltiointejakin. Täytyy myöntää, että biisit toimivat tavallaan yksittäisinä. Tai siis, esitykset ja biisit ovat sen verran huonoja, että ne kykenevät naurattamaan. Sen sijaan pisimmät keikkataltioinnit aiheuttivat vain nolon fiiliksen, sillä ne olivat lähinnä vain kaameata kuunneltavaa. Mukana keikoilla oli niin Batman-tunnaria kuin mainosjinglejäkin ja välispiikit oli venytetty äärimmilleen. Yksittäisiä biisejä nähtiin myös muun muassa Jyrki-ohjelman pätkissä. Alivaltiosihteerin musiikista parasta antia olivat ehdottomasti Te olette huono yleisö sekä tämä hyväntekeväisyyslaulu, jonka nimestä en ole varma (Tahdon antaa teille rahaa?). Myöskin Highway to Hell -cover Tampereelle nauratti. Keikkojen osalta paras hetki koettiin, kun Alivaltiosihteeri soitti edellä mainittua Te olette huono yleisö -kappaletta livenä.

Pisteitä: 2,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti