lauantai 23. toukokuuta 2009

Tabu

Alkuperäinen nimi: Tabu
Ohjaus: Arto af Hällström, Raila Leppäkoski
Käsikirjoitus: Kari Heiskanen, Raila Leppäkoski, Jukka Mäkinen ym.
Pääosissa: Pirkka-Pekka Petelius, Aake Kalliala, Vesa Vierikko ym.
Valmistusmaa: Suomi
Ilmestymisvuosi: 1986


- No sillon mä päätin, no että ennen kuin katkismus on mun khalloos, niin moon auran aalloos killumas ja hyppäsinkin Kymehen mahdollisimman pitkähän, notta eivät pääse pelastamahan. Opin perkele uimahan! Sain perkeleellisen kröhän. Kylmäs meres näetsen... ja vaatteet pieneni entuudestaan.


Tabu oli Ryhmäteatterin vuonna 1986 tekemä televisiosarja, joka uusittiin SubTV:llä pari vuotta sitten. Tuolloin myös minä tutustuin tähän sarjaan ja pidin sitä ihan kohtuullisena, vaikka jäikin pari viimeistä jaksoa näkemättä. Nyt sitten tuli viimein nähtyä koko sarja DVD:ltä ja kyllä tästä loppujen lopuksi vähän ristiriitaiset fiilikset. Monesti tätä on kutsuttu suomalaisen sketsiviihteen helmeksi, mutta en minä ihan samaa mieltä tästä ole.

Tabusta oletettiin perinteisempää sketsiviihdettä, mutta saatiin jotain muuta. Jokaisella jaksolla oli oma teemansa ja jotka koostuivat pitkistä tarinanpoikasista, joiden sanominen sketseiksi tuntuisi hieman väärältä. Ennemminkin kutsuisin näitä hupailuiksi kuin varsinaisiksi sketseiksi. Ei sillä, pitkät jutut tosiaan poikkesi positiivisessa mielessä totutusta suomalaisesta sketsiviihteestä, mutta samalla olivat sarjan heikkous. Nämä hupailut olivat monin paikoin hauskoja ja nauraa sai siellä täällä hyvinkin paljon. Kuitenkin sarjaan mahtui myös niitä tylsempiä juttuja (esimerkiksi ensimmäisessä jaksossa oli monta tällaista) ja silloin oikeasti oli vaikeaa keskittyä niihin pitkiin juttuihin ja toivoikin niiden olevan nopeasti ohi, mutta ne vaan jatkui ja jatkui, mikä sitten söi sarjan tehoa noin niin kuin kokonaisuudessaan. Monet poistetut kohtaukset olivat parempaa viihdettä kuin jotkut sarjaan päätyneet jutut. Selvästi parhaimmat jaksot olivat neljäs ja kuudes jakso.

Yksittäisistä jutuista parhaimpia oli Lapsenryöstö, Syyllinen sisään!, Nukkumatti, Juppe Puputti sekä lastenlauluja laulavat natsit. Eikä sillä, sarjassa oli myös paljon muita loistavia juttuja, mutta tuossa oli selvästi mieleenpainuvimmat.

Pisteitä: 3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti