tiistai 19. toukokuuta 2009

Project 1001, osa 34/1001: Die Hard - vain kuolleen ruumiini yli

Alkuperäinen nimi: Die Hard
Ohjaus: John McTiernan
Käsikirjoitus: Jeb Stuart, Steven E. de Souza
Pääosissa: Bruce Willis, Alan Rickman, Reginald VelJohnson
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1988


- Now I have a machine gun. Ho ho ho.

Poliisi John McClane (Bruce Willis) tulee New Yorkista Los Angelesiin viettämään joulua perheensä kanssa. Hän ottaa suunnan kohti korkeaa Nakatomi Buildingia, jossa hänen vaimonsa Holly (Bonnie Bedelia) on viettämässä työpaikkansa joulujuhlia. Samaan rakennukseen suuntaa myös joukko kylmäverisiä terroristeja, jotka ottavat juhlivan väen panttivangeikseen. Heillä kuitenkin on yksi todella suuri ongelma: John McClane...

Kuukauden WANHAn aika. Itse elokuvahan on tullut nähtyä noin tusinan kertaa, mutta mikäs siinä, kun on hyvä elokuva elokuva. Tai ei ainoastaan hyvä, vaan suorastaan loistava tapaus, jonka todellakin voi katsoa vaikka kuinka monta kertaa, eikä tähän varsinaisesti kyllästy koskaan, nimittäin Die Hard - vain kuolleen ruumiini yli (minulla on vähän ikävä näitä raflaavia suomennoksia) on selvästi lajityyppinsä valioita.

Elokuvahan on melkein suoraa tykitystä alusta loppuun. Terroristit iskevät rakennukseen ja McClane tekee heille kiusaa. Kuitenkaan elokuva ei jää vain tyhjäksi ammuskeluleffaksi, vaan elokuvassa on myös hyvin kerrottu taustatarina, joka sisältää monia hyviä oivalluksia, kuten esimerkiksi kuolleen terroristin pudottamisesta poliisiauton päälle huomion vuoksi sekä ylipäätään Al Powellin (Reginald VelJohnson) mukana oleminen. Näin elokuvasta tulee paljon nautittavampi, kun ei keskitytä pelkästään rakennuksen sisäisiin tapahtumiin. Myös saadaan kuulla McClanen ihanan nasevia heittoja tilanteessa kuin tilanteessa, mikä vain piristää tarinaa; lieneeköhän nämä nopeat one-linerit olleet mukana elokuvassa sen takia, että elokuvan pääosanesittäjäksi suunniteltiin Schwarzeneggeriä? Toimintaelokuvahan tämä kuitenkin oli, joten toimintaa riitti yllin kyllin ja se oli toteutettu hyvin ja tarpeeksi mielenkiintoisesti, jotta tällainen vähemmän toimintapätkistä kiinnostunutkin jaksoi hyvin mukana. Elokuvan viimeiset laukaukset menikin sitten jo hieman tahattoman komiikan puolelle.

Die Hard oli se elokuva, joka teki Bruce Willisistä todellisen supertähden, vaikka hän olikin esittänyt pääosaa jo suositussa Konnankoukkuja kahdelle -sarjassa, eikä syyttä. Willis oli suorastaan loistava hieman antisankarin oloisena poliisina, joka nyt vain sattui eksymään väärään paikkaan... tai katsojien näkökulmasta ajateltuna oikeaan paikkaan. Pääasiassa yhden miehen show (Willisin) tämä oli, mutta silti on annettava myös plussaa elokuvan pääpahalle Hans Gruberille (Alan Rickman). Hän oli sen verran kylmäpäinen pahis, että hän kuuluu ehdottomasti omien suosikkipahisten kuvitteelliselle listalle.

Pisteitä: 4,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti