sunnuntai 10. toukokuuta 2009

Monty Pythonin lentävä sirkus - 4. kausi

Alkuperäinen nimi: Monty Python's Flying Circus - Season 4
Ohjaus: Ian MacNaughton
Käsikirjoitus: Monty Python
Pääosissa: Monty Python
Valmistusmaa: Iso-Britannia
Ilmestymisvuosi: 1974


- It's just that everywhere I go, it's the same old thing. All anyone wants me to say is: "To be, or not to be."
- That is the question: Whether 'tis nobler in the mind to suffer. The slings...

Monty Pythonin lentävän sirkuksen neljäs kausi oli samalla sarjan viimeinen. Ensimmäinen asia, joka kaudesta pisti silmään, on sen lyhyys, sillä jaksoja kuvattiin vain kuusi. Toinen silmiinpistävä asia oli se ikävä tosiseikka, että John Cleese oli häipynyt sarjasta, vaikka hän olikin saanut pariin jakson nimen käsikirjoittajien joukkoon. Tiedä sitten, onko näillä kahdella jotain tekemistä keskenään. Jos kausi jäi lyhyeksi juuri siitä syystä, että John Cleese ei ollut enää mukana? Kolmas ja räikein asia, joka pistää silmään, on se ikävä huomio, että tämä neljäs kausi oli selvästi sarjan heikoin kausi jopa siinä määrin, ettei kautta voi millään muotoa sanoa hyväksi. Tiedä sitten johtuiko tämä alitajuisesti jotenkin siitä, että tiedosti Cleesen jatkuvan poissaolon, mutta mutta... niin.

Kauden parasta antia olivat "Up Your Pavement"- sekä "Doctor Whose Patients Are Stabbed by His Nurse" -sketsit. Muuten kauden ansiot tahtoivatkin jäädä pieniksi. Tuntui kuin nyt olisi ollut tärkeintä tehdä huumoria sillä, että rikotaan paikkoja ja puhutaan omituisella äänellä; tätä jälkimmäistä harrastettiin selvästi aiempia kausia enemmän, vaikka jaksoja olikin vähemmän. Olohuonekohtauksiakin oli ihan tarpeettoman paljon, vaikka sinänsä Monty Pythonin lentävän sirkuksen katsominen Monty Pythonin lentävässä sirkuksessa hauskaa olikin. Kun sitten vielä jaksot oli niputettu vielä tiukemmiksi kokonaisuuksiksi, niin ei tästä paras maku suuhun jäänyt. Ensimmäinen jaksokin perustui yhden ja saman teeman ympärille, eikä tilaa oikein jätetty muille sketseille. Terry Gilliamin animaatiotkaan eivät ihan samalla tavalla iskenyt, sillä nyt niissäkin usein tunnuttiin keskittyvän yhden jutun ympärille, eikä aiheesta toiseen hyppyjä juuri tapahtunut. Kaikesta tästä huolimatta Monty Pythonin lentävän sirkuksen neljäs kausi ei ollut varsinaisesti huono, mutta silti jäätiin kauas ensimmäisten kausien tasosta.

Tiedä sitten sitä, olivatko herrat itse kuinka tietoisia sarjan loppumiseen kuudenteen jaksoon (onhan BBC esimerkiksi voinut napsaista pelin poikki tai jotain), mutta mitään merkkejä moisesta tiedosta ei ainakaan ollut havaittavissa viimeisessä jaksossa. Yksi teoriani varsinkin sotii sitä ajatusta vastaan, että herrat Monty Pythonit olisivat tienneet etukäteen kauden ja sarjan loppumisesta näinkin pian. Tämä teoria perustuu puhtaasti otaksumaan siitä, että jos he olisivat tienneet sarjan loppumisesta, niin John Cleese olisi varmaan pyydetty mukaan tähän jaksoon ja tuskin Cleesellä olisi ollut mitään sitä vastaankaan, mutta mene ja tiedä.

Pisteitä: 2,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti