torstai 7. toukokuuta 2009

Commando

Alkuperäinen nimi: Commando
Ohjaus: Mark L. Lester
Käsikirjoitus: Steven E. de Souza
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, Rae Dawn Chong, Vernon Wells
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1985


- What happened to Sully?

- I let him go.

John Matrix (Arnold Schwarzenegger) on eläkkeelle jäänyt eliittikommando, jonka kollegat saavat surmansa yksi toisensa jälkeen väkivaltaisesti. Matrixin entinen esimies kenraali Franklin Kirby tulee varoittamaan Matrixia tappajista, mutta tulee samalla paljastaneeksi näille tämän olinpaikan. Nämä sitten kaappaavat Matrixin tyttären, jotta tämä suorittaisi erään arkaluontoisen tehtävän, mutta saavat yksi toisensa todeta, että Matrix ei suinkaan aio sietää kiristämistä...

Commando saattoi hyvinkin olla ensimmäinen näkemäni Schwarzenegger-pätkä, joskaan en ole tästä täysin varma. Tämä elokuva toi mieleeni pelon siitä, että jossain vaiheessa tulen sen verran vanhaksi, että kyllästyn Ison-Arskan toimintapätkiin. Nimittäin jos nämä elokuvat eivät ole upeita noin niin kuin toimintaelokuvina, niin tarjoavat Commandon tavoin ainakin paljon tahatonta huumoria.

Sillä mitäpä muuta Commando olisi kuin (hyvällä tavalla) toinen toistaan huonompia one-linereita. Jopa niin huonoja, että joissakin kohdin arvasin Arskan one-linerit etukäteen sanasta sanaan (olen nähnyt toki elokuvan ennenkin, mutta edellisestä kerrasta on sen verran aikaa, ettei kyseessä ollut muistitiedosta). Tarina kuuluu kategoriaan "niin huono, että se oli jo hyvä", sillä minä todella nautin varsinkin elokuvan alkupuoliskon parissa juuri siitä syystä, että elokuva nauratti huonoudellaan. Suurimpana esimerkkinä Sullyn (David Patrick Kelly) takaa-ajamiinen ostoskeskuksessa. Mitä tulee sitten loppupuoliskoon eli saarella ammuskelemiseen, niin se oli jo aidosti huonompaa ja häviää kirkkaasti esimerkiksi Rambo-elokuville. Lopputaistelu sitten Bennettin (Vernon Wells) kanssa olikin niin hitaanpuoleista ja jäykänoloista, että tämä taistelu olikin ehkä huonointa, mitä olen toimintaelokuvien saralla koskaan nähnyt.

Schwarzenegger nyt oli oma kivikasvo itsensä eli ihan hyvä toimintakasvo, mutta hyvästä näyttelijäsuorituksesta ei voi oikein puhua. Muut elokuvan näyttelijät olivatkin sitten enemmän statisteja, vaikka näyttelijöiden joukossa oli mukana ainakin myöhemmin muista yhteyksistä tunnetuiksi tulleita näyttelijöitä, kuten David Patrick Kelly (Twin Peaks) sekä Alyssa Milano (Melrose Place ja Siskoni on noita).

Pisteitä: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti