sunnuntai 24. toukokuuta 2009

The Beach

Alkuperäinen nimi: The Beach
Ohjaus: Danny Boyle
Käsikirjoitus: John Hodge
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Virginie Ledoyen, Guillaume Canet
Valmistusmaa: Yhdysvallat, Iso-Britannia
Ilmestymisvuosi: 2000


- Are you OK with this?

- Yeah.
- I mean, we have a secret here, right? Sometimes people need to take a little pain to keep it that way.

Richard (Leonardo DiCaprio) on jonkin sortin reppumatkaaja, joka on tällä hetkellä reissannut Thaimaahan. Siellä hän tapaa Daffyn (Robert Carlyle), joka antaa hänelle kartan salaisesta paratiisisaaresta. Richard päättää lähteä sinne uusien ystäviensä Françoisen (Virginie Ledoyen) ja Étiennen (Guillaume Canet) kanssa. Saarelle päästyään he todella tajuavat saaren olevan lähestulkoon paratiisi, mutta kuten paratiiseissa yleensä, myös tällä saarella alkaa esiintyä ongelmia, eikä niitä vähennä ainakaan se, että Richard kopioi kartan varmuuden vuoksi ja jätti sen jälkeensä...

Olen nähnyt The Beachin kerran ja tykästyin tähän elokuvaan ikihyviksi ja tämä onkin ehdoton suosikkini Leonardo DiCaprion elokuvista puhumattakaan Danny Boylen elokuvista. Tässä elokuvassa nimittäin oli sitä jotain, joka syvästi kosketti sisäistä seikkailijaani.

Elokuvan lähtöidea ei ole varsinaisesti kovin omaperäinen, mutta se oli onnistuttu toteuttamaan niin, että Richardin ja kumppaneiden matkaa seurasi mielellään ja ruutuun naulittuna. Tarinaan oli onnistuttu oikeasti upottamaan juuri tällaiseen paratiisisaariseikkailuun sopiva tunnelma, vaikka elokuva saakin loppua kohden vähän tummempia sävyjä. Yksi syy tunnelman vahvuudelle oli elokuvan monipuolisessa soundtrackissa, jossa on musiikkia niin Mobylta, All Saintsilta kuin parhaiten ehkä Twin Peaksin musiikista tunnettu Angelo Badalamenti. Elokuvan parasta antia oli ehdottomasti saarella vietetyt ensihetket (siis ollen ne "hyvät ajat"). Sitten taas kun tarinasta tuli selkeästi synkempi, niin ainakin minun mielestäni elokuva hieman laimeni. Minä niin olisin toivonut, että kaikki olisi jatkunut aina yhtä iloisissa merkeissä, mutta kaiketi se olisi ollut tarinallisessa mielessä aika huono ratkaisu... ainakin yleisen mielipiteen mukaan.

Elokuvan varsinainen pääosanesittäjä oli itse saari. Jo kauan ennen kuin siihen edes saatiin näköyhteys, se syöpyi katsojan mieleen trooppisena paratiisina, jonne teki mieli päästä. No, ainakin minulle tuli hillitön halu löytää tuolta oma pieni autiosaari, johon paeta oravanpyörää ja ahnetta maailmaa ja nauttia maailmassa. Sitten kun päästiin saarelle, niin halusta tuli vain kovempi, jos nyt unohdetaan nämä thaimaalaiset asehemmot. Saari nimittäin oli kaunis ja siellä oli monia sellaisia alueita, joissa silmä suunnilleen vain lepäsi.

Mitä tulee sitten Leonardo DiCaprioon, niin herra ei ole koskaan kuulunut suurimpiin suosikkeihini, vaan olen pitänyt hänen suurimpina avuinaan hänen ulkonäköään, eikä The Beach ainakaan elokuvan alkupuolella muuttanyt tätä näkemystä. Kuitenkin sen jälkeen, kun Richard pistetään vartiointitehtäviin, DiCapriostakin paljastuu aivan uusia piirteitä ja hänen roolisuorituksensa oli suorastaan pelottavan hyvä. Muut näyttelijät sitten jäivätkin hieman taka-alalle, sillä tämä elokuva oli lopultakin rakennettu Richardin hahmon (ja saaren) ympärille.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti