torstai 21. toukokuuta 2009

24 - 1. kausi

Alkuperäinen nimi: 24 - Season 1
Ohjaus: Stephen Hopkins, Winrich Kolbe, Bryan Spicer ym.
Käsikirjoitus: Robert Cochran, Joel Surnow, Michael Loceff ym.
Pääosissa: Kiefer Sutherland, Leslie Hope, Sarah Clarke ym.
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2002


- I wish you hadn't called for backup.

- Why?
- Because cops have to play by the rules. I may have to break a few with this guy.

On Yhdyvaltain presidentinvaalien esivaalien aika. Presidentiksi pyrkivä musta senaattori David Palmer (Dennis Haysbert) saa kuulla olevansa tappouhkaksen kohteena. Ihonvärinsä vuoksi hän on tottunut näihin uhkauksiin, mutta tällä kertaa uhkaus tuntuu tavallistakin uhkaavalta. Samalla Palmerin perheen menneisyydestä alkaa paljastua hyvin vaiettu salaisuus, joka saattaisi vaikuttaa myös Palmerin ehdokkuuteen. Tappouhkausta alkaa tutkia terrorisminvastainen yksikkö CTU ja tämän huippuagentti Jack Bauer (Kiefer Sutherland), jonka tytär Kimberly (Elisha Cuthbert) katoaa omille teilleen. Tutkinnan edistyessä näyttäisi siltä, että Palmerin tappouhkauksella ja Kimberlyn katoamisella olisi jotain yhteyttä keskenään, vaan miten edetä, kun omiin joukkoihinkaan ei voi täysin luottaa...

Minulla oli pitkän aikaa ongelmia tämän boksin kanssa. Täyttä hintaa en halunnut maksaa ja sitten kun hinnat tuntuivat pudonneen tarpeeksi, niin boksin ilmestymisestä oli kulunut niin monta vuotta, että lähinnä kauppojen hyllyt olivat täynnä vain niitä myöhemmin ilmestyneitä bokseja. Kun sitten sain boksin viimein haluamaani hintaan käsiini, niin sitten jonossa oli niin monta tv-sarjaa, että tämän katsomista on saanut odotella kuukausikaupalla. Viime viikkoina halu katsoa tätä kautta on ollut todella kova ja sitten kun tämä tuli katseluvuoroon, niin tämän katsomiseen ei tahtonut löytyä aikaa, kun tenttiinkin piti lukea. No, ensin ajattelin yrittää kestää ensi viikon alkuun asti (tentti silloin), mutta sitten tajusin, että jotta voisin katsoa tämän haluamallani tavalla, joutuisin odottamaan viikonloppuun asti, koska juuri ensi viikolle osuu työkkärikurssi. Tiistai-iltana en sitten millään malttanut enää odottaa, vaan pistin levyn soittimeen ja nautin sisällöstä ja keskiviikkona pidin lukemisesta tauon; luetaan sitten enemmän jäljelle jäävinä päivinä!

Nimittäin 24 on juuri niitä sarjoja, josta katsoo mielellään yhteen putkeen kaikki yhden kauden jaksot, kun kerran yhdestä vuorokaudesta tästä puhutaan. Järin suuria taukoja ei siten tullut pidettyä, mitä nyt viiden tunnin yöunet ja entistä työkaveria kävin onnittelemassa. Muuten kaikki aika menikin sitten käytännössä kautta katsoen. Eihän tämä tietenkään oikeasti 24 tuntia kestänyt (asia, johon palaan alempana), mutta silti tätä oli kivaa katsoa näin putkeen.

Olen nähnyt tämän kauden silloin, kun tämä ensiesitettiin Maikkarilla, ja vaikka siten tiesinkin joidenkin henkilöiden tulevia kohtaloita ja pari yllätystä, niin silti kausi tarjosi hyvin jännittävän toimintapaketin, joka piti otteessaan oikeastaan loppuun asti. Sen verran aikaa kauden näkemisestä kuitenkin oli, että suurin osa tapahtumista oli jos ei nyt täysin hämärän peitossa, niin ainakin hyvin heikon muistikuvan varassa. Tietenkin palasia sieltä täältä muistui mieleen kauden edetessä, mutta pääosin huomasin jännittäväni tulevia tapahtumia ja niiden kulkuja. Sitä koko ajan vaan mietti, että keihin kaikkiin tässä nyt voikaan oikein luottaa vai voiko kehenkään ja tämä lisäsi jännitystä entisestään. Kausi olikin siten varsin onnistuneesti tehty.

Tapahtumia seurattiin niin monesta näkökulmasta, ettei tylsäksi meno laantunut missään vaiheessa, vaikka puolen välin tienoilla tuntuikin vähän siltä, että voiko nämä juonenlangat kantaa kauden loppuun asti, mutta aika hyvinhän tämä onnistui. Niin paljon kuitenkin Palmerin ja Bauerin (ja näiden perheiden) tielle tuli uusia, mielenkiintoisia käänteitä, ettei paremmasta väliä. Varsinkin Bauerille tuntui tapahtuvan yhden päivän aikana vaikka mitä: kiristystä, takaa-ajoa niin salaisen palvelun kuin poliisinkin toimesta, salaisia vankiloita, juonittelua, hyllyttämistä ja paljon muuta. Todellisia yllätyksiäkin matkan varrelle mahtui ihan viimeisiin jaksoihin asti, vaikka tietenkään nämä yllätykset näin toisella katsomiskerralla tiesinkin. Kuitenkin muistan menneisyyden hämäristä hyvin sen aidon hämmennyksen siitä, miten niin viimeinen kuin viimeistä edeltäväkin jakso päättyi... "EIKÄ!!!" Nyt näin toisella katsomiskerralla kykeni sitten tarkastelemaan niitä tapahtumia lähemmin, jotka tulisivat johtamaan tiettyihin suuriin juonenkäänteisiin.

Yksi yllätys tähänkin kauteen kyllä mahtui. Nimittäin olin muistellut, että mun suosikki-CTUlainen (Bauerin jälkeen tietenkin) ei ollutkaan vielä tällä ensimmäisellä kaudella mukana (no, toisella kaudella viimeistään). Kiefer Sutherland näytti kauden alkaessa hieman nössöltä, mutta kyllä hänestä kuoriutui muutamassa jaksossa se Jack Bauer, jollaisena hänet aina kuvittelee. Alussa kyllä olin myöskin vähän hämmentynyt Bauerin ja Tony Almeidan (Carlos Bernard) väleistä, kuten hieman siitäkin, etteivät Palmer ja Bauer tunteneet toisiaan vielä alussa. Kuitenkin näyttelijäkasti oli kaikin puolin varsin onnistunut, mitä nyt Leslie Hope Teri Bauerina olikin vähän vaisu.

Siitä "ajankäytöstä" vielä. Vaikka kausi näennäisesti seuraakin aina yhden tunnin tapahtumia per jakso, todellisuudessa yksi jakso ei kestä täyttä tuntia (vaan noin 42 minuuttia) johtuen lukuisista mainoskatkojen paikoista. Nämä mainoskatkojen aikamenetykset eivät minua niinkään häirinnyt, sillä täysin ymmärrettäviä ne on. Sen sijaan kiinnitin huomiota siihen, että jenkeissä ilmeisesti aika menee tavalla tai toisella nopeammin kuin täällä Euroopassa. Millä muullakaan voisi selittää sen, että jo ensimmäisen mainoskatkon tullessa noin 11-12 minuutin kohdalla ohjelman kello on 10-60 sekuntia edellä jakson todellista sen hetkistä kestoa? Tai siis, oikeasti aikaa on kulunut jaksosta riippuen 10-60 sekuntia vähemmän kuin mitä sarjan kello näyttää (tarkistin DVD-soittimen ajannäytöstä). Tähän kun vielä lisää sen, että alun kooste kestää yleensä noin kaksi minuuttia, niin noin yhdeksässä minuutissa käydään läpi noin 11 minuutin tapahtumat, vaikka kuinka yritetään esittää reaaliaikaisuutta.

Pisteitä: 4,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti