keskiviikko 29. huhtikuuta 2009

Täydellinen maailma

Alkuperäinen nimi: A Perfect World
Ohjaus: Clint Eastwood
Käsikirjoitus: John Lee Hancock
Pääosissa: Kevin Costner, Clint Eastwood, Laura Dern
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1993 


- In the first place, Sally, it ain't a "penal escape situation." It's a manhunt. Fancy words in a circle don't help much.

Robert "Butch" Haynes (Kevin Costner) karkaa sellitoverinsa Terry Pughin (Keith Szarabajka) kanssa texasilaisesta vankilasta Kennedyn valtakaudella ja pakomatkansa alussa sieppaavat 8-vuotiaan Phillipin (T.J. Lowther). Pakomatkan aikana Phillip ja Butch ystävystyvät, mutta Texas Ranger Red Garnett (Clint Eastwood) joukkoineen on Butchin perässä...

Täydellinen maailma oli ilmestyessään (videovuokraamoihin) ehkä ensimmäinen selvästi aikuisemmille suunnattu elokuva, jota minä sain kunnian kutsua "maailman parhaaksi elokuvaksi". No, noista ajoista on kulunut pitkä aika, eikä tämä samalla iskenyt kuin silloin ennen. Ei sillä, että tämä huono olisi nytkään, mutta en minä tätä enää parhaiden elokuvien joukkoon pistäisi.

Elokuva lähti ihan kiinnostavasti liikkeelle, mutta minä olisin ihan mieluusti jättänyt Phillipin perheeseen tutustumisen kokonaan pois ja keskittynyt kokonaan siihen vankilasta pakenemiseen, sillä kaikki tieto, mikä saadaan alussa, tulee ilmi myös pakomatkalla. Vai haluttiinko tässä ihan tosissaan vain näyttää Phillipin suurta tuskaa, kun tämä ei saanut osallistua halloween-rientoihin? Itse pakomatkasta sukeutui ihan mukava tapaus varsinkin sen jälkeen, kun Pugh saatiin ulos kuvioista. Elokuva oli varsin lämminhenkinen road movie, mikä varmasti silloin aiemmin oli osasyynä sille, miksi tästä niin paljon silloin aikoinaan tykkäsin. Takaa-ajajien tarinan kuljettaminen vieressä olikin sitten vähän tylsempi, sillä välillä ne kohtaukset siellä asuntovaunussa tuntuivat jotenkin irrallisilta. Loppu olikin sitten kaikessa koskettavuudessaan hieno.

Minä olen aina pitänyt Kevin Costnerista, eikä hän ollut tässäkään elokuvassa huono. Päinvastoin pidän tätä yhtenä Costnerin parhaista roolisuorituksista. T.J. Lowther puolestaan oli ehkä vähän ilmeetön, mutta silti ihan hyvä. Clint Eastwood nyt oli ihan Clintti eli samanlainen jäykkäniska kuin aina ennenkin. Laura Dernin suhteen jäi kyllä pieni epäilys pintaan, vaikka hyvältä hänkin vaikutti. Toisaalta hän vaikutti hieman karikatyyrimaiselta, mutta toisaalta pohdin, onko tähän pyrittykin. Elokuvassa elettiin kuitenkin 1960-luvun alkua, jolloin naisen asema oli selvästi toinen kuin nykyään... tai ainakin toivottavasti.

Pisteitä: 3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti