sunnuntai 12. huhtikuuta 2009

Rocky IV

Alkuperäinen nimi: Rocky IV
Ohjaus: Sylvester Stallone
Käsikirjoitus: Sylvester Stallone
Pääosissa: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1985


Neuvostoliitosta on tullut Yhdysvaltoihin Ivan Drago (Dolph Lundgren) haastamaan Rocky Balboa (Sylvester Stallone) nyrkkeilyotteluun. Ensin hän kuitenkin ottelee näytösottelussa Rockyn vanhaa ystävää Apollo Creediä (Carl Weathers) vastaan, ja tämä kuolee ottelussa saamiinsa vammoihin. Tämän jälkeen Rocky hyväksyy Dragon haasteen ja matkustaa Neuvostoliittoon asti treenatakseen itsensä huippukuntoon suurta ottelua varten...

Miksei Rocky voi kunnolla hävitä kertaakaan? Ensimmäisessä Rockyssa hän kyllä häviää tuomaripistein Apollo Creediä vastaan, mutta saavutti kuitenkin oman tavoitteensa. Kolmannessa Rockyssa hän kyllä häviää ottelun, mutta tämä tapahtuu keskellä elokuvaa eikä siinä suuressa loppuottelussa. Stallone ei ilmeisesti vain ole halunnut kirjoittaa itselleen tappiota siinä pääottelussa, vaikka se toisaalta toisi niin lisäsyvyyttä kuin yllätysmomenttiakin itse elokuvaan. Minä olen tosissani odotellut, että edes jossain elokuvassa Stallone häviäisi, mutta ei sitten.

Rocky IV ei tarinallisesti tuonut minkäänlaisia yllätyksiä vastaan, vaan jo heti elokuvan ensihetkistä oli selvää, ettei Rocky tule häviämään tälläkään kertaa. Eihän toki voinut olla missään nimessä mahdollista, että amerikkalaisessa elokuvassa amerikkalainen häviäisi neuvostoliittolaiselle, joten siten elokuvasta katosi pieni yllätysmomentin poikanen jo heti alkajaisiksi. Mitä tulee sitten muuhun elokuvan antiin, niin siinä missä kolmasosassa kuoli Rockyn valmentaja Micky, nyt oli sitten Apollo Creedin vuoro kuolla ja tämä oli sinänsä ikävää. Tehosteita kyllä riitti ja varsinkin näytösottelun alkajaisshow oli James Brownin siivittämänä ihan tyylikäs pakkaus, vaikka siinä jäikin ei niin vähänkään propagandistinen maku. Itse pääottelu menikin sitten aika rutinoidusti ja tämä neuvostoliittolainen yleisö tuntui kyllä vähän epäuskottavalta. Elokuvan tehokkain ja paras osa oli ehdottomasti treenausjakso Neuvostoliitossa. Siinä näytettiin vuoron perään Dragoa treenaamassa huipputeknologian avulla ja Rockya selvästi askeettisemmissa olosuhteissa. Tämä oli todella viihdyttävää. Sen sijaan se kotirobotti oli vain naurettava, eikä todellakaan hyvällä tavalla.

Kuten jo mainitsin, oli ikävä juttu, että Creed kuoli, sillä minä todella pidän Carl Weathersin näyttelemisestä ja olisin voinut katsella häntä loppu-Rockyissakin. Niin Burt Young Pauliena kuin Talia Shirekin Adrianina jäivät molemmat aivan piiloon elokuvassa ja tuntui siltä kuin he olisivat elokuvasta vain siitä syystä, että ovat olleet aiemmissakin. Tämä elokuva oli selvästi Syltyn ja Weathersin (siihen asti kuin hänen roolihahmonsa eli) eikä Dragoa näytellyt Dolph Lundgren oikein vakuuttanut. Burgess Meredithiä jäi ikävä.

Pisteitä: 2,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti