maanantai 6. huhtikuuta 2009

Project 1001, osa 23/1001: Rocky

Alkuperäinen nimi: Rocky
Ohjaus: John G. Avildsen
Käsikirjoitus: Sylvester Stallone
Pääosissa: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1976


Rocky Balboa nyrkkeilee pienissä nyrkkeilymatseissa, joiden palkkiona on muutamia kymmeniä dollareita. Työkseen hän toimii koronkiskurin gorillana ja elää muutenkin melko tavanomaista elämää rähjäisessä kaupunginosassa. Kaikki muuttuu, kun hän saa elämänsä tilaisuuden nyrkkeillä raskaansarjan maailmanmestaria Apollo Creediä (Carl Weathers) vastaan ja Rocky alkaakin treenata itseään huippukuntoon ollakseen iskukykyinen itse nyrkkeilykehässä...

Rocky on elokuva, joka nosti Sylvester Stallonen tähtikartalle, eikä ihme. Rocky ei ole vain nyrkkeilyelokuva, vaan kertoo myös elämästä slummeissa ja tekee sen tyylillä. Itsekin nähnyt elokuvan muutamia kertoja aiemminkin, mutta edellisestä kerrasta oli kuitenkin sen verran pitkä aika, että hädin tuskin muistin elokuvasta mitään etukäteen.

Tarina oli loppujen lopuksi aika perinteinen ryysyistä rikkauksiin -tarina, vaikka sinänsä raha olikin elokuvassa hyvin pienessä osassa, jos sitä näki ollenkaan. Siten oli jo elokuvan alussa melko ilmeistä, miten elokuva tulisi päättymään, joskin pienen pieni yllätysmomentti lopussa olikin. Kuitenkaan elokuva ei ollut pelkkää kuvausta Rockyn kipuamisesta tähteyteen, vaan elokuvassa riitti lämpöä ja draamaa Rockyn lähipiiriä kuvatessaan. Siten elokuva ei jäänytkään keskimääräistä heikommaksi mätkintäleffaksi, vaan siinä riitti todellakin syvyyttä myös otteluiden ja treenaamisen ulkopuolella. Se suuri nyrkkeilyottelukin oli toteutettu riittävän kiinnostavalla tavalla, vaikkei nyrkkeilystä sinänsä mitään tajuaisikaan. Sen sijaan pientä miinusta pitää antaa siitä ensimmäisestä ottelusta, sillä siinä näki välillä selvästi, ettei Rocky oikeasti vastustajaansa lyönyt.

Sylvester Stallone oli juuri sopiva Rockyna, mutta ihmekös tuo, kun Stallone on saanut itse kirjoittaa itselleen hahmon. Carl Weathers oli myöskin ihan hyvä Apollo Creedinä, mutta häntä nähtiin ihan liian vähän. Muut hahmot olivatkn sitten aika taattua 70-lukua, eikä niistä siten jäänyt juuri mitään muuta sanottavaa.

Pisteitä: 3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti